750 jäsenen Hiisi-Golf on Lempäälän suurimpia urheiluseuroja

Farmi-kenttä aukesi kesäkauteen keskiviikkona 30. maaliskuuta. Ahkerasti kenttää ja kisoissa kiertävä Pekka Louhekallio hurahti lajiin vuonna 2008, kun Hannu Ahlfors tutustuttiu miehen lajiin. Kuva: Erkki Koivisto
Farmi-kenttä aukesi kesäkauteen keskiviikkona 30. maaliskuuta. Ahkerasti kenttää ja kisoissa kiertävä Pekka Louhekallio hurahti lajiin vuonna 2008, kun Hannu Ahlfors tutustutti miehen lajiin. Kuva: Erkki Koivisto

 

Lempääläläinen golf-seura Hiisi-Golf ry täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Sen  toiminta sijoittuu Vaihmalan alueelle Hiidenvuolteen rannalle, jossa sijaitsevat klubirakennus sekä hyvät harjoittelumahdollisuudet: kaikille avoin kuuden väylän Hiisi-kenttä ja seuran kotikenttänä toimiva, yhdeksänväyläinen Farmi-kenttä green cardin  suorittaneille.

Seuran toiminta sai alkunsa kevättalvella 1996, kun perustajajäsenet Pekka Isotalo, Pekka Silvennoinen ja Riitta Härkki päättivät perustaa golfyhdistyksen. Pekka Isotalo oli vuokrannut kunnalta maata, ja kunnalta haettiin avustusta toiminnan aloittamiseen.

Vuonna 1997 avattiin Hiisi-Golfin harjoitusalue eli range. Lipontien puolella on viime vuoden puolella avattu lyöntiharjoitusalue, jossa on noin 25 lyöntipaikkaa.

Jäseniä yhdistyksessä oli alussa reilut parikymmentä.

Seura sai Hiisi-kentän käyttöön vuonna 1998. Se oli kuusireikäinen par 3 -tason harjoituskenttä. Toiminta laajeni ja harrastajien määrä kasvoi. Niinpä vuonna 2000 Hiisi-Golf ry. saattoi liittyä Suomen Golfliittoon. Hiisi-Golf oli Golfliiton sadas jäsenseura.

Vuonna 2003 Farmi-kenttä avattiin kuusireikäisenä ja kahden vuoden päästä kenttä laajeni yhdeksänreikäiseksi.

Pelaaminen ei edellytä osakkuutta

Seura on nykyään jäsenmäärältään yksi Lempäälän suurimmista urheiluseuroista. Vuonna 2002 rikkoutui  600 jäsenen määrä ja viimeisen kymmenen vuoden aikana jäsenmäärä on vaihdellut 800 jäsenen molemmin puolin. Nyt jäseniä on noin 750.

Enemmistö jäsenistä, 58 prosenttia, on miehiä.

– Naisia ja tyttöjä kaivattaisiin kovasti lajin pariin lisää, sanoo Hiisi-Golfin puheenjohtaja Marika Civill.

Seuran jäsenyys ei edellytä osakkuutta kenttäyhtiössä. Seurassa ei myöskään ole viime vuosina peritty liittymismaksua.

Golf on ainakin aiemmin  kantanut elitistisen harrastuksen mainetta, jollaista sillä Civillin mukaan ei enää ole

–  Ei todellakaan. Meille voi kuka tahansa tulla harrastamaan golfia. Meillä on täällä mukavaa porukkaa ja tänne on aina ollut mukava tulla. Panostamme erityisesti junioritoimintaamme, unohtamatta silti seniorijäseniä tai muita pelaajia. Haluamme panostaa siihen, että kaikilla ikäryhmillä olisi hyvät mahdollisuudet harrastaa ja pitää kunnostaan huolta.

Civillin mukaan on edelleen toki olemassa sellaisia golfkenttiä, joissa edelleen pidetään tiukasti kiinni pukeutumisetiketistä.

– Hiisille voi tulla pelaamaan rennommissakin vaatteissa. Kun puhutaan golfetiketistä, se pitää enemmän sisällään turvallisuuteen liittyviä asioita,

Mikäli haluaa mennä kokeilemaan golfia, se ei maksa paljoa. Civill kehottaa tulemaan paikan päälle kokeilemaan. Sen jälkeen voi ilmoittautua vaikka alkeiskurssille. Alkeiskurssi maksaa toista sataa.

6–12-vuotiaille kokoontuu kesällä starttiryhmä, johon ei edellytetä seuran jäsenyyttä.

Seuran junioreiden käyttöön on hankittu mailasettejä, joita he saavat käyttöönsä panttia vastaan. Näin juniori saa itselleen aina sopivan setin mailoja kaudeksi käyttöönsä.

Farmi-kentälle päästäkseen on erilaisia vaihtoehtoja kausikortista Farmi-korttiin. Vaatetuksena käy alkuun hyvät ulkoilujalkineet ja ulkoiluhousut, myöhemmin voi ostaa golfkengät ja teknisiä vaatteita.

– Se mitä pelaaja laittaa varusteisiin, riippuu pelaajasta itsestään. Kyllä sitä rahaa saa kulumaan lajiin kuin lajiin, jos oikein haluaa.

Lumeton Farmi-kenttä aina auki

Klubi ja Hiisi-kenttä ovat auki toukokuun alusta syyskuun loppupuolelle. Farmi-kenttä on Suomen ainoita kenttiä, joka on koko vuoden auki, jos maassa ei ole lunta.

– Meillä pääsee jo golfaamaan. Kenttä aukaistiin keskiviikkona 30. maaliskuuta. Hiisin range eli lyöntiharjoitusalue aukaistiin aprillina, sanoo Civill, joka pitää Lempäälän golfharrastusmahdollisuuksia erittäin hyvinä.

– Meiltä löytyy aktiivista toimintaa niin naisille, miehille, junioreille ja senioreille. Mikäli golfkärpänen sattuisi puremaan kovemmin, voi meillä osallistua erilaisiin kilpailuihin. Tänne voi myös aina tulla ihan vain pelailemaan ja nauttimaan kauniista maisemista ja hyvästä seurasta. Meillä kentälle saa hyvin peliaikoja, vaikkakin varsinkin loma-aikana aurinkoisena päivänä kenttä täyttyykin nopeasti pelaajista.

Suurin osa Hiisi-Golfin jäsenistä harrastaa golfia, eivätkä halua kilpailla. Hiisin jäsenistä noin 40 kilpailee aktiivisesti. Hiisillä järjestetään kauden mittaan kymmenkunta kilpailua, jotka ovat avoimet myös muiden seurojen jäsenille. Lisäksi on myös viikkokilpailuja, senioreiden viikkokilpailuja ja naisten kilpailuja, joihin voivat osallistua ainoastaan seuran jäsenet.

– Hiisin juniorit voittivat viime kaudella Pirkanmaan Junntour-mestaruuden, ja on hiisiläisiä edustanut seuraa menestyksekkäästi myös muiden seurojen kilpailuissa.

– Hallitseva seuran mestari Teemu Haavisto on edustanut Hiisiä Suomen Golfliiton valtakunnallisella Finnair Junior Tourilla. FJT:lla pelaaminen Suomen huippujunioreiden seurassa on hieno saavutus, Civill kehaisee.

20-vuotisjuhlavuottaan seura juhlistaa juhlamatkalla Viroon, Pärnuun toukokuun alkupuolella. Kansallista golfviikkoa vietetään kesäkuun toisella viikolla, jolloin Lempäälässä on 11. kesäkuuta avoimet ovet.

– Samana päivänä juhlistamme Hiisillä Lempäälän 150-vuotisjuhlia siihen liittyvän erityisohjelman merkeissä.

Heinäkuun alussa on kauden pääkilpailu Hiisi-Open ja loppukesästä kisataan seuran- ja kunnanmestaruuksista. Seuran 20-vuotisjuhlia vietetään elokuussa.