Mummula rakentuu naapuriin

Äiti ja tytär ovat mukana kahden sukupolven rakennusprojektissa

Kaksi taloa on vajaan vuoden aikana noussut vierekkäisille tonteille Vesilahden Kirkonkylään. Toinen on kivitalo, jonka takapihalle rakentuu iso terassi ja uima-allas. Toinen taas valmistalona tullut puutalo, jonka ovessa voisi lukea mummula. Kivitaloon muuttavat Anna Chrons, Petri Haataja ja heidän kaksi lastaan. Puutalo tulee olemaan koti Riitta ja Atso Saloselle. Riitta on Annan äiti.

Kesällä Atso ja Riitta Salosesta, Anna Chronsista ja Petri Haatajasta lapsineen tulee vesilahtelaisia. Kuva: Katariina Onnela

– Olemme tosi läheisiä äidin kanssa, Anna Chrons kertoo ja jatkaa, että haave vierekkäisistä taloista on ollut olemassa jo ennen lasten syntymää. Naapureina asuminen hyödyttää tulevaisuudessa molempia. Chrons-Haatajan perhe saa lastenhoitoapua ja jos ikääntyminen tuo isovanhemmille vaivoja, on apu lähellä.

Anna Chrons asuu perheineen tällä hetkellä Ylöjärvellä ja Riitta ja Atso Salonen Kangasalla. Siteitä Vesilahteen ei satunnaisia tuttavia ja yllättäen löytyneitä kaukaisia sukujuuria lukuun ottamatta ole. Miksi paikkakunta sitten valikoitui kahden sukupolven uudeksi kotipaikaksi?

Tontteja etsiessä heillä oli toiveissa löytää kaksi vierekkäistä, metsään rajoittuvaa tonttia. Molemmilla perheillä on koira, joten metsä takapihalla oli vaatimuslistalla korkealla. Tärkeää oli myös tontin koko. Pieniä, alle 1000 neliön tontteja löytyi Lempäälästä ja hieman suurempia Valkeakoskelta. Ratkaisevaa oli kuitenkin Vesilahden tarjoama 1500 neliön tontti ja sen edullinen hinta. Lisäksi oleellinen asia oli tulevan kodin sijainti. Petri Haatajan työt siirtyvät tulevaisuudessa kohti pääkaupunkiseutua, minkä vuoksi tonttia etsittiin Tampereen eteläpuolelta.

Valintaansa he ovat tyytyväisiä.

– Täällä on mukava tunnelma. Kun piipahtaa tontilla, kaikki moikkaavat ja monet pysähtyvät kyselemaan kuulumisia, Anna Chrons iloitsee.

Kesäkuun loppupuolella 2017 odoteltiin, että perin viikon sisällä uusi koti alkaa nousta tontille. Kuva: Anna Chrons

Toiselle tontille rakentuva kivitalo on Anna Chronsin unelmatalo. Hän on suunnitellut taloa 12-vuotiaasta asti. Pitkäaikaisesta unelmasta muodostui myös blogi, jossa seurataan talon rakennuksen vaiheita. Blogin nimi on osuvasti 30 vuoden unelma.

Rakennusaika on molemmilla tonteille sujunut suuremmitta kommelluksitta. Anna Chrons ja Petri Haataja kiittelevät erityisesti taitavia ja heidän etuaan valvovia kirvesmiehiä. Kiireinen pariskunta ei ehdi joka päivä tontilla käymään, joten heidät on pidetty tilanteen tasalla muun muassa WhatsApp-viesteillä. Tavoitteena on, että 217 neliöiseen kaksitasoiseen kotiin muutetaan juhannukseksi. Vanha koti on jo myyty, joten tavoitteessa on myös syytä pysyä.

Jos Anna Chronsin unelmakoti on moderni kivitalo, rakentuu naapuriin perinteisempi suomalainen puutalo. Salosen

Valoisassa kodissa on hyvin tilaa koko perheelle. Kuva: Anna Chrons

pariskunnan 140 neliöiseen taloon on jo tehty käyttöönottotarkastus, joten muuttohommat ovat ovella.

– Kun on vuodesta 1982 asunut samassa talossa, on läpikäytävänä melkoinen tavaramäärä, Riitta Salonen tuumaa.

Rakennusprojektit ovat edenneet sovussa eikä parisuhteeseen tai äidin ja tyttären suhteeseen ole ilmaantunut säröjä. Pientä makuasioista kommentointia on silti puolin ja toisin ollut.

– Tämmöisiä keittiön kaapppeja missä ei ole vetimiä. Niitä saa aina olla pyyhkimässä, kertoo Anna Chrons nauraen esimerkin äitinsä mielipiteestä tyttären valitsemista kaapinovista.

Talon rakennusta voi seurata osoitteessa http://30vuodenunelma.blogspot.fi/

Mummula näytti 19. syyskuuta 2017 Chrons-Haatajan -perheen ikkunasta tältä. Kuva: Anna Chrons

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.