Myllärinpuisto Lempäälän kunnan juhlavuoden elämyspuistoksi

150 vaikka mitä

Lempääläläisten yhdistysten edustajat esittivät kunnajohtaja Heidi Rämölle (taustalla) ideoitaan juhlavuoden tapahtumiksi. .Ääneen pääsi myös Lea Jokela (seisomassa). Kuva: Erkki Koivisto

Lempääläläisten yhdistysten edustajat esittivät kunnajohtaja Heidi Rämölle (taustalla) ideoitaan juhlavuoden tapahtumiksi. .Ääneen pääsi myös Lea Jokela (seisomassa). Kuva: Erkki Koivisto

Peräti 86 paikallista yhdistystä kuuli Lempäälän kunnan uuden kunnanjohtaja Heidi Rämön  kutsun saapua infotilaisuuteen pohtimaan ja ideoimaan Lempäälän ensi vuoden 150-vuotistilaisuuksia. Paikalla Moision koululla oli niin paljon eri yhdistysten edustajia, että tapaamistilaksi aiotun koulun kirjastotilan sijasta yleisö piti ohjata suurempaan ruokalaan.

Kauaa eivät Rämö ja juhlatoimikunnan puheenjohtaja, kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Jaakko Hautamäki (kok.) joutuneet odottamaan juhlavuoden toimintaa ideoimaan ja suunnittelemaan saapuneilta ajatuksia, miten Lempäälän kunnan juhlavuotta 2016 voisi rikastuttaa erilaisilla tapahtumilla.

Ideana on, että lempääläläiset yhdistykset, siis kuntalaiset, järjestäisivät yksin tai yhdessä ympäri vuoden yhteisen otsikon  alla ainakin 150 erilaista juhlavuoden tapahtumaa. Moni yhdistys aikoo nimetä jonkin vuotuisen tapahtuman Lempäälän 150-vuotistapahtumaksi; runsaasti uuttakin nähdään.

– Voimme ottaa Lempäälä-aiheisista merkeistä uusintapainoksen sataviisikymmentävuotislogolla. Kahdestoista päivä maaliskuuta järjestämme Ideaparkin keskusaukiolla postikorttinäyttelyn, jonka teema on Lempäälän juhlavuosi. Minulla ja Koirasen Eskolla on sinne hyvät kokoelma, sanoi Jorma Peltomaa Lempäälän postimerkkikerhosta.

– Halliprojektimme Hakkarissa valmistuu ensi marras-joulukuun vaihteessa. Kun halli avataan, sinne mahtuu ainakin sataviisikymmentä ihmistä. Siellä voisi silloin järjestää koko kunnan pikkujoulut, sanoi monitoimihallin isä, LeKi-futis Lempäälän Palloseura ry.n puheenjohtaja Petri Mäkinen.

Rämö, Hautamäki ja Lempäälän kunnan sivistysjohtaja Nina Lehtinen jatkoivat hyväksyvää nyökyttelyään, kun Hannu Turkkinen Sakkola-säätiön edustajana mainitsi, että Sakkola-museossa alkaa teemavuosi, jossa muistetaan Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan Rokan Antin ja Suen Tassun Lempäälässä vaikuttaneita esikuvia Viljam Pylkästä ja Toivo Ruunaa.

– Evakkopuistoon istutetaan Lempäälän nimikkopuu metsälehmus, ja ikinuoren Lahja Salmisen tarinan voisi liittää juhlavuoden henkilökuviin, Turkkinen jatkoi.

Ja niin edelleen ja niin edelleen. Marja-Liisa Pitkäranta fanit ry voisi järjestää Lempäälä-aiheiden postikorttinäyttelyn Hääkivellä. Lempäälän taideyhdistyksen syysnäyttelyn teema vanhalla asemalla on ”Kotimme Lempäälä”.

Moni yhdistys ilmoitti olevansa valmis ottamaan yhteistyökumppaneita, joiden kanssa järjestää jotain yhdessä.

Reijo Fredriksson esitti ihan vain kuntalaisena, että juhlavuosi voisi olla hyvä ajankohta toteuttaa Havasten puisto Havastenmäellä.

– Kuokkalankosken markkinat järjestetään ensi myös vuonna kuudestoista heinäkuuta. Kaikki tuotto käytetään nuorisovaihtoon, sanoi Seppo Nieminen juhlavuoden viettoa huojentavan tiedon Lempäälän rotareista.

Heikki Hult Lempäälän Runo ja Sanataide ry:stä sanoi yhdistyksen olevan avoin ehdotukselle siirtää 16. huhtikuuta järjestettävä runomaratontapahtuma Myllyrantaan, mikäli siellä ovat puitteet silloin kunnossa.

Fatimah al-Zeaidi on sijaisena lempääläläisessä koulussa nähnyt paljon koulukiusaamista. Hän esitti kunnanjohtajalle ja muille läsnäolijoille koulukiusaamisen vastaisen tapahtuman järjestämistä teemalla ”kovat kaverit eivät kiusaa”, jossa mallia fiksusta käyttäytymistä nuoremmilleen antaisivat lempääläläiset kamppailulajien harrastajat.

Juhlavuoden tapahtumat järjestetään yhteisen otsikon alla. Kuva: Erkki Koivisto

Juhlavuoden tapahtumat järjestetään yhteisen otsikon alla. Kuva: Erkki Koivisto

Kunnanjohtaja Heidi Rämö totesi, että kunnan tehtävä on toimia mahdollistajana, ja itse tapahtumista vastaisivat lempääläläiset.

– Toiveeni juhlatoimikunnalle on ollut, että juhlavuotta juhlistettaisi pönötysjuhallla – vaikka sellaisenkin järjestöämme – vaan tapahtumia olisi kaikille lempääläläisille ja kaikki pääsisivät juhlallisuuksista osallisiksi.

Hänen mukaansa olisi hienoa, että kun Lempäälä tulee viettäneeksi 150 vuotta itsenäisenä kuntana, saataisiin aikaiseksi virkeä juhlavuosi, jossa olisi koko vuoden ajan 150 tapahtumaa ja 150 tarinaa Lempäälästä.

Myös Jaakko Hautamäki korosti, että toimikunta ei järjestä juhlavuotta, vaan lempääläläiset. Siksi nyt oli jo hyvissä ajoin koottu iso joukko yhdessä asiasta keskustelemaan ja tuomaan esiin uusia ajatuksia.

– Tapahtuman nettisivuilla voisi olla sadanviidenkymmenen lempääläläisen lyhyt tai pidempi tarina. Antakaa tulla ehdotuksia, sanoi Hautamäki esitellen juhlatoimikunnan ideoita, joita oli myös mm. kuntalaisten ottamien valokuvien näyttely netissä, kulttuurikätköily ja valoviikot sekä ystävyyskuntien edustajien vierailu ensi syksynä Lempäälä-viikon ajaksi.

Toimikunta on myös lanseeraamassa keskeisellä paikalla Kirkkojärven rannassa olevaa Myllärinpuistoa tapahtumien keskipisteeksi. Siellä olisi koko kesän kestävä tapahtumien ketju, esimerkiksi monennäköisiä pop-upeja.

–  Sinne tulee näyttämölava kioskeineen. Tapahtumia olisi kerran, kaksi viikossa. Se olisi paikka, jonne ihmiset voisivat tulla pysähtymään.

 

Herralankoskella lasten ja nuorten tapahtuma

Kuokkalan-Kuljun osakaskunnan sihteeri on juuri osallistunut kirjolohen istutukseen Kuokkalankoskeen. Keskipainoltaan 1,6 kiloisia kaloja pääsi vesiin yhteensä muutama sata kiloa. Vuosittain osakaskunta istuttaa noin 3 000 kiloa kirjolohta.

Toinen suuri aktiviteetti on toukokuinen lasten ja nuorten tapahtumapäivä Herralankosken laavulla. Se kerää vuosittain päivän aikana runsaat 300 kävijää Lempäälästä ja kauempaakin. Tänä vuonna toukokuun toiseksi viimeisenä lauantaina 21. toukokuuta pidettävä tapahtuma saa toimia Lempäälän kunnan 150-vuotisjuhatapahtumana.

– Olemme suunnitellet valjastaa lasten ja nuorten tapahtumamme Lempäälän juhlavuoden tapahtumaksi ja olemme pyytäneet yhteistyöhön mukaan muita lasten parissa ja nuorten parissa touhuavia sekä matkailualan yhdistyksiä. Lempäälän seudun matkailuyhdistys on jo ilmoittautunut lähtevänsä yhteistyökumppaniksimme. Saamme lisäkäsiparien avulla mahdollisuuden kasvattaa tapahtumaa laajemmaksi ja esitellä samassa yhteydessä vaikkapa Birgitan polkua, sanoo osakaskunnan sihteeri Reijo Sumanen.

Osakaskunta käy neuvotteluja Lempäälän monitoimikeskuksen kanssa uuden pyöröhirsisen laavun siirtämiseksi Herralankosken pohjapadolle. On olemassa mahdollisuus, että osakaskunta on hakemassa tapahtuman mahdollistamiseksi kunnalta omatoimirahaa. Tapahtuma järjestetään, vaikkei sitä saataisikaan.

– Kunnalta lähdetään joka tapauksessa tavoittelemaan lainaksi materiaalista apua: telttoja ja pöytiä tapahtuman ajaksi. Teltat ja katokset ovat tarpeen ainakin sadesäällä, Sumanen sanoo

Lasten ja nuorten tapahtumapäivänä Herralankosken laavulla alle 15-vuotiaat saavat kalastaa koskialueella koko päivän ilmaiseksi. Siellä opastetaan kalankäsittelyä ja maistatetaan kalaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?