Liikuntapaikkakysely paljastaa, että Lempäälä kaipaa kipeästi uimahallia – edelleen

Uimahallia halutaan eniten

Kuvassa hankesuunnitelma Lempäälän uimahallista vuodelta 1997.

Kuvassa hankesuunnitelma Lempäälän uimahallista vuodelta 1997.

Lempäälässä on kova tarve uimahallille, selviää kunnan tekemästä liikuntapaikkakyselystä.

Peräti 70 prosenttia kyselyyn vastanneista pitää kunnan tärkeimpänä kehittämiskohteena uimahallin rakentamista.

Lempääläläisten into saada uimahalli halutaan ottaa tosissaan myös kunnanvirastolla. Hiljattain valmistuneen liikuntapaikkasuunnitelman tavoitteena on, että Lempäälässä olisi oma uimahalli 5–8 vuoden sisällä. Jos suunnitelma hyväksytään valtuustoa myöten, aloitetaan uimahallin sijoituspaikan selvittäminen jo tänä syksynä.

Liikuntakoordinaattori Timo Toivonen kertoo, että kyselyssä suosituimmaksi uimahallin sijoituspaikaksi nousi Kulju. Tämä johtunee hyvin pitkälti siitä, että vastaajista 20 prosenttia asuu Kuljussa. Myös Ideaparkia, Hakkaria ja kunnan keskustaa ehdotettiin uimahallin sijoituspaikaksi.

Uimahallista on käyty vilkasta keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Lempääläläiset-Facebook-ryhmässä avaus uimahallihankkeen puolesta on saanut yli 100 tykkäystä. Esille on nostettu muun muassa yhteistyö Pirkkalan kanssa ja uimahallin rakentaminen osana keskustan kehittämistä.

Noin 200 000 kävijää vuodessa?

Suurin este uimahallin valmistumiselle on tietenkin raha. Toivosen arvion mukaan uimahalli tulisi kustantamaan noin 12–13 miljoonaa euroa.

– Yksi vaihtoehto on ottaa mallia Kangasalta. Siellä uimahalli on kunnan rakentama, mutta yksityisen ylläpitämä.

Toivonen arvioi, että Lempäälän uimahallissa kävisi vuosittain 150 000–200 000 pulikoijaa.

– Käyttöaste olisi varmasti korkea. Lempääläläisten lisäksi uimahallissa voisivat käydä akaalaiset, pirkkalalaiset ja vesilahtelaiset.

Uimahalli olisi huomattava parannus koululaisten liikuntatunneille. Nykyisin koululaiset kuljetetaan busseilla uimaan lähikuntiin, mikä ei sekään ole ilmaista.

Suunnitelmia on tehty ennenkin

Uimahallista on Lempäälässä puhuttu kymmeniä vuosia. Myös uimahallisuunnitelmia on olemassa useita. Viimeisimpänä visiona oli rakentaa halli Ideaparkin alle luolaan.

Vuonna 1997 valmistuneessa hankesuunnitelmassa uimahallin paikaksi taas on osoitettu Hakkarin liikuntahallin alue. Vaihtoehtoisena paikkana esitetttiin Uotin kylpylän ympäristöä.

Suunnitelmista ei ikinä päästy tekoihin asti ja rahaakin paloi. Vuonna 1997 sijoituspaikkaselvityksen laatimiseen käytettiin 200 000 markkaa. Selvitys oli konsulttitoimiston tekemä.

Lempäälän-Vesilahden Sanomien uutinen vuodelta 1997 kertoo, että ”uimahallin varsinainen toteutus jää myöhempään ajankohtaan. Uimahallin selvitystyötä ei enää jatketa. Jatkosuunnittelu ja hankkeen mahdollinen toteutus tapahtunee tulevien vuosien talousarvioissa annettujen määrärahojen puitteissa.”

 

Uimahallin sijoituspaikaksi esitettiin Hakkaria jo vuonna 1997.

Uimahallin sijoituspaikaksi esitettiin Hakkaria jo vuonna 1997, selviää Lempäälän-Vesilahden Sanomien arkistosta.

Frisbeegolf-rataa suunnitellaan Hakkariin

Lempäälän kunnan liikuntapalvelut toteutti helmi–maaliskuussa 2014 kaikille kuntalaisille suunnatun liikuntapaikkakyselyn. Kyselyyn vastattiin netissä. Liikuntapaikkasuunnitelmaan on tuotu kyselyn olennaisimmat osuudet.

Laajaa ja kokonaisvaltaista liikuntapaikkakyselyä ei ole Lempäälässä aiemmin tehty. Pitkän tähtäimen suunnitelua on aikaisemmin toteutettu taloussuunnittelun yhteydessä kolmen vuoden kausina.

Kyselyyn vastasi yhteensä 499 kuntalaista.

Kyselyn perusteella esiin nousivat muun muassa seuraavat kehityskohteet ja tulevaisuuden suuntaviivat:

  • Uimahalli ja sen puuttuminen
  • Hakkarin urheilukentän peruskorjaaminen
  • Kevyen liikenteen väylien hoito
  • Täysimittainen frsibeegolf-rata Hakkariin
  • Keinonurmi Hakkarin kentälle
  • Kuntosalien kaluston päivittäminen
  • Keskuskentästä rakennetaan koko perheen ulkoilu- ja virkistäytymisalue
  • Birgitan polun järjestelmällinen kunnossapito
  • Lastusten kartanon ulkoilureitistön kehittäminen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?