Tampereentie 19:n pihan valoissa odotetaan  harva se päivä

Kuinka tästä oikein ajetaan?

Auto seisoo liikennevaloissa, mutta valot eivät koskaan vaihdu vihreäksi. Lopulta kuski tuskastuu ja auto lähtee päin punaisia yrittäen ehtiä päätien liikenteen alta. Liki jokapäiväinen näky Tampereentie 19:n pihasta lähtevässä valo-ohjatussa risteyksessä.

Talviaikaan kohdilleen ei mene ryhmittyminenkään. Risteysalue on kaksikaistainen ja ryhmittymistä ohjaa asfalttiin maalatut nuolet. Lumen alta nuolia ei tietenkään voi nähdä, niinpä usein kaksi autoa on lähtenyt ritirinnan ylittämään Tampereentietä. Tällä hetkellä hiekoitushiekka peittää nuolet, jotka ovat niin kuluneet, ettei niistä apua paljon ole. Pitää vain tietää.

Tässä risteyksessä ne, jotka haluavat mennä suoraan, ryhmittyvät oikealle ja ajavat siitä kohti siltaa. Muu menee totutusti: vasemmalle kääntyvät ryhmittyvät vasemmalle puolelle ja oikealle kääntyvät asettuvat oikealle.

Missä sitten mättää, jos valot eivät vaihdu lainkaan? Todennäköisesti siinä, että kuski on ajanut liian pitkälle, kenties lähes suojatien päälle. Liikennevalojen toimintaa säätelevä tunnistin ei kaikissa tapauksissa rekisteröikään auton tuloa risteysalueelle. Silloin kannattaa pakittaa pikkasen.

Liikennevalotunnistin ei hoksaa, jos auto on ajanut pysähtymisviivan yli. Valot eivät välttämättä koskaan vaihdu. Kuva: Katariina Onnela

Liikennevalotunnistin ei hoksaa, jos auto on ajanut pysähtymisviivan yli. Valot eivät välttämättä koskaan vaihdu. Kuva: Katariina Onnela

Faktaa:

– Ko. risteysalue on Ely-keskuksen hallinnoimaa aluetta.

– Liikennevalojen ylläpitokustannukset jakautuvat kunnan ja Elyn välillä 50–50 prosenttisesti. Liikennevalojen toiminnasta ja ylläpidosta vastaa Tampereen Vera Oy. Liikennevaloista on tehty rakentamispäätös 1992.

– Opasteet ovat LED-opasteita ja keskus, jolla valojen ohjausta toteutetaan, ovat kaukovalvonnassa.

– Yleisen tiealueen raja menee ko. kiinteistön risteysalueella pyörätien ulkoreunassa. Ryhmittymistä opastavat maalaukset ovat liikekiinteistön puolella, ja palvelevat yksityisen kiinteistön liikennöintiä, jolloin niiden kunnossapitokin kuuluu kiinteistölle.

– Risteysalueen muut ajoratamerkinnät kuuluvat Ely-keskukselle.

Lähde: kunnossapitopäällikkö Antti Jokela, Lempäälän kunta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?