Sohvalta ylös ja sählymaila käteen

Petri Mäkynen kannustaa kaikkia höntsyilemään. Lainamiehiinkin mahtuu vielä uusia kasvoja.
Petri Mäkynen kannustaa kaikkia höntsyilemään. Lainamiehiinkin mahtuu vielä uusia kasvoja.

Kyllä sohvalla mukava maata on, mutta ei se ihmiselle hyvää tee. Liikunta tekisi, mutta aina löytyy tekosyitä.

Urheilisin minäkin, jos vain löytyisi hyvä porukka, moni ajattelee.

Totuus on se, että porukoita toki löytyy, kunhan viitsii etsiä. Hyvä esimerkki tästä on höntsysalibandysakki Lainamiehet.

Lainamiesten tarina osoittaa, että höntsyjengeille on Lempäälässä kova kysyntä.

Viime vuoden alussa Liikuntakeskus Parkissa kävi mies toisensa jälkeen tiedustelemassa salibandyporukkaa. Parkin Minna Rajamäki joutui myymään toistuvasti ei-oota.

Pian sana kiiri ikänsä salibandyn parissa touhuilevan Petri Mäkysen korviin. Mäkynen innostui, ja alkoi koota porukkaa kasaan. Myös Visa Vainola oli alusta alkaen mukana perustamssa Lainamiehiä.

Muutaman päivän intensiivisen soittelurumban jälkeen Lainamiehet rykäisivät ensimmäiset treeninsä 14 hengen miesvahvuudella.

– Ensimmäiset harjoitukset olivat perjantaina ja ensimmäinen peli heti perään sunnuntaina, Mäkynen muistelee.

– Nyt meitä on noin 26 aktiivipelaajan ydinporukka.

Mäkynen nimitettiin itseoikeutetusti epäviralliseksi joukkueenjohtajaksi. Sittemmin mies on saanut titteliarsenaaliinsa myös general managerin nimikkeen.

– Jos Jari Kurrilla loppuvat hommat Suomen maajoukkueessa, täältä löytyy sopiva mies tilalle, Mäkynen naureskelee kieli poskessa.

Ei muuten tulisi liikuttua

Mäkynen naurahtaa puolitosissaan, että kaikenlainen höntsyily tekee hyvää Lempäälän sosiaali- ja terveysmenoille. Lisää tällaista, ja kansanterveys kohenee. Se on Mäkysen resepti.

Ennen Lainamiehiä moni pelaaja ei vapaa-ajallaan juuri eväänsä liikauttanut.

– Tämä on monelle meistä ainoa liikuntamuoto. Muuten tulisi jäätyä sohvan pohjalle. Puhumattakaan sosiaalisesta puolesta: meillä on hemmetin kivaa yhdessä.

Lainamiehet koostuu 30–50-vuotiasta miehistä. Treenit ja pelit yhteenlaskettuna heille kertyy 3–4 tuntia liikuntaa viikossa. Määrä ylittää komeasti THL:n suositukset.

Mäkynen muistuttaa, että vähäisestäkin liikuntamäärästä voi saada kuntokipinän. Vaikkapa salibandyhöntsyily voi sysätä liikkeelle kokonaisvaltaisen elämäntaparemontin.

– Ja kyllähän urheilusta saatuun hyvänolontunteeseen jää koukkuun, hän lisää.

Mikään pubijoukkue Lainamiehet ei ole. Oleellista on, että heitetään läppää, pidetään hauskaa ja kohotetaan kuntoa. Mäkysen mukaan Lainamiesten historian aikana on vietetty tasan yksi saunailta.

– Kuntoilu jatkuu kesällä, jolloin käymme myös potkimassa palloa. Ja veti osa porukasta Cooperin testinkin syksyllä.

 

Petri Mäkynen vartioi Lainamiesten maalia, kun Team Jokitalo painaa päälle.
Petri Mäkynen vartioi Lainamiesten maalia, kun Team Jokitalo painaa päälle.