Pekka Lähteenmäelle kotiseutukisan 2018 voitto – pihabongaus jälleen menestys

Koskikararetkeä Herralankoskelle voi suositella koko perheelle. Koskipaikoilla talvehtii 3–6 koskikaraa sekä kymmeniä telkkiä ja sinisorsia. Kuva: Irma Mikkola

Lempäälän Vaihmalassa asuva Pekka Lähteenmäki voitti Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen Kotiseutukisan 2018  havaittuaan yhteensä 158 eri lajia. Kaikkiaan Pirkanmaalla nähtiin Kotiseutukisassa 203 eri lintulajia.

Lähteenmäen lista on täynnä harvinaisuuksia, mikä selittyy Pirkanmaan parhaan lintujärven Ahtialanjärven ja sen Lokkisaaren lähihavainnoinnilla: vuorihemppo, sepelhanhi, punakuiri, tundrakurmitsa, jalohaikara, pulmussirri, valkoselkätikka, tundrahanhi, harmaasorsa…

Kilpailussa Kotiseutu on ympyrän muotoinen alue, joka ulottuu omalta kotiovelta 1000 metriä joka suuntaan. Kotiseutukisa, kuten PiLY:n Ekopinnakisakin, ovat varsin kannatettavia kilpailuja, koska niissä havainnointi suoritetaan ilman moottoriajoneuvojen käyttöä ja siten kisat kannustavat ekologiseen lähiretkeilyyn.

Vesilahden Riuttankulmalla keltasirkku (kuvassa) jakoi pihabongauksen ykköspaikan pikkuvarpusen kanssa. Molemmat lajit olivat koko maassa runsaslukuisimpia yhdessä tali- ja sinitiaisen kanssa. Kuva: Esko Antila

Viime viikonloppuna 26.–27. tammikuuta järjestettiin  maan suurin lintutapahtuma Pihabongaus, nyt jo 14. kerran. Pihabongauksen tavoitteena on saada yleisö tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Samalla kerätään suurilla aineistoilla arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta.

Pihabongaus sekä Luomuksen  talvilintulaskennat kolmesti talvessa  500 laskentareitillä antavat erittäin hyvän kuvan talvilinnustostamme ja sen muutoksista.

Viime talvena 22 000 ihmistä tarkkaili lintuja 15000 pihamaalla  yli 600 000 lintuyksilöä.

Pihabongauksen tulokset päivittyvät Birdlifeen vielä 1.2. mennessä.  Viime sunnuntai-iltana klo 21:n mukaan kärjesssä olivat tutut lajit talitiainen, keltasirkku, sinitiainen ja pikkuvarpunen. Lintuyksilöitä oli bongattu yhteensä 397175  10385 pihamaalla 15242 osallistujan voimin.

 

Vesilahden Riuttankulmalla Kirsi Rekola oli jälleen tarkkana, sillä pihamaan hyvin hoidetuilla ruokintapisteillä on jatkuvasti siivekkäitten vilinää koko talvikauden ja metsäruokintapaikallekin saapui uhanalaiseksi taantunut töyhtötiainen.

– Talitiaisia ja sinitiaisia on valtavasti, pikkuvarpusia ja keltasirkkujakin vähintään entisten talvien malliin. Ruokinnalla on tänä talvena käynyt suurempia määriä  lintuja kuin aiempina talvina, Kirsi Rekola kertoi.

– Kahta lajia olen jäänyt kaipaamaan: puukiipijä ja pikkutikka. Voi olla, että ne eivät vain ole osuneet silmään, sillä olen pystynyt tarkkailemaan vähemmän kuin ennen.

 Riuttankulman pihabongauksessa havaittiin nyt eri lajeja seuraavasti: talitiainen 12, sinitiainen 10, käpytikka 1, naakka 2, pikkuvarpunen 30, keltasirkku 30, kuusitiainen1, hömötiainen 1 ja mustarastas 3 .

– Pyrstötiaistakin odotettiin ja niitä näkee pihamaalla lähes päivittäin, mutta eivät käyneet nyt bongaustunnin aikana, Kirsi Rekola harmitteli.

 

Linturetkien  kohteeksi helmikuussa voi suositella Herralankoskea  ja Pyhäjärven Säijänselkää.

Herralankoskella talvehtivien  3–6 koskikaran seuraaminen on hyvää luontokasvatusta koko perheelle.  Koskipaikoilla talvehtii myös Pirkanmaan suurin telkkien talviparvi, jopa 30 yksilöä sekä lukuisia sinisorsia.

Säijänselkä on Pirkanmaan paras paikka havaita merikotkia, jossa hyvällä onnella saattaa nähdä kymmeniä ”mekoja” taivaalla ja jäällä kärkkymässä kalastajien jättökaloja. Kukapa olisi uskonut tällaista merikotkien riemumarssia sisämaahan!

 

Voiton puolella ollaan!  Päivän pituus oli 27. tammikuuta 7 h 15 min, jolloin päivä oli pidentynyt talvipäivän seisauksesta + 1 h 56 min

Pakkasista huolimatta valoisan ajan pidentyminen saa lintujen hormonit hyrräämään. Tikat rummuttavat aamuisin jo reviireitään, korpit lentävät soidinta selällään ja ensimmäisiä helmipöllön ”jänöpuputuksiakin” on jo kuultu kuutamoöinä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.