Merikotkat odottavat retkeläisiä – pöllöt soidinkuuntelijoita

Karaistunut harmaalokki saapui ensimmäisenä muuttolintuna Säijänselälle. Harmaalokit kärkkyvät kalastajien jättökaloja merikotkien, korppien ja varisten kanssa. Kuva: Kari Isokivijärvi

Suojasäät ja vesisateet lennättivät harmaalokit ensimmäisinä muuttolintuina tarkastelemaan kevään edistymistä Lempäälän Säijänselälle ja Tampereelle helmikuun alussa. Harmaalokit kärkkyvät merikotkien, varisten ja korppien kanssa kalastajien jättökaloja järven selillä.

Harmaalokit ovat karaistuneita lintuja, jotka ovat isokoskeloiden ja telkkien kanssa ensimmäisiä muuttolintuja. Sään jälleen kylmetessä lokit palaavat muutamassa tunnissa rannikolle.

Vesilahden kierroksellani 16. helmikuuta kaksi harmaalokkia lepäili Narvan Alhonselällä, mutta iltaan mennessä harmaalokkeja oli saapunut etelärannikolta Pyhäjärvelle jo yli 40 yksilöä.

Keväinen lämpö ja aurinko sai lokkeihin liikettä, kuten maakotkiinkin, joita nähtiin Pirkanmaalla viime viikonlopun aikana useita muuttavia yksilöitä sekä hämmästyttävän aikainen, Pirkanmaan ensimmäinen kiuru.

Merikotka on vaikuttava näky lennossa. Pyhäjärven jäillä tavattavista merikotkista suurin osa on nuoria lintuja, kuten kuvankin yksilö. Kuva: Kari Isokivijärvi

Pirkanmaan Lintutieteellinen yhdistys järjestää Lempäälän Säijän uimarannalta käsin yleisölle toivotun merikotkien tarkkailuretken Säijänselälle, jossa ”mekoja” tarkkaillaan klo 11–13. Oppaana toimii yhdistyksen retkikummi Kim Hietikko.

Pyhäjärven merikotkat ovat nykyään Lempäälän ja Vesilahden todellinen luontonähtävyys. Mekoja tullaan ihailemaan ja kuvaamaan ympäri maata.

Tommi Vuorinen lähetti mukavan viestin: ”Olin tarkkailemassa merikotkia Säijänselällä ja 12 kotkaa näkyi. Lähinnä nuoria ja esiaikuisia ja 2 vanhaa merikotkaa.”

Viime lauantain merikotkakierroksellani laskin 5 merikotkaa Saviselällä ja Huhtaanselällä. Vesilahden Palhonselällä tarkkailin kahta merikotkaa ja Keijo Ruuskanen laski vastarannan Säijänselällä 12 merikotkaa jäällä samanaikaisesti.

Jotta merikotkapäivä olisi ollut täydellinen, vielä yhtä nuorta merikotkaa sai ihailla Herralankoskella.

Toivottavasti retkeläiset tarkkailevat merikotkia riittävän etäältä, jotta ne voivat jatkaa kalaruokailujaan rauhassa. Muutoinkin mekoja tavatessa on syytä poistua paikalta, sillä jo helmikuun alussa merikotkia on tavattu pesän rakennuspuuhissa. Viime kesänä merikotkien pesinnät Lempäälässä ja Vesilahdessa tuhoutuivat ilmeisen häirinnän vuoksi.

Keväiset lämpöasteet saivat pöllöjenkin hormonit liikkeelle pitkän pakkasjakson ja jatkuvien lumisateiden hellittäessä. Lopultakin.

Pöllöt, yöpetolintumme ilmoittavat öisillä soidinhuhuilullaan pesimäreviirinsä varatuiksi ja samalla koiraat houkuttelevat naaraita pesäkoloillensa, jotka useimmiten ovat lintuharrastajien nikkaroimia pönttöjä auttamaan pöllöjen pesäkolopulaa. Huuhkaja sen sijaan pesii maassa.

Lämmin, tyyni yö – ja jos sattuu vielä olemaan kuutamo, voi odottaa kuulevansa pöllöjen huhuilua.

Soidin alkaa lämpöisillä säillä hiljalleen tammi-helmikuussa, mutta kiihkeimmillään se on yleensä maaliskuussa.

Lintutieteellinen yhdistys järjestää myös ohjatun Pöllöretken Pirkanmaan parhaille pöllöpaikoille. Lähtö on Tampereen keskustorilta 15. maaliskuuta klo 18. Retken oppaana toimii yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin.

Vesilahden keskustassa Marja- Liisa ja Antti Haanpää saivat kivat pihapinnat, kun kotiterassilta sai kuunnella lehtopöllön väräjävää huhuilua ja helmipöllön puputusta.

Vesilahden Saastonkulmalla Vesa Haapaniemi totesi vanhojen tuttujen selvinneen pahimmasta talvesta, kun varpuspöllö on vihellellyt ja viirupöllö puhissut kumeaa huhuiluaan tutuilla reviireillä.

Lempäälän Hauralassa Rainer Mäkelä ja Mari Kukkamäki seurasivat lehtopöllön kiihkeää soidinta aamuhämärissä. Ilmeisesti koiras oli saanut lähelleen naaraan, johon täytyi yrittää tehdä vaikutus. Pöllöjen toinen soidinhuippu on aamuvarhaisella ennen auringonnousua.

 

Teksti: Hannu Järvinen

 

Viirupöllön matala bassomainen huhuilu ” huhuh, huhuh hu- huu- huh” kaikuu taas yön pimeimpinä hetkinä Vesilahden metsissä. Vesilahdessa on Pirkanmaan paras viirupöllökanta. Kuva: Kari Isokivijärvi