Sääksin teatteri haluaa avata silmäsi

Avaa silmäsi! tarjoaa teatteri, tanssia ja musiikkia, ja kaikki nuorten itsensä toteuttamana.
Avaa silmäsi! tarjoaa teatteria, tanssia ja musiikkia. Sääksin teatteri esittää näytelmää kolmena iltana toukokuussa.

Kun nuori masentuu, kaikki valo katoaa elämästä. Pää täyttyy mustista ajatuksista. Mielessä möyrii ja myllertää.

Sääksin teatterin Avaa silmäsi! -näytelmä tarttuu tähän aina ajankohtaiseen aiheeseen – nuorten pahoinvointiin.

Näytelmä on kuitenkin pohjavireeltään toiveikas. Se on tarina masennuksen selättämisestä. Siitä, kuinka yksi pieni hyvä teko voi tuoda valonpilkahduksen pimeään.

Päähenkilö Lissu (Aliina Luosa) näkee kaiken kielteisessä valossa. Hän on sisäisesti kahlitu eikä löydä pakotietä mielensä vankilasta. Pienestä hyvästä teosta syntyy kuitenkin positiivinen kierre eikä hyville asioille tule loppua. Lopulta Lissukin avaa silmänsä.

Näytelmä kuvaa Lissun kasvun kuusivuotiaasta yläasteikäiseksi. Tärkeä rooli on Lissun minäkuvalla, jota esittää Pinja Sormunen. Minäkuvan kehittymisen kautta tuodaan esille myönteinen muutos, joka Lissun elämässä tapahtuu.

IMG_0984Teatteri pyörii nuorten voimin

Sääksin teatteri on Sääksjärven koulun kahdeksasluokkalaisten perustama. Siihen kuuluu oppilaita teatterin ja musiikin valinnaisryhmistä. Tällä hetkellä jäseniä on yhteensä 26.

Näytelmä on siitä poikkeuksellinen, että kerrankin nuoret pääsevät itse ääneen. Teatteriväen mukaan Avaa silmäsi! sopii paitsi nuorille, myös nuorten vanhemmille.

– Näytelmä voi auttaa vanhempia ymmärtämään nuoria. Asiat voivat olla huonosti, vaikka ongelmat eivät näyttäisikään ulospäin isoilta, sanoo näyttelijä Aliina Luosa.

Avaa silmäsi! on täysin nuorten itsensä ideoima. Itse asiassa koko produktio – käsikirjoitus, koreografiat, musiikki sekä puvustus ja lavastus – on nuorten omaa kädenjälkeä. Opettaja Pilvi Pursiheimo auttoi hieman käsikirjoituksen hiomisessa ja harjoituksissa, mutta muuten Sääksin teatteri pyörii oppilasvoimin.

Toukokuussa kolme esitystä

Teatteriporukka viettää paljon aikaa yhdessä koulun ulkopuolellakin, joten yhteinen sävel löytyi luonnostaan. Näyttelijät vakuuttavat, että Sääksin teatterin toiminta jatkuu ensi vuonnakin. Suurin piirtein samalla kokoonpanolla järjestettiin myös helmikuussa Ravintolapäivä-tempaus Sääksjärven koululla.

Tekijätiimissä on lahjakkaita muusikoita, jotka vastaavat esityksen sävellyksistä ja sanoituksista. Lisäksi he ovat nauhoitaneet näytelmän musiikin koulun musiikkiluokassa. Avaa silmäsi! esittelee myös nuorten tanssitaitoja. Monipuoloinen show siis luvassa.

Alun perin Sääksin teatterin tarkoituksena oli osallistua jo keväällä Ramppikuume-nuorisoteatteripäiville, mutta ne tulivat liian aikaisin. Niinpä oppilaat päättivät järjestää kolme esitystä kotikentällään, Sääksjärven koulun vanhassa salissa.

Avaa silmäsi! -näytelmän ensi-ilta on 19. toukokuuta, ja kaksi seuraava esitystä järjestetään 21. ja 25. päivä. Näytelmän suositusikäraja on 12 vuotta rajun kielenkäytön takia.

Pienen kurkistuksen näytelmän harjoituksiin näet alla olevan videon kautta: