Vesilahden yhtenäiskoululla vieraita ympäri Eurooppaa

Opettajat sekä vieraat majoittajineen Tampereen tuomiokirkon portailla.

Vesilahden yhtenäiskoulun piha täyttyi toukokuun ensimmäisenä maanantaina uusista iloisista kasvoista, kun Erasmus-vieraat saapuivat koulullemme. Vieraita oli yhteensä viidestä maasta: Latviasta, Puolasta, Espanjasta, Italiasta ja Kreikasta. He yöpyivät Vesilahdessa viettämänsä ajan vesilahtelaisissa perheissä.

Viikon teemana oli mytologia ja se näkyi vahvasti aktiviteeteissamme. Kansallismuseossa vieraillessamme tutkimme tarkasti Vesilahdesta löytyneitä esineitä ja kuulimme suomalaisten uskomuksista ennen kristinuskon saapumista Suomeen. Tutustuimme viikon aikana myös muiden maiden mytologioihin.

Pääsimme viikon aikana lähemmäs Vesilahden historiaa ja paikkakuntaan sijoittuvaa mytologiaa, kun meille järjestettiin Vesilahti-kierros. Kierros piti sisällään muun muassa Vesilahden kirkkoon tutustumista kirkkoherra Harri Henttisen johdolla, Laukon kartanossa vierailun ja kirkkoveneellä soutua Rämsöössä Suonojärvellä.

Kansallismuseon ja Vesilahti-kierroksen lisäksi vierailimme muun muassa Visavuoren museossa, Flowparkissa ja Fazerin suklaatehtaalla.

 

Kansainvälisellä illallisella oli tarjolla eri maiden herkkuja.

Yhteensä kuusi päivää kestänyt yhteinen aikamme vaihto-oppilaiden kanssa oli monella tapaa antoisa. Yhdessä viettämämme aika kehitti jokaisen englanninkielen taitoa ja opetti meille muutamia uusia sanoja myös vieraidemme kielillä.

Vaihdon aikana tutustuimme vierailijoidemme kulttuureihin erilaisin tavoin workshopeissa, esitelmin, pelaten ja leikkien. Pääsimme tutustumaan erilaisiin ruokakulttuureihin perinneherkkujen ja-–ruokien kautta. Erilaiset kulttuurit nousivat esille myös vapaa-ajan keskusteluissa ja tekemisissä.

Monille meistä kokemus toi mukanaan uusia pysyviä ystävyyssuhteita. Tämän saattoi havaita siitä, että viikko oli täynnä naurua, pirteitä katseita ja iloista puheensorinaa. Erityisesti näiden uusien ystävien merkitys korostui, kun perjantai-iltana koitti tunteikkaiden hyvästien aika. Kyynelten lomassa siirryimme bussiin, joka kuljetti meidät takaisin Vesilahteen ilman vieraitamme.

Jäämme kaipaamaan koulun käytävillä kuuluneita vieraskielisiä huudahduksia ja tervehdyksiä. Toivon mukaan pääsemme tulevaisuudessa kokemaan jälleennäkemisiä.

 

Teksti: Nea Lähdekorpi ja Viivi Saarikoski