Kun Erkki Paloniemi on tullut tunnetuksi runoilevana kunnanjohtajana, määrittää uutta kunnanjohtajaa pitkälti musiikki.
Helmikuun 7. päivä Vesilahden uutena kunnanjohtajana aloittava Tuomas Hirvonen on soittanut kitaraa 10-vuotiaasta asti ja vetänyt elämänsä aikana noin 100 keikkaa.
– Soittaminen on kuin sanaristikon tekoa. Siinä ei tule mietittyä turhuuksia, hän naurahtaa.
Musiikkimaku on rock- ja metallipainotteinen.
– Panteraa ja Stam1naa muun muassa. Rockimpaa osastoa, tiukempaa linjaa, hän mainitsee.
– Parikymppisenä silmäni aukesivat, että on olemassa muunkinlaista musiikkia, ja voin sanoa, että nykyään olen kaikkiruokainen. Viime aikoina olen kuunnellut Eaglesiä. Heillä on hyviä biisejä. Kuuntelin hiljattain myös Ariana Grandea ja totesin sen olevan hyvin tuotettua musiikkia. Genrestä en välitä, mutta tuotantoa arvostan.
Hirvonen soittaa kokoonpanossa, joka esittää laajalla skaalalla covereita Creedence Clearwater Revivalista Bee Geesiin. 16-vuotiaana hän teki omiakin kappaleita.
– On niitä jossain julkaistukin, Hirvonen vihjaa.
Tuomas Hirvosella on myös kamppailulajiharrastus. Hän on harrastanut kamppailulaji thaiboxingia 16-vuotiaasta asti.
– Käyn kahdesta kolmeen kertaan viikossa tamperelaisen Chitalada Finlandin salilla harjoittelemassa, mutta kroppa ei enää kestä kovempaa kamppailua. Polvet ovat siinä pari kertaa menneet, joten nykyään se on minulle lähinnä kunnon vuoksi treenaamista. Liikunta on happireikä. Se pitää pilarin pystyssä.
– Thaiboxing on urheilulajeista eniten opettanut mentaalipuolta, elämästä rennosti ottamista. Tekee hyvää kokeilla omia rajojaan.
32-vuotias Tuomas Hirvonen valittiin Vesilahdelle Pälkäneen hallintojohtajan virasta, missä hän ehti toimia liki kolme vuotta. Hirvonen asuu Tampereen Olkahisessa rivitalossa avopuolisonsa sekä lemmikkiensä, 1-vuotiaan maine coon -kissan ja 4-vuotiaan bullmastiffin, kanssa.
– Olen jo katsellut tonttia Vesilahdesta, mutta vielä ei sopivaa ole löytynyt, hän sanoo.
Lähtöjään Hirvonen on Itä-Suomesta.
– Olen kotoisin Rääkkylän pienestä kylästä. Lukiota varten muutin yksin Joensuuhun asumaan. Tie vei Helsinkiin, jossa luin avoimessa yliopistossa valtio-oppia.
Sittemmin hän haki Tampereen yliopistoon opiskelemaan hallintotiedettä suuntautuen kunta- ja aluejohtamiseen.
– En halunnut jäädä pääkaupunkiseudulle asumaan. Veri vetää pienempiin kuntiin.
– Aloitin Tampereen yliopistossa vuonna 2009 ja valmistuin vuonna 2016. Pidin välillä opiskeluista taukoa, jolloin mietiskelin elämää, kävin töissä, säästin rahaa ja vietin muun muassa kolme kuukautta Intiassa. En pitänyt kiirettä valmistumisen kanssa, ja se oli mielestäni hyvä.
Hirvonen kertoo kiinnostuneensa hallintotieteistä oikeudentunnostaan.
– Minulla on halu vaikuttaa ja korjata vääryyksiä. Valtio-oppi ja hallintoala tuntui sellaiselta, missä voi vaikuttaa ihmisen elämää koskeviin päätöksiin.
– En ole vallanhakuinen, eikä ala kaipaa yhtään tyyppiä, joka kulkee omat arvot edellä. Tämä on palveluala.
Pälkäneen-vuosien hän kertoo kerryttäneen perustietämystä kunta-alasta. Tuona aikana hän oli muun muassa mukana projektissa, jossa Kangasala ja Pälkäne sopivat sote-palveluiden ulkoistamisesta.
– Esimiestyö oli isompi koulu. Sitä väritti työskentely luottamushenkilöiden kanssa. Kolmessa vuodessa tapahtui paljon, ja elämä on opettanut, hyvässä ja pahassa.
– Hallintojohtajan työ, voisi sanoa, että kuiva hallinto, ei kuitenkaan tuntunut omaan luonteeseen sopivimmalle. Siksi hain Vesilahden kunnanjohtajaksi, elinvoima- ja kehittämistehtävien alueelle.
Tuomas Hirvonen tiedostaa Vesilahden haasteet ja muun muassa tiukan taloudenpidon.
– Nykyään suuntaus tuntuu olevan sellainen, että ihmiset haluavat muuttaa keskustoihin. Trendi on pienten kuntien vastainen.
– Megatrendeihin ei voi vaikuttaa, mutta mielikuviin voi. Kuntien pitää uskaltaa tarttua haasteisiin.
Vesilahteen hän kertoo olevansa tulossa aidon innokkaana. Virkaa Hirvonen pitää näytönpaikkana.
– En koe, että minun olisi näytettävä nuoren ikäni puolesta, vaan siksi, että Vesilahti halusi muutosjohtajaa ja tämä on tulosvastuullista toimintaa. Teot puhuvat puolestaan.
– Olen nuori ja mielipiteissäni suora, mutta en halua vaikuttaa koppavalta. Yhteistyössä asioita kuitenkin hoidetaan ja kaikki haluavat vain oman kunnan parasta.