Kisa runkosarjan kuudes – TUTO avausvastus pudotuspeleissä

Mestiksen runkosarjaa on nyt tahkottu kaikki 56 ottelua ja raastavan uurastuksen jälkeen Lempäälän Kisa sijoittui kuudenneksi – seurahistorian ennätyspisteillä 85. Lempäälässä nähdään pudotuspelejä muutaman vuoden tauon jälkeen, ja vastus on turkulainen TUTO, joka sijoittui kolmanneksi runkosarjassa. Päätösottelussa Kisa pehmitti Savonlinna Pallokerhon 3-1 (2-0, 0-1, 1-0) sarjatilanteen kannalta merkityksettömässä kamppailussa.

SaPKo oli pitkään LeKin pahin haastaja kamppailussa kuudennesta sijasta, mutta kun SaPKo hävisi eilen TUTOlle, varmistui LeKin kuudes ja savonlinnalaisten seitsemäs paikka ennen viimeistä kierrosta. Niinpä ottelulla ei ollut varsinaista panosta – se välittyi kokoonpanoissa, molemmat antoivat muutamille avainpelaajilleen huilivuoron. Kisalta poissa kaukalosta olivat Mika Noronen, Toni Niemi ja Markus Jokinen. Kapteenin C-kirjainta sai kantaa Jimi Santala Niemen poissaollessa. Paluun LeKin rosteriin tekivät pienen tauon jälkeen puolustajat Niklas Kumpu sekä Vilho Virmavirta.

– Olen ylpeä nuorista pelaajistamme, tänään kokoonpanossamme oli kymmenen A-ikäistä pelaajaa. Olen tyytyväinen nuorten sisäänajoon, että se on näin hyvällä mallilla, kehui nuorisokaartiaan päävalmenaja Juha Juujärvi.

– Itse tästä pelistä tosin on turha tehdä isompia pelillisiä johtoppätöksiä tulevaa ajatellen, pystyimme pelaamaan fiksutsi ja laadukkaasti, totesi koutsi pelin panoksettomuuden nostaen maalivahti- ja alivoimapelin sekä kiekollisen esityksen illan parhaiksi anneiksi.

Lempääläisyleisö alkaa hiljalleen pääsemään pudotuspelifiilikseen mukaan, sillä SaPKo-kamppailussa oli paikanpäällä mukavat 310 katsojaa ja edellisessä Peliitat-ottelussa hätyyteltiin kauden ennätystä. Huolen kunnon playoff-ennakosta takaa sunnuntainen eli huominen Ideaparkissa oleva Kisan playoff-info naistenpäivätarjouksineen. Kisan pelaajat ovat klo 14 aikoihin kertomassa kuulumisiaan kauppakeskuksessa.

LeKin ranskalaisvahvistus Valentin Claireaux alkaa äitymään mukavaan kevätnosteeseen. Nyt kasassa on kolmeen viime otteluun kuusi pistettä, sillä hän rokotti SaPKo-vahti Petteri Similää kahdella maalilla. Claireaux vei Kisan johtoon kahdeksannella minuutilla upealla yksilösuorituksella – jota maustoi mehevä jalkakikka – syöttäjinä Santalan ja Mikke Levo.

LeKin avauserä oli tappavan tehokas, sillä Similä torjui vain viidesti, mutta tulostaulu näytti erätauolla tulosta 2-0. Toinen osuma syntyi Aleksi Luhtalammen lavasta ylivoimalla, aivan kuin Peliitat-kamppailussa, ja lähes identtisestä paikasta. Kapteenin tunnus rintapielessä kaivoi Santalasta esiin syöttökoneen, hän alusti myös Luhtalammen osuman Jonatan Tanuksen kanssa.

LeKin maalilla Dominik Hrachovina sai pidettyä maalinsa puhtaana toisen erän alkuun asti. Rasmus Hämäläinen toi pässilauman mukaan taistoon kavennuksellaan.

Toinen erä oli  jäähyjen sumentama, sillä LeKi otti kolme pikkukakkosta. Isoin jäähy tuli kuitenkin vierailijoille, kun laitahyökkääjä Joni Suutari lensi ansaitusti suihkuun ryntäyksestä taklattuaan Santalaa. Santala jäi hetkeksi jäähän makaamaan, mutta pääsi lopulta omin avuin ylös.

Kummankaan ylivoima ei tuottanut tulosta, paras paikka tasoitukseen oli SaPKon kultakypärä Mikko Nuutisella, joka sai rangaistuslaukaksen Jimi Kurosen koukittua häntä maalipaikassa. Hrachovina piti Kisan kuitenkin johtoasemassa.

Päätöserässä Claireaux astui jälleen esiin ja hän ratkaisi pelin 3-1 osumallaan b-pisteiden välistä. Syötöt tarjoilivat Matias Simontaival ja isot minuutit urakoinut Nico Lehto.

LeKi kesti Hrachovina johdolla, joka pysäytti päätöserässä kiekon 13 kertaa, SaPKon loppukirin. Savonlinnalaiset hieroivat lähes minuutin kuudella viittä vastaan ilman tulosta. Näin ollen Kisa sai mukavan lopun runkosarjalleen voitolla ja etenkin lisää itseluottamusta tulevaan playoff-sarjaan.

Pääluotsi veti runkosarjan yhteen muutamalla mietteellä:

– Runkosarja oli noususuhdanteinen, viimeinen puolikas jopa kiitettävää tasoa. Kokonaisuus on noin kahdeksan, sillä alkukausi oli meille vaikea. Meillä oli monia positiivisia asioita, kuten se, että päästimme noin 50 maalia vähemmän kuin viime kaudella.Olihan pistesaalis seurahistorian paras, ja hiljalleen kotipeleissä yleisökin oli paremmin mukana ja aistittavissa oli todellista paikallisylpeyttä. Toivottavasti se jatkuu.

Kisalla ja TUTOlla on vankka yhteinen playoff-historia, muun muassa Kisan edetessä välieriin 2010 se tiputti juuri TUTOn puolivälierissä. Yleisestikin ”manselaisten” ja turkkulaisten” kohtaamiset ovat kiinnostaneet katsojia ja tarjonneet kiihkeitä otteluita.

– Top-3 joukkuetta vastaan kun lähdetään pelaamaan olemme toki haastajina, mutta ne ovat hienoja pelejä ja iso mahdollisuus meille, tuumi Juujärvi tulevista pudotuspeleistä.

Tällä kaudella TUTO on vienyt pisteet 12-6 keskinäisitä kohtaamisista voittaen neljä Kisan kahta vastaan. Viimeisin joukkueiden välinen ottelu käytiin hieman vajaa kuukausi sitten Kupittaalla, jonka TUTO vei 5-1. He saivat juuri sairastuvalta takaisin ykköspyssynsä Tuukka Pulliaisen ja vahvistivat rivejään rajusti siirtotakarajalla. Voikin todeta Kisan lähtevän paperilla haastajana, mutta mustana hevosen hyvien mahdollisuuksien kanssa. Yllätysmomentin kivijalkoihin lukeutuvat vahva maalivahti- ja alivoimapeli, jotka ovat sarjan kärkeä, sekä tiivistynyt yhteishenki.