Miehen pelastanut Pekka Orava varoittaa petollisista jäistä

Dronen lennättäjä vajosi jäihin Lempäälässä – ei jättänyt dronea avantoon

Pilkkipariskunnan valppaus ja oikeaoppinen toiminta koitui jäihin vajonneen miehen pelastukseksi Lempäälässä lähellä Tuulialan uimarantaa lauantaina 16. helmikuuta hieman ennen puolta päivää.

Eläkkeellä oleva poliisi Pekka Orava oli puolisonsa Sinikka Oravan kanssa pilkkimässä, kun hän näki miehen etenevän kohti sulan reunaan lennättämäänsä dronea. Orava huusi miehelle, ettei tämä etenisi enempää kohti vaaraa.

– Jää oli sentin paksuista hyhmää. Mies ei uskonut, vaikka huusin, että älä mene. Hän vain käveli dronea kohti. Sitten Sinikka näki hänen putoavan jäihin. Sinikka soitti hälytyskeskukseen ja minä lähdin miehen avuksi. Otin mukaani naskalit ja konttasin niin lähelle miestä kuin pääsin. Päätin heittää hänelle naskalit, ja muistan ajatelleeni, että tämän täytyy kertaheitolla onnistua.

– Mies onneksi sai naskaleista kiinni. Sen jälkeen neuvoin häntä lyömään ne voimalla jäähän kiinni. Jää lohkesi pari kertaa hänen mahansa alta, mutta hän sai hilattua itsensä jäälle, Pekka Orava kuvaa.

Siinä vaiheessa pelastushenkilöstöä oli tullut paikalle ja auttoi jäälle päässeen miehen rantaan. Sinikka oli rauhoitellut rannalla ollutta miehen poikaa.

– Kaveri oli aivan kohmeessa, mutta hän piti dronea käsissään. Hän oli jotenkin saanut keploteltua dronen mukaansa avannosta, Orava kertoo.

Tuolloin kävi myös ilmi, että mies oli vieraskielinen, eikä siksi ollut osannut välittää varoitushuudoista.

Poliisin virasta eläköitynyt Pekka Orava tietää, miten yllättävässä tilanteessa toimia. Jälkikäteen hän on miettinyt, että asiat olivat hiuskarvan varassa.

– Olen ollut ennenkin vastaavissa tilanteissa. Toisaalta itsellä on hyvän olon tunne siitä, että kaikki päättyi hyvin, mutta samalla miettii, mitä tilanteessa olisi voinut käydä.

Pekka Orava painottaa, että jäät ovat nyt petollisia. Tuulialan rannassa pilkillä käyvä Orava on huomannut jään paksuuden vaihtelevan paljon ja etenkin virtapaikoilla virta syövyttää jäätä nopeasti.

– Jos vähänkään näkyy sulapaikkoja, jäälle ei kannata mennä. Jos minulta kysytään, en lähtisi millään muotoa jäälle seikkailemaan.

 

Teksti: Katariina Rannaste ja Erkki Koivisto

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.