Uusi tulokaslaji harmaasorsa vaatii vankkaa määritystaitoa

Pirkanmaalla erittäin uhanalaisen harmaasorsaparin pesintää odotetaan tänä kesänä Ahtialanjärvellä. Laji vaatii vankkaa määritystaitoa, sillä naaras on erehdyttävästi sinisorsanaaraan näköinen. Pirkanmaan pesimäkanta on alle kymmenen paria. Kuva: Kari Isokivijärvi

Lempäälän Ahtialanjärvellä viihtyvä harvinainen harmaasorsa vaatii vankkaa määritystaitoa niin lintuharrastajilta kuin myös metsästäjiltä, sillä harmaasorsa on rauhoitettu ja muistuttaa erehdyttävästi sinisorsaa, joka on riistalaji.

Harmaasorsa on vaatelias rehevien lintujärvien laji, uudistulokas, josta ensimmäinen havainto Pirkanmaalla tehtiin vasta vuonna 1959.  Lajin Pirkanmaan kannaksi arvioidaan alle kymmene paria, ja harmaasorsa on Pirkanmaalla erittäin uhanalainen. Pirkanmaan linnustokirjan mukaan varmistettuja pesintöjä tunnetaan Pirkanmaalla seitsemän, lähimmät pesinnät Kangasalan Kirkkojärvellä.

Tänä kesänä harmaasorsaparin pesintää odotetaan myös Lempäälässä Ahtialanjärvellä, Pirkanmaan parhaalla lintujärvellä, jossa äärimmäisen uhanalaisia punasotkiakin laskettiin 25. huhtikuuta 22 yksilöä: 13 koirasta ja yhdeksän naarasta sekä useita kymmeniä uhanalaisia tukkasotkia ja nokikanoja. Todennäköisesti harmaasorsa on pesinyt järvellä aiemminkin.

 

Mielenkiinnolla odotetaan myös uuden kosteikkolajin jalohaikaran levittäytymistä, sillä laji pesi viime kesänä ensi kertaa maassamme Porvoossa.  Helena Pesonen ja Kirsti Vaden seurasivat kolmea jalohaikaraa Vesilahden Vähäjärvellä ja laji on näyttäytynyt myös Ahtialanjärvellä. Nähdäänkö kesällä myös täällä pesintä?

Vaikka kosteikkolajit ovat laajalti taantuneet, osa muuttunut uhanalaisiksi, haikaroilla sen sijaan menee hyvin rehevillä ruovikkorannoilla.

Kaulushaikara ja harmaahaikara ovat kovasti lisääntyneet, ja molemmista lajeista on tänä keväänä tehty useita havaintoja Ahtialanjärvellä ja Vähäjärvellä. Kaulushaikara pesii Ahtialanjärven lisäksi monilla muillakin Lempäälän ruovikkorannoilla sekä Vesilahden Vähäjärvellä, Onkemäenjärvellä, Saarikunnassa ja Saastonkulmassa.

 

Hannu Järvinen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.