Eskareita ei Lempäälässä enää ilmoiteta esiopetukseen – kunta osoittaa esiopetuspaikan

Jatkossa esioppilaille osoitetaan oppilaspaikka. Muutos koskettaa kuvassa näkyvien oppilaaksiottoalueiden raja-alueilla asuvia. Kuva: Lempäälän kunta

Esiopetuspaikan osoittamiseen on Lempäälässä tullut muutoksia. Kun aiemmin Lempäälässä esiopetukseen on ilmoittauduttu, osoittaa vastedes kunta esioppilaille esiopetuspaikan. Muutos koskettaa Moisio-Kuokkalan, Kuokkala-Lempoinen ja Kuokkala-Nurmi oppilaaksiottoalueiden raja-alueilla asuvia vuonna 2013 syntyneitä oppilaita.

Merkittävimmin oppilaaksiottoraja on muuttunut Harakkalassa. Nyt keskustan alueella asuvat lapset on keskitetty Lempoisten kouluun.

– Keskusta-alueelta mennään Lempoisiin, koska oppilasmäärät Moisiossa ja Kuljussa kasvavat, ja painetta on purettava etelään päin. Muutos on ensimmäinen vaihe perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden tarkastelusta, joka perustuu kolmannen yläkoulun rakentumiseen. Kaikkia oppilaita ei valitettavasti voida tilojen ja ryhmäkokojen vuoksi ottaa lähimpänä kotia olevaan kouluun, opetuspäällikkö Marko Lahtinen Lempäälän kunnasta kertoo.

– Perheitä, joita muutos erityisesti koskettaa, on lähestytty kirjeitse, hän sanoo.

Muutos pohjaa kunnanvaltuuston vuonna 2017 tekemään päätökseen, jonka mukaan esiopetusryhmien tavoitteellinen koko on 20 oppilasta.
­

– Muutos liittyy ryhmien koon hallittavuuteen eli uudistuksella pystytään välttämään liian suuret ja pienet ryhmät. Lisäksi prosessi yksinkertaistuu eli perheiden tulee vain hyväksyä osoitettu paikka, Marko Lahtinen toteaa.

Kunta lähestyy perheitä kirjeitse, ja esiopetuspaikan osoittamisesta järjestetään huoltajille infotilaisuus torstaina 24. tammikuuta Hakkarin koulun auditoriossa.

– Kunta ottaa väestörekisterin tietojen perusteella yhteyttä, eikä huoltajien tarvitse tehdä muuta kuin vahvistaa paikka kirjeessä olevien ohjeiden mukaisesti. Jos huoltajat haluavat lapsensa jonkin toisen koulun esiopetukseen, kerrotaan toiveet ja perustelut kirjeessä olevien ohjeiden mukaisesti, Lahtinen selvittää.

Lempäälän sivistyslautakunta tekee esiopetuksen osoittamisen periaatteista lopullisen päätöksen 29. tammikuuta.