Kiekko liitää Harjulanmäellä

Harjulan maisemissa kelpaa pelailla frisbeegolfia. Sari Juuti antaa näytteen, miten kiekko lennätetään koriin. Radalla on kuusi väylää ja niistä jokaisen par on 3.

Harjulan maisemissa kelpaa pelailla frisbeegolfia. Sari Juuti antaa näytteen, miten kiekko lennätetään koriin. Radalla on kuusi väylää ja niistä jokaisen par on 3.

Tallatut polut kielivät, että kiekon lennättämistä on käynyt Vesilahden uudella frisbeegolfradalla testaamassa jo hyvä joukko ihmisiä. Juhannuksena avattu rata sijaitsee Koskenkylässä, Harjulanmäellä puoliksi kunnan ja puoliksi Ylämäen nuorisoseuran mailla. Erillisiä maalikoreja on tulossa kolme kappaletta myös Ylämäen koulun pihaan.

Liikunta- ja nuorisosihteeri Sari Juuti on tyytyväinen kunnan ja nuorisoseuran yhteistyöhön, jonka ansiosta kaikki on sujunut mallikkaasti. Kuusiväyläisen

Frisbeegolfratoja on rakennettu viime vuosina enenevissä määrin. Vesilahden rata haluttiin rakentaa kirkonkylän ulkopuolelle.

Frisbeegolfratoja on rakennettu viime vuosina enenevissä määrin. Vesilahden rata haluttiin rakentaa kirkonkylän ulkopuolelle.

radan rakentamiseen toi pieniä mutkia matkaan ainoastaan Museovirasto. Ensimmäisen maailmansodan aikaiset juoksuhaudat määrittelivät yhden väylän sijainnin, Juuti kertoo. Kyseisen väylän varrelle on tulossa kotiseutuneuvos Yrjö Punkarin laatima opaskyltti, jossa kerrotaan juoksuhaudoista ja niiden historiasta. 

Hankkeessa oli mukana myös Nuorisovaltuusto, joka lähetti kannanoton Kantriin radan rakentamisen puolesta. Radan kokonaiskustannus oli reilut 16 000 euroa, josta kunnan omarahoitusosuudeksi tuli 1 606 euroa.

Harjulan frisbeegolfrata on vaikeustasoltaan helppo koululaisrata. Jokaisen väylän par on kolme, eli ihannetuloksen saavuttaa, kun saa kiekon metallikoriin kolmella heitolla. Harjulassa haastetta tavoitteeseen tuovat ainakin puut, puskat ja tuuli.

– Oksia saa siirtää heittäessä käsillä ja jaloilla sivuun, mutta vesuria ei saa olla matkassa, nauraa Juuti

Iso osa peliajasta meneekin kiekkojen etsimiseen metsästä, joten niiden katoamisen varalta taustapuolelle kannattaa kirjoittaa oma nimensä ja puhelinnumero. Radalle on tulossa myös postilaatikko, johon löytyneet kiekot voi jättää.

– Frisbeegolf on herrasmieslaji ja löytökiekot toimitetaan omistajilleen.

Lajissa käytetään kolmenlaisia kiekkoja; drivereita jotka lentävät pitkälle, lähestymiskiekkoja ja puttereita, jotka ovat reunaltaan leveämpiä ja siten vakaampia heitettäviä.

Ratoja on syntynyt Suomeen vähällä aikaa kuin sieniä sateella, ja lajin suosio on nousussa. Näin olen kiekkoja löytyy useiden kauppojen valikoimista. Lisäksi liikuntavälinekirjastoon on tulossa kaksi kiekkosettiä lainattavaksi ja mahdollisesti myös Ylämäen kyläkerho tarjoaa jatkossa kiekkoja lainaan.

Virallisia radan avajaisia Juuti lupailee koulujen alkuun, elo-syyskuulle.

 

Ensikertalainenkin pääsee lajiin sisään, kun lukaisee radan alussa olevan opastaulun.

Ensikertalainenkin pääsee lajiin sisään, kun lukaisee radan alussa olevan opastaulun.

Fakta: frisbeegolf

* Pelin tarkoituksena on saada Frisbee mahdollisimman pienellä heittomäärällä aloituspaikasta maalikoriin.

* Avausheiton jälkeen kauimpana korista oleva pelaaja jatkaa ensimmäisenä. Seuraava heitto suoritetaan siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Pelaaja heittää niin monta kertaa, kunnes Frisbee on maalikorissa.

* Frisbeen irrottua kädestä, heiton saa astua yli. 10 metriä tai lähempää suoritettu heitto on putti. Sitä ei saa astua yli.

* Väylä on pelattu loppuun, kun Frisbee on maalikorissa.

* Voittaja on pelaaja, joka suorittaa radan pienimmällä määrällä heittoja.

* Lista frisbeegolfradoista löytyy osoitteesta frisbeegolfradat.fi. Lähimmät radat ovat Vesilahden lisäksi Lempäälässä, Tampereella, Valkeakoskella, Akaassa ja Kylmäkoskella.

Lähde: frisbeegolfradat.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?