Runkosarjan loppurypistys alkoi TUTO-tappiolla

Mestiksen maaottelutauko on takana ja runkosarjan lopun yhdeksän viimeistä ottelua alkoivat LeKin osalta kamppailulla Turun TUTOa vastaan Kupittaalla. Reilun viikon mittaista taukoa ennen Kisa oli kaatanut TUTOn näyttävästi kotihallissaan, mutta turkulaiset pitivät pisteet tällä kertaa Etelä-Suomessa 5-1 (1-1, 1-0, 3-0) voitolla. Ottelun erikoisuutena olivat kaksi alivoimamaalia sekä Kisa-vahti Aaro Peltosen huimat 42 torjuntaa.

LeKi sai takaisin kokoonpanonsa loukkaantumisen jälkeen palanneen Sami Laakson ja Liigan puolelta kaukalossa olivat Tapparan Peltonen, Atte Mäkinen ja Otto  Rauhala sekä Ilveksestä Toni Kallela ja Eero Savilahti. Antti Mäkilä ja Patrik Laine eivät Turkuun matkanneet, ykkösketjun sentterin paikan nappasi Valentin Claireaux.

Ottelu oli varsin tasainen kaksi ensimmäistä erää, mutta päätöserässä TUTO niittasi kolmesti ja vei pisteet. Isoon rooliin nousi kotijoukkueen nelosketju, joka tekaisi kahteen minuuttiin kaksi osumaa ja karisti Kisan lopullisesti kannoiltaan Topi Taavitsaisen ja Aleksi Sillanpään avulla.

– Järjellä olimme tänään hyviä, mutta tunnepuolella vajaita. Se näkyi maalineduspelissä, jossa TUTO oli vahva, Kisan käskijä Juha Juujärvi puntaroi.

4-1 tilanteessa Peltonen lähti maaliltaan pois useaan eri otteeseen, ja kerran Kisa sai kiekon maaliinkin, mutta Roope Rannan osuma hylättiin sillä sitä edelsi Jonatan Tanuksen käsisyöttö. Loppulukemat löi tyhjiin Hannu Kuru.

LeKi ei tauon jälkeen ollut aivan terävimmillään ottelun alussa ja Peltonen joutui avauserässä täystyöllistetyksi kopaten 19 torjuntaa. Huippupaikat kuitenkin menivät melko tasan, isoin osa Peltosen torjunnoista tulivat helpoista kulmista ilman maskia. TUTO siirtyi johtoon ylivoiman viimeisellä sekunnilla, kun Kristian Tuohilammen kääntö yllätti kaikki ja Mikko Laine ohjasi syötön maaliin.

Kisan harvat paikat olivat vaarallisia, Ilves-kaksikko Kallela ja Savilahti tekivät tuplajätöllä Jimi Santalalle hyvän paikan, mutta TUTO-maalilla Kaapo Kähkönen veti pidemmän korren. Tasoihin LeKi tuli illan ensimmäisellä alivoimamaalilla Kähkösen avustuksella: hän avasi purkukiekkoa vastaan tullessaan suoraan Markus Jokisen lapaan, joka viimeisteli tyhjiin.

Toisen erän alku oli TUTOn hallintaa, etenkin ykkösketju Timo Pärssisen johdolla oli vaarallinen. Peltonen piti Kisan mukana taistossa ja hiljalleen LeKi pääsi paremmin peliin kiinni. Sami Holappa kolautti tolppaan ja Santalan veto kilpistyi Kähkösen mailan varteen matkallaan yläkulmaan.

Tasaisen toisen erän päätti illan toinen alivoimamaali, joka  oli TUTOn Aleksi Rutasen käsialaa. Hän voitti Santalan laidan lähellä ja ampaisi läpiajoon, jonka päätti terävään vetoon aivan yläpeltiin jättämällä Peltosen ilman mahdollisuuksia.

Kolmannen erän Kisa aloitti terävästi ja Kähkönen esitti pelin lopun kannalta käänteentekevän torjunnan. Jokinen passasi Rannalla takatolpalle tyhjän maalin, mutta nuori veskarilahjakkuus otti ilmiömäisen pelastuksen.

– Meillä oli pelissä omat vahvat hetkemme, muun muassa kolmannen erän alussa. Silloin meillä oli sauma tasoittaa 2-2:een, kun kärkijätkät saivat parikin hyvää tekopaikkaa, harmitteli Juujärvi hukattuja mahdollisuuksia.

Pian Kähkösen pelastuksen jälkeen TUTOn nelonen iski kahdesti ja katkaisi Kisan kirin. Peltosen vahva esitys sai harmaan lopun TUTOn tehdessä taululle todellisuutta hieman rumentavat luvut 5-1.

– Kesken meidän painostuksemme TUTO teki hyvällä yskilösuorituksella 3-1. Silloin oli ratkaisun makua ilmassa. Haimme kuitenkin vielä hyvin kavennusta lopussa ilman maalivahtia, pohti Juujärvi.

Ykkösen keskelle siirretty Claireaux esiintyi terävästi, mutta kiekollisesti hän ei vielä yltänyt edeltäjänsä Ville-Vesa Vainiolan tasolle. Kisan hyökkäyspeli kuitenkin lepäsi Turussa melko laajoilla hartioilla, eikä yksikään ketju noussut erityisen suureen rooliin.

Suurempia ongelmia oli puolustuspäässä, jossa TUTO oli erityisen vahva päätyväännöissä ja paineisti vahvasti, etenkin Nico Lehto oli vaikeuksissa. Kapteeni Toni Niemi puolestaan jatkoi hyvällä itseluottamuksella pelaamistaan, mitä on esittänyt jo pitkään antamalla lisämahdollisuuksia hyökkäyspään variaatioihin, vaikka olikin kiertokeilana 3-1 osumassa.

Sarjataulukko tasaantui SaPKon voiton myötä. Nyt Kisan ja savonlinnalaisten välissä on vain piste. Viidentenä, sijan Kisan yläpuolella majaileva TUTO repi eroa lisää, nyt se on kahdeksan pistettä. Siirtoraja umpeutuu maanantaina 16. helmikuuta, sitä ennen Kisa pelaa vielä kerran, kun Hokki saapuu lauantaina Lempäälään.