Lempäälän terveyskeskuksen päivystys muistuttaa asiakkaita oikeista toimintamalleista, joilla saadaan hoitotyö sujumaan

”Soita päivystykseen aina ennen kuin tulet”

Päivystyshoitajat Juha Hoppu ja Esa Salmi keskustelevat lääkäri Matti Kulomaan kanssa päivystyspotilaan tapauksesta. Kuva: Katariina Rannaste

Voltti taaksepäin ja tantereeseen. Jalkaterä vääntyy ja kipu ei hellitä; varmaan murtuma. Sitä on lähdettävä näyttämään terveyskeskukseen. Muista kuitenkin ensin soittaa Lempäälän terveyskeskuksen päivystysnumeroon 0356552500.

– Murtuma, jos mikä, on päivystysasia. Se ei uhkaa henkeä, mutta se on vamma, joka on hoidettava saman päivän aikana, päivystyshoitaja Esa Salmi sanoo.

– Jos jalka murtuu, siitä on hyvä soittaa päivystykseen etukäteen. Niin kuin aina kaikissa muissakin kiireellisissä asioissa, osastonhoitaja Johanna Vuorela painottaa.

Terveyskeskuksella otettiin helmikuun alussa käyttöön uusi päivystyspuhelinlinja, joka on tarkoitettu esimerkiksi rintakivuista, äkillisestä hengenahdistuksesta, yleistilan heikkenemisestä kärsiville tai raajansa rikkoneille. Sitä ei ole tarkoitettu reseptien uusimista tai jo varattujen aikojen perumista varten.

Vuorela arvioi, että linjan ovat hyvin löytäneet ne, jotka todella ovat tarvinneet päivystyksellistä hoitoa.

– Jos asia ei ole kiireellinen, puhelu käännetään ajanvaraus- ja neuvontanumeroon, hän sanoo.

– Asiakas pyritään ohjaamaan puhelinkeskustelun pohjalta oikeaan paikkaan.

Päivystyspuheluihin vastaa triagehoitaja, joka arvioi, onko potilaan vaivoissa kyse päivystyshoitoa vaativasta asiasta, ja varaa tarvittaessa ajan päivystävälle lääkärille. Triagehoitaja työskentelee kahden päivystyshoitajan ja yhden päivystyslääkärin kanssa samassa tilassa, päivystyksen kansliassa.

Päivystyshoitajat Juha Hoppu ja Esa Salmi, päivystyslääkäri Matti Kulomaa sekä triagehoitaja Erika Isohanni korostavat, että päivystykseen on tärkeää olla yhteydessä nimenomaan puhelimitse.

Ihmisiä paukkaa päivystykseen suoraan paikalle, siinä toivossa, että saisivat hoitoa nopeammin kuin soittamalla. Näin ei välttämättä tapahdu.

– Tämä on päivystys, jossa ihmiset hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä, Isohanni muistuttaa.

– Jos kyseessä on päivystysasia, se hoidetaan välittömästi tai saman vuorokauden aikana. Muut voivat odottaa, Salmi toteaa.

– Jos marssii ovesta sisään, voi hyvinkin viivästyttää sellaisten ihmisten hoitoa, jotka tarvitsevat apua kipeämmin, Kulomaa huomauttaa.

Pitkään jatkunut selkäkipu ei esimerkiksi ole päivystysasia, vaan silloin varataan aika omalääkärille tai -hoitajalle. Päivystykseen hakeutuu ihmisiä päivittäin vastaavissa kiireettömissä vaivoissa.

– Sairauspoissaolon hakijoita tulee päivittäin, vaikkei kyse ole päivystysasiasta, Esa Salmi kuvaa.

Päivystyshenkilöstö kehottaa myös malttiin. Kun päivystykseen soittaa ja saa ajan, voi se muuttua. Pihaan kun voi kurvata ambulanssi ja muuttaa vastaanoton aikataulun.

– Aika on ohjeellinen. Jos puhelimessa sanotaan, että aika päivystyshoitajalle on kello 12, se ei välttämättä pidä, jos tulee vielä kiireellisempiä tapauksia, Johanna Vuorela sanoo.

– Koskaan ei tiedä, mitä päivä tuo tullessaan, Salmi toteaa.

Kiireellisten tapausten hoito voi näkyä myös siinä, ettei päivystyksen käytävillä näy henkilökuntaa. Päivystyksessä tehdään kuitenkin paljon näkymätöntä työtä, joka ei näy aulassa odottaville asiakkaille.

– Esalla voi olla kuusikin ihmistä samanaikaisessa tarkkailussa, Vuorela huomauttaa.

– Annetaan siis kansliassa työskenteleville hoitajille työrauha, ja soitetaan päivystykseen aina ennen tuloa, Erika Isohanni esittää.

Jos Juha Hopulta, Esa Salmelta, Matti Kulomaalta ja Erika Isohannilta tiedustelee, millainen heidän tyypillinen työpäivänsä on, he vastaavat; sellaista ei ole.

 

Faktaa:

Lempäälän terveyskeskuksen päivystyslinja: 0356552500
Ajanvaraus- ja neuvontanumero: 0356552045 (ma, ti, to ja pe klo 8.00–15.00, ke klo 8–13.00).
Päivystys on auki arkipäivisin kello 8–20 sekä viikonloppuisin ja arkipyhisin kello 12–20. Muina aikoina päivystys on Valkeakoskella.
Valkeakosken päivystysnumero: 0331167260 (ma–pe klo 20.00–08.00 la–su klo 20.00–12.00

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?