Piikki: Ajankulua ja tiedonjanoa

Kesäkuun lopusta eli vuoden ensimmäisen puoliskon päättymisestä on kulunut jo yli kaksi kuukautta. Vaikka välissä on ollut kesälomaviikot, pitää Lempäälän kunnan budjettiseuranta alkuvuodelta olla valmis. Niin se varmasti onkin, mutta meille koko lystin rahoittajille siitä ei ole kerrottu mitään. Hyviä uutisia tuskin pantattaisiin, joten ollaanko tappiolla tänäkin vuonna?

Olen tällä palstalla kyllästymiseen asti muistuttanut kunnan johtoa luvatusta avoimuuden kulttuurista. Eikö avoimuuteen kuulu kertoa, miten kunnalla taloudellisesti menee? Käyttömenojen paisumisen lisäksi tarkkailijaa huolestuttavat massiivisten investointien lopulliset kustannukset? Tämän lehden viimeviikkoisessa pääkirjoituksessa ihmeteltiin, että Lempäälä-taloa koskevassa tiedotteessa ei puhuttu rahasta mitään. Se on todella kummallista! Tiukka taloudenpito on aina ollut kuntien menestyksen avain. Lempäälä on Tampereen huonon esimerkin innoittamana unohtanut vanhat opit.

Keväällä kuulimme keskustainvestointien kustannuksista huolestuttavia uutisia. Ennakkolaskelmat eivät pitäneet kutiaan, ja investoinnit ovat suunniteltua kalliimpia. Ilmeisesti tämä käsitys on edelleen voimassa, koska ei ole haluttu tiedottaa muuta. Onko parempi, että totuus selviää meille kuntalaisille vasta vuoden päätyttyä? Siihen varmasti pyritään, jotta johto välttyisi ikäviltä kysymyksiltä.

Ideaparkin kauppakeskusjohtaja Visa Vainiola kertoi elokuussa hotelli- ja kylpylähankkeisiin liittyen, että Lempäälän kunta on aikatauluttanut yhteishankkeen päätöksenteon tämän vuoden syksylle. Kyse on siis Ideaparkin hotellihankkeesta, johon kytkeytyy myös päätös kylpylästä. On mielenkiintoista nähdä, miten Lempäälän päättäjät tulevat selittämään kylpylä-asian. Kerrotaanko, että se täyttää täysimääräisesti kuntalaisten uimahallille asettamat odotukset vaikkapa koululaisten ja seniorien osalta. Vai kerrotaanko siitä mitään? Avoimuuden puute on huonoa johtamista.

Entä mitä pitäisi ajatella Lempäälän seurakunnan johtamisesta? Pallottelu Lempäälä-taloon menemisestä tai menemättömyydestä on muodostunut todelliseksi farssiksi. Siinä olisi aineksia maalaiskomediaan. Toivottavasti lopullinen päätös on nyt viimein tehty.

Sitten ihan toiseen asiaan. Suomessa on viime vuosina oltu huolissaan nuorten mielenterveydestä. Ja on syytäkin, silloin kun kyse on syrjäytyneistä tai syrjäytymisuhan alaisista moniongelmaisista nuorista. He ovat usein yhteiskunnan ulkopuolella vailla työ- tai opiskelupaikkaa. Mutta entä ne nuoret, joilla on hyvä opiskelupaikka? On esitetty, että heille pitäisi taata rahoitus kesäloman ajaksi, ettei tarvitsisi käyttää kesää työntekoon. Viimeksi lukiolaisten liitto vaati opiskelijoille terapiatakuuta, koska kolmasosa kokee opiskelun olevan liian raskasta, kun aika ei riitä. He ovat huolissaan omasta mielenterveydestään.

Aika ei riitä? Luin juuri erään lehtijutun, jossa kyseltiin nuorilta heidän somessa viettämäänsä aikaa. Se oli keskimäärin 3 – 4 tuntia päivässä.

Kirjoittaja pitää sähkömiestä viisaana: vika on johdossa.