Verotulojen kasvu ylitti arvion Vesilahdessa

Vesilahden kunnan vuoden 2013 tilinpäätös on hieman alle 200 000 euroa alijäämäinen. Vuonna 2012 alijäämää kertyi 558 000 euroa.

Nyt kunnan kasautuvassa taseeseessa on ylijäämää yhteensä yli 2 135 000 euroa.

Kunnanjohtaja Erkki Paloniemi huomauttaa, että Pirkanmaan koulutuskonsernikuntayhtymän purkaminen supisti kunnan alijäämää yli 777 000 euron edestä. Samoin lukuja kaunisti yli 111 000 euron arvoisten Elisa Oyj:n osakkeiden myyminen.

Tilinpäätös oli alijäämäinen oli kolmatta kertaa peräkkäin. Suunnitelmissa myös vuodet 2014–2016 ovat alijäämäisiä.

Leikkaukset painavat tulosta alaspäin

Verotulot Vesilahdessa kasvoivat 6,4 prosenttia. Ne ylittivät talousarvion miltei 14 000 eurolla.

Valtionosuuksia Vesilahden kunta sai 2,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Ne olivat yhteensä hieman alle 9 miljoonaa euroa.

– Viime vuosien valtionosuuksien leikkaukset painavat kunnan tulosta rankasti alaspäin, kirjoittaa Paloniemi.

Vuosikate oli 586 500 euroa, joka tarkoittaa 131 euroa per asukas. Se ei täytä valtuuston asettamaa minimitavoitetta, joka on 400 euroa asukasta kohden.

Kiikarissa hallittu väestönkasvu

Kunnanvaltuusto hyväksyi vuoden 2013 aikana kaksi merkittävää asemakaavaa, Savelanmetsänhelmen ja Suomelan kaavat. Molemmista päätöksistä valitettiin Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

– Tätä kirjoittaessa on jo tiedossa, että Suomelaa koskeva valitus hylättiin ja kunnanvaltuuston päätös on saanut lainvoiman, toteaa Paloniemi.

– Muun muassa näiden kahden asemakaavan kautta on mahdollisuus vastata pitäjän tuleviin haasteisiin ja valmistautua hallittuun väestönkasvuun.

Paloniemi lisää, että kun yleinen talouden ahdinko taittuu, tekevät Vesilahden asuintontit taas kauppaansa ja veronmaksajia saadaan lisää.

– Kunnan kehitys ei jää tonttivaroista kiinni.

Tervehdyttämisohjelma sanelee tulevaisuuden

Erkki Paloniemen mukaan onnistuminen talouden tervehdyttämisohjelmassa sanelee Vesilahden kunnan tulevaisuuden. Hän kuitenkin lisää, että vesilahtelaisilla on edellytykset jatkaa elämistään itsenäisessä kunnassa lakisääteiset peruspalvelut säilyttäen.

– Kuntamme on taloudellisesti erittäin tiukoilla. Lähitulevaisuus vaatii kunnan päättäjiltä sitoutumista ja lujaa uskoa jo tehtyihin ja tulossa oleviin päätöksiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?