Elokuussa siirrytään Heidi Rämön aikaan

Heidi Rämö aloittaa työt Lempäälän kunnanjohtajana 1. elokuuuta.

Heidi Rämö aloittaa työt Lempäälän kunnanjohtajana 1. elokuuuta.

Lempäälän kunnanjohtajaksi keskiviikkona valitun Heidi Rämön, 45, kännykkä oli valinnan jälkeen kovilla.
– Jo ennen kuin itse kuulin valinnasta, alkoi teksti-, facebook- ja sähköpostiviestien tulva. Torstaina viestejä tuli yhtenä virtana. Se oli hieno päivä, Heidi Rämö hymyilee.
Kotona valitulle sanottiin, että leiju nyt vähän aikaa onnesta, kun siihen kerran on tilaisuus.
Jo kohta perään alkoi tulla toisenlaisia viestejä. Uudelle kunnanjohtajalle tarjottiin uutta kotia.
– Asuntotarjouksia on tullut vaikka kuinka monta. Pyhänä tuli itsekin asuntoa kartoitettua, mutta nyt odotetaan ihan rauhassa, että valintapäätöksestä tulee lainvoimainen. Se jälkeen tehdään ratkaisuja.
Heidi Rämö sanoo ihan uuden kotipesän ja Lempäälään muuton kutkuttavan. Miehen lisäksi muuttoa tekevät perheen 14-vuotias poika ja 7-vuotias tyttö. Vanhin 20-vuotias tytär asuu jo omillaan.
Hattulan kunnanjohtajana toimivan Rämön ajatukset ovat jo elokuun alussa alkavassa tulevassa tehtävässä.
– Meillä oli maanantaina Hattulan johtoryhmä koolla, ja kyllä siinä mietteet kulkivat myös uuteen työhön. Nyt kun täällä laaditaan talousarviota, niin totta kai tulee mieleen, että missä vaiheessa Lempäälässä mennään.
Heidi Rämö vieraili tiistaina Lempäälässä tapaamassa kunnanjohtaja Olli Viitasaarta ja muita kunnan edustajia.
– Olli on luvannut perehdyttää minut asioihin, ja olen hyvin luottavaisin mielin. Tunnen ennestään kunnan johtoryhmän ja tiedän, että pääsen hyvien johtajien kanssa tekemään töitä.
Rämö kuvailee Lempäälää hienoksi kunnaksi, joka sijaitsee alueellisesti hyvällä ja mielenkiintoisella kasvupaikalla.
– Lempäälä on kasvupaineistaan suoriutunut erinomaisesti, Rämö antaa tunustusta.
Lempäälän ja Vesilahden tienoot ovat Heidi Rämölle entuudestaan tuttuja sekä entisten työtehtävien että mökkeilyn kautta. Perheellä on mökki Urjalassa, jonne perhe huristelee usein Vesilahden kautta.
– Kun olin Punkalaitumella töissä, soittelin usein Vesilahden kunnanjohtajalle Erkki Paloniemelle. Meillä on hyvät suhteet, ja kahvikutsukin on jo tullut, hän kertoo.

Kannustusta
kunnanjohtajaksi

Helsingin Lauttasaaressa syntynyt Heidi Rämö on kotoisin Sipoosta. Hänen vanhempansa muuttivat aikanaan Helsinkiin: äiti Tammisaaresta, isä Urjalasta.
Ylioppilaaksi valmistuttuaan Heidi Rämöä kiinnostivat yhteiskunnalliset asiat ja hän lähti opiskelemaan Tampereen yliopistoon.
– Tampereella oli silloin mahdollisuus opiskella laaja-alaisesti eri aineita. Minulla oli ajatuksena opiskella kieliä ja politiikka sekä työllistyä Euroopan unioniin liittyvissä tehtävissä.
– Opiskeluaikana joku sai kuitenkin minut vakuutettua siitä, että olisin hyvä kunnanjohtaja. Henkisen potkaisun kunnanjohtajan tehtäviin sain myöhemmin Viialan kunnanjohtaja Jaana Karrimaalta, joka kannusti minua hakemaan kunnanjohtajan paikkaa.

Monipuolinen
osaaminen

Rämö on valmistumisen jälkeen toiminut seutujohtajana Etelä-Pirkanmaalla, ohjelmajohtajana Pirkanmaan liitossa sekä kunnanjohtajana Punkalaitumella ja Hattulassa, missä hän aloitti tehtävät 2012.
– Eri aikakausilla on erilaisia kunnanjohtajia. Nyt on menossa murroskausi, Rämö pohtii.
Kun ennen voitiin jakaa kaikkea hyvää, nyt kunnanjohtaja joutuu miettimään, millä varoilla ja miten hyvät palvelut saadaan toteutetuksi.
Rämön mukaan tulevaisuutta pitää rakentaa kunnanvaltuutettujen ja ennen kaikkea henkilökunnan kanssa, sillä heillä on oikea tieto siitä, miten asioita voidaan tehdä uudella tavalla niin, että ratkaistaan tulevaisuuden taloushaasteet.
– Se on menestyjä, joka saa yhteisönsä mukaan muutokseen, Rämö sanoo.
Hän painottaa myös sitä, että uusi kunnanjohtaja perii edeltäjänsä kulttuurin.
– Perinne täytyy ottaa huomioon ja miettiä sen pohjalta uusia toimintatapoja.
Heidi Rämöllä on kunnanjohtajan tehtävien lisäksi kokemusta niin seudulliselta kuin maakunnalliselta tasolta. Valttikorttina hänellä on vahva yrittäjätausta.
– Meillä oli robotiikkaan ja automaatioon liittyvä perheyritys. Olen nähnyt digitalisaation ja palveluautomaation mahdollisuudet ja ne ovat keskeisiä asioita jatkossa.
– Minulla on repussa mukana paljon sellaista, mistä kaikki eivät vielä välttämättä tiedä. Nämä asiat pitää olla hallussa sekä näkemys siitä, millaisia tulevaisuuden mahdollisuuksia on olemassa.
– Pystyn kuntien kannalta vaikeassa tilanteessa näkemään, mikä toimii, mikä ei ja miten jokin asia vaikuttaa kuntalaisten elämään. Olen tässä hyvä ja saan vietyä asioita toteutukseen asti.
Rämö korostaa yrittäjyyden mukanaan tuomaa talousajattelua.
– Sillä rahalla pitää tulla toimeen, mitä on käytettävissä.

Yhdessä tekemisen
meininki

Oli kysymys kunnan palveluista tai keskustan kehittämisestä, Heidi Rämö painottaa sitä, että asioita tulee tehdä aidosti yhdessä.
– Keskustan kehittämisessä täytyy ensin keskustella, miten kukin osapuoli näkee asian. Haluan, että uudessa keskustassa on tapahtumia, elämää, ihmisiä.
Heidi Rämö näkee kunnan roolin ennen kaikkea mahdollistajana.
– Kunnan roolina on juosta kokoon ja mahdollistaa niitä hienoja ideoita, joita yhteisössä syntyy. Kun syntyy tapahtumia ja kehitetään nykyisiä tapahtumia, nähdään, että keskustassa on elämää. Silloin syntyy myös uusia yritysideoita. Kaikista hienoimmat ideat täällä Hattulassa ovat tulleet yrittäjiltä. Sen jälkeen tekeminen on ollut työnjakoa ja muuta organisointia.
Millaisena Heidi Rämö näkee itsensä?
– Ihmisenä olen avoin, sosiaalinen, keskustelen ja kuuntelen mielelläni kuntalaisten mielipiteitä. Varsinkin tässä vaiheessa on hyvä saada palautetta ja kuulla näkemyksiä. Kunnioitan hyviä ideoita ja ajatuksia.
– Olen myös määrätietoinen, päättäväinen ja aika nopea, Heidi Rämö sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?