Helatorstai on Kristuksen taivaaseenastumisen päivä. ”Helatorstai” viittaa ruotsinkieliseen sanaan ”helg” eli pyhään. Kyseessä on siis pyhä torstai, jota vietetään 40. päivän kohdalla pääsiäisestä. Näin helatorstain paikka kalenterissa vaihtelee pääsiäisen ajankohdan mukaan.
Taivaaseenastumisen päivänä Kristuksen tehtävä maan päällä sai lopullisen täyttymyksen. Hän oli kärsinyt ristinkuoleman ihmisten syntien tähden ja pääsiäisenä hän nousi kuolleista. Vielä sen jälkeen kuolleista noussut Vapahtaja kulki maan päällä ja ilmestyi lukuisille ylösnousemuksen todistajille. Apostoli Paavali kirjoittakin Korintton seurakunnalle: ”Kristus kuoli meidän syntiemme vuoksi, niin kuin oli kirjoitettu, hänet haudattiin, hänet herätettiin kuolleista kolmantena päivänä, niin kuin oli kirjoitettu, ja hän ilmestyi Keefakselle ja sitten niille kahdelletoista. Sen jälkeen hän ilmestyi samalla kertaa yli viidellesadalle veljelle, joista useimmat ovat yhä elossa, vaikka jotkut ovatkin jo nukkuneet pois. Tämän jälkeen hän ilmestyi Jaakobille ja sitten kaikille apostoleille.”
Neljänkymmenen päivän ajanjakso ennen taivaaseenastumista ei ollut turha, vaan vahva todistus kuoleman voittamisesta. Vaikka Jeesus ilmestyi monille, uskominen ei ollut tuolloinkaan itsestään selvää. ”Muutamat epäilivät”, kuten Matteuksen evankeliumi kuvaa.
Ennen taivaaseenastumista Jeesus antoi myös lähetyskäskyn Galileassa: ”Ja Jeesus tuli ja puhutteli heitä, sanoen: minulle on annettu kaikki voima taivaassa ja maan päällä. Menkäät siis ja opettakaat kaikkea kansaa, ja kastakaat heitä nimeen Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen, ja opettakaat heitä pitämään kaikki, mitä minä olen teille käskenyt. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä, maailman loppuun asti. (Biblia 1776)” Siinä annettiin tehtävä, jota Kristuksen seurakunta vieläkin toteuttaa.
Apostolien teoissa kuvataan ensimmäisen helatorstain tapahtumat Öljymäellä näin: ”Kun hän oli sanonut tämän, he näkivät, kuinka hänet otettiin ylös, ja pilvi vei hänet heidän näkyvistään.”
Seppo Parkkila