Ensiapuryhmä toimii taas

Mikko Lappalainen vetää Lempäälän ensiapuryhmää. Tarvetta toiminnalle on, sillä esimerkiksi Ideaparkissa on enenevässä määrin tapahtumia, joihin tarvitaan ensiapuosaajia. Kuva: Katariina Rannaste

Missä on ihmisiä, siellä sattuu. SPR:n Lempäälän osaston ensiapuryhmän vetäjä Mikko Lappalainen yhtyy näkemykseen.

– Ei ole tapahtumaa, jossa ei edes laastarille olisi tarvetta, hän toteaa.

SPR:n Lempäälän osasto perusti viime vuoden lopulla ensiapuryhmän Lempäälään. Toiminta oli ollut tauolla jokusen vuoden, mutta toiminta haluttiin elvyttää, sillä osastossa oli havahduttu ensiapupäivystäjien tarpeeseen. Kyselyjä ea-päivystäjien saamisesta tapahtumiin tuli paljon.

– Ryhmä haluttiin perustaa uudelleen ja minä olin kokouksessa kaiketi liian äänekäs, kun muut sitten  totesivat, että minähän voisin vetää ryhmää, Lappalainen naurahtaa.

– Toiminnassa mukana on ollut keskimäärin 25 henkeä.

Ryhmää luotsaava Lappalainen ja sittemmin 11 muuta ryhmäläistä ovat suorittaneet ensiapupäivystäjän koulutuksen. He voivat osallistua ea-päivystyksiin erilaisissa tapahtumissa. Aiemmin yleisötapahtumiin piti pyytää ensiapupäivystäjiä Tampereelta, Nokialta tai Vesilahdesta.

Lappalainen on ollut ensiapupäivystäjän roolissa esimerkiksi viimevuotisilla Tammerfest- ja Blockfest -festivaaleilla sekä Robbie Williamsin konsertissa Ratinassa.

– Avustamme muita osastoja, mikä tarkoittaa, että Tampereen osastosta voi tulla pyyntö lähteä päivystämään vaikka Jämsään Himokselle, Lappalainen kuvaa.

– Päivystäjämme ovat aktiivisesti lähdössä tapahtumiin, mutta kukin ryhmäläinen osallistuu omalla tavallaan.

 

Palkkaa ensiapupäivystäjä ei saa, mutta esimerkiksi yleisötapahtumiin ilmaiseksi pääseminen on ihan hyvä palkkio.

– Olemme paikalla seuraamassa ihmisiä. Kun konserttiyleisö seuraa esiintyjää, me seuraamme yleisöä. Mutta kyllä tässä roolissa pääsee melko rajattomasti tapaamaan artisteja, Lappalainen mainitsee.

– Aina ei ole kyse siitä, että konsertti- tai festivaalikävijä tulee avohaavan tai vakavan vamman kanssa, vaan meiltä kysytään hyvin usein, missä on wc tai vesipiste. Ja me opastamme.

Mikko Lappalaiselta kysytään usein, onko hän joutunut elvyttämään, ja vastaus on; ei.

– Toistaiseksi kohdalle ei ole tullut mitään vakavaa. Ajattelemme, että mitä vähemmän autettavia on ollut, sitä paremmin päivystys on mennyt.

Ensiapuryhmä kokoontuu parin viikon välein Lempäälän terveysasemalla ylläpitämään ensiaputaitoja ja treenaamaan esimerkiksi radiopuhelimien käyttöä. Mukaan mahtuu uusiakin ryhmäläisiä.

– Tapaamisissa on omat teemansa, viimeisimmässä koulutuksessa valmistauduimme festivaalipäivystyksiin.

Pohjalla on oltava EA1-koulutus ja ensiapupäivystäjäksi mielivän tulee käydä ea-päivystäjän peruskurssi.

– Jos uusi ihminen tulee mukaan, koetamme tukea kouluttautumista. Tärkein on oma aika, mitä ihmiset voivat antaa. Se on iso panos.
Harjoittelijaksi pääsee voimassa olevalla EA1-koulutuksella.

– Toimintaan voi lähteä omalla tavallaan, omien resurssien puitteissa ja mukaan voi tulla vain harjoittelemaankin. Tärkeintä on ihmisten taitojen kartuttaminen.

 

Punaisen Ristin viikkoa vietetään 3.-9. toukokuuta. SPR:n Lempäälän osasto järjestää 5.5. teematapahtuman S-Marketilla.

Mikko Lappalainen lähti ensiaputoimintaan halusta auttaa

”Olen it-nörtti, jolla ei ollut aiempaa kokemusta terveydenhuoltoalalta.

Vuoteen 2012 asti toimin it-alan yrittäjänä ja minulla oli alaisia. En halunnut loukkaantua harrastuksissa, koska yrittäjän turva ei ole Suomessa kovin hyvä. Yritystoiminnan myytyäni aloin harrastaa nuoruuteni lajeja, kuten lumilautailua. Ryhdyin SPR:n rinnepäivystäjäksi, ensiavun vapaaehtoiseksi, joka auttaa loukkaantuneita laskettelijoita rinteessä, ja siihen vaikuttivat hieman itsekkäät syyt, minusta oli hienoa päästä rinteeseen ilmaiseksi, mutta pohjalla oli myös halu auttaa. Nyt on enemmän kyse siitä halusta auttaa.

Päädyin ensiaputoimintaan, sillä koulutus ja toiminta on järjestäytyneempää kuin rinnepäivystys. Ensiapuilloissa pääsee myös tekemään. Tällä hetkellä vedän Lempäälän ensiapuryhmää ja annan tarjouksia ea-päivystyksistä.”

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.