Löydä itsellesi sopiva EU-vaaliehdokas koko Euroopan unionin yhteisessä vaalikoneessa euandi2019:ssa

Uusi vaalikone paikantaa äänestäjän Euroopan poliittiselle kentälle. Koko EU-alueen yhteinen vaalikone auttaa äänestäjää löytämään itselleen sopivan ehdokkaan EU-vaaleissa. Euandi2019-työkalu on ainutlaatuinen, koska se näyttää, mihin äänestäjä sijoittuu poliittisesti koko EU:ssa, ei vain kotimaassa.
Uusi vaalikone paikantaa äänestäjän Euroopan poliittiselle kentälle. Koko EU-alueen yhteinen vaalikone auttaa äänestäjää löytämään itselleen sopivan ehdokkaan EU-vaaleissa. Euandi2019-työkalu on ainutlaatuinen, koska se näyttää, mihin äänestäjä sijoittuu poliittisesti koko EU:ssa, ei vain kotimaassa.

EU-politiikan ei tarvitse olla etäistä eikä vierasta. Tampereen yliopistossa työskentelevä väitöskirjatutkija Aino Tiihonen kannustaa kaikkia suomalaisia osallistumaan parhaillaan käynnissä oleviin europarlamenttivaaleihin, sillä äänestäminen ei enää kaadu epätietoisuuteen, kenelle äänensä antaa. Uutta on nyt se, että koko Euroopan unionin alueen yhteinen vaalikone auttaa äänestäjiä löytämään itselleen passelin ehdokkaan. – Euandi2019-työkalu on ainutlaatuinen, koska se näyttää, mihin äänestäjä sijoittuu poliittisesti koko EU:ssa, ei vain kotimaassaan, järjestelmän Suomen osuutta valmistelemassa ollut Tiihonen kannustaa.

– Monet kokevat EU-politiikan vielä kovin etäiseksi. Äänestäjien voi olla vaikea sijoittaa itseään Euroopan poliittiselle kartalle. Uusi euandi2019-työkalu tarjoaa äänestäjille helpon tavan saada kokonaiskuvan siitä, mihin he sijoittuvat poliittisella kartalla, sanoo yksi työkalun kehittäjistä, Marco Svensson La Rosa Åbo Akademin yhteiskuntatutkimuksen instituutista, Samforskista.

Euandi2019-vaalikone on tutun vaalikonekaavan mukainen järjestelmä. Äänestäjä vastaa vaalikoneen kysymyksiin, jotka koskevat ajankohtaisia asioita ja poliittisia arvoja. Vastaamisen jälkeen vaalikoneentekijälle näytetään puolueet, jotka ovat lähimpänä hänen poliittisia mieltymyksiään niin kotimaassa kuin koko Euroopassa.

The European Governance and Politics Programmen tavoitteena on saada euandi2019 mahdollisimman monen EU-kansalaisen ulottuville. Välineen voi upottaa ilmaiseksi erilaisille verkkosivuille. Lisäksi se on saatavilla kaikilla EU-kielillä, myös suomeksi ja ruotsiksi, pois lukien poliittisten puolueitten omat kommentit vaaliväittämiin. Puolueiden omat kommentit on teknisistä syistä rajattu vain yhteen kieleen.

Marco Svensson La Rosan lisäksi euandi2019:n Suomen osuutta ovat valmistelleet Thomas Karv Åbo Akademista sekä Aino Tiihonen, Johannes Lehtinen ja Risto Niemikari Tampereen yliopistosta. Työtä on koordinoinut Firenzessä Italiassa sijaitseva European University Institute.

Euandi2019-verkostoon voi liittyä ja upottaa työkalun verkkosivuilleen ottamalla yhteyttä Martina Popovaan (englanniksi) teknisissä kysymyksissä ja ilmoittautumalla Marco Svensson La Rosalle.

Vaalikoneen omat sivut ja tietoa vaalikoneesta löytyvät täältä: http://spaceu2019.eu/

Vaalikoneiden merkitys saattaa olla merkittävä

Väitöskirjatutkija Aino Tiihonen toivottaa koko EU-alueen yhteisen vaalikoneen tervetulleeksi, koska se auttaa äänestäjää löytämään itselleen sopivan ehdokkaan EU-vaaleissa.

– Euandi2019-työkalu on ainutlaatuinen, koska se näyttää, mihin äänestäjä sijoittuu poliittisesti koko EU:ssa, ei vain kotimaassaan

Tiihosen mukaan vaalikoneiden merkitys europarlamenttivaaleissa saattaa olla jokseenkin merkittävä, sillä keskimäärin kansalaiset tuntevat EU:n ja sen asiat etäisiksi.

– Toki on muistettava, että keskimäärin läheskään yhtä moni äänestäjä ei aktivoidu tekemään vaalikoneita europarlamenttivaaleissa. Europarlamenttivaaleissa vaalikoneilla on mahdollisuus tuoda äänestäjille esiin EU-politiikan asiakysymyksiä. Kotimaan politiikan ja EU-politiikan rajapinta saattaa olla monelle äänestäjälle hieman epäselvä, hän toteaa.

– Koko EU:n laajuisen vaalikoneen merkitys korostuu erityisesti EU-maasta toiseen muuttaneiden EU-kansalaisten kohdalla. Hehän saavat äänestää siinä EU-maassa, jossa asuvat. Tämän vaalikoneen avulla heidän voi olla helpompi löytää sopiva puolue ja ehdokas nykyisen asuinmaansa ehdokkaista, koska he voivat vaalikoneen avulla verrata puolueita yli maiden rajojen, Tiihonen korostaa.

Suomessa on 269 europarlamenttivaaliehdokasta. 17 puoluetta on asettanut ehdokkaat.

Eurooppavaaleissa on 28 pirkanmaalaista ehdokasta.