Mutta suurin niistä on rakkaus

Rakkaudesta lauletaan ja runoillaan erityisesti näin kuumimpana kesäaikana. Kiireisen työkauden jälkeen aviopuolisot odottavat kesälomalta paljon usein pettyen. Ei olekaan helppoa lähestyä toisiaan, purkaa patoutumia, sopia erimielisyyksistä, pyytää ja antaa anteeksi. Siinä tarvitaan aitoa rakkautta. Mutta mitä rakkaus sitten on?

Eläkeläispappina vihin vielä harvakseltaan rakastuneita nuoria avioliittoon. Vihkipuheen tekeminen on aina vaativa tehtävä. Selailen kirjoista viisaitten ajatuksia ja niistäkin löytyy aineistoa. Ohjeet ovat yleensä hyvin realistisia. Varoitetaan puhumattomuudesta. Puolisoiden tulisi olla keskenään myös ystäviä, kavereita. Rakkautta tulee vaalia ja siinä tarvitaan kekseliäisyyttäkin. Miten tärkeätä on huomaavaisuus pienissäkin asioissa.

Vihkimisen yhteydessä luetaan yleensä ns. rakkauden ylistyslaulu Paavalin 1.korinttilaiskirjeestä, joka päättyy sanoihin: ”suurin niistä on rakkaus.” Rakkaus on uskoa ja toivoa suurempi. Ihmeelliset hengelliset lahjat, mm. kielilläpuhumisen ja parantamisen lahjat eivät ole minkään arvoisia ilman rakkautta. Kaiken hengellisen toiminnan ja kristittyjen yhteiselämän pitäisi tapahtua rakkauden hengessä. Näin nimen omaan avioliitossa. Pyhä Henki haluaa vaikuttaa sellaisen rakkauden, joka ilmenee kärsivällisyytenä, lempeytenä, hyvänä käytöksenä, epäitsekkyytenä, nöyryytenä. Nämä hyveet toteutuvat toki puolittain.

Kun Paavalin korostama, kaikille kristityille annettu rakkauden armolahja otetaan täysimittaisesti käyttöön ja näkyy ja tuntuu ihmissuhteissa, Jumalan valtakunnan sanomalla on menekkiä maailmassa. Mutta jos ei, rakkaudettomat parhaatkin saarnat, hurmokselliset kielilläpuhumiset ja parantamiset jäävät vaille vaikutusta. Rakkautta ei ole kuitenkaan kaiken hyväksyminen, vaan rakkaus iloitsee totuuden voittaessa.

Kristillisen seurakunnan tehtävänä on pitää esillä Jeesuksen sanaa: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” Tässä on tiivistetysti evankeliumin sisältö. Jumala rakastaa. Jeesus on syntiemme sovittaja. Tiedotusvälineiden kautta ihmiset saatavat saada sellaisen kuvan, että uskonnot ovat pahimpia sotien ja levottomuuksien aiheuttajia. Uskonnon nimissä on tehty paljon pahaa, mutta aidossa Jumalan Pyhän Hengen vaikuttamassa uskossa on rakkaus suurin armolahja. Vihan maailmassa tarvitaan rakkautta, joka ilmenee myös ihmisten käyttäytymisessä ja teoissa. Viha hävittää, mutta rakkaus rakentaa.

Aarre Laitila