Kunnan onnistumisista

On muodikasta arvostella kuntaa monista seikoista: esimerkiksi taloudenpidosta, sisäilmaongelmista, yksittäisistä palvelukokemuksista, puuttuvasta uimahallista. Kuntalaisilla on tähän oikeus, mutta pelkän kritiikin perusteella kunnan tekemisistä syntyy vääristynyt kuva. Arvosteluun kannattaakin suhtautua puutteiden ilmaisuna, epäkohtien tunnistamisena. Mutta joskus tulee mieleen kertoa, että ”Hei, oletteko huomanneet nämä kunnan onnistumiset…”

Lempäälässä on monessa asiassa siirrytty sähköiseen palveluun. Voit siis hoitaa asioita milloin tahansa, myös virka-ajan ulkopuolella. On rakentamista aikovalle lupapiste.fi; asiointimahdollisuus suomi.fi:n kautta; palautekanava; kunnat erittäin informatiiviset nettisivut; sähköiset ajanvaraukset hammashoitoon ja neuvolaan; sähköiset hakemukset koululaisten ap/ip –paikkoihin; asema- ja yleiskaavayhdistelmät ovat suuren yleisön käytettävissä; huoltajien wilma –yhteystiedot päivitetään suoraan väestötietojärjestelmästä; ikäihmisille on oma neuvontapuhelin. Kunnan tapahtumakalenteri on kaikille avoin.

Lukio on siirtynyt Virta-kampukselle Lempoisten vuolteen ääreen. Uutta yläkoulua ryhdytään rakentamaan pääosin puusta entiselle Kanavan koulun tontille. Kyläkouluista on pidetty huolta. Hakkarin yleisurheilukenttä on kunnostettu. Sääksjärvellä on mainio jalkapallokenttä. Marjamäessä on valmistumassa valtakunnallisena kärkihankkeena rahoitusta saanut LEMENE- energiayhteisö aurinkopaneelikenttineen ja muine osineen. Kanavan varressa puskee bioperäistä kaukolämpöä Viialantien lämpölaitos.

Kunta on mukana Hiilineutraalit kunnat (HINKU)- foorumissa, kuten myös raideliikenteen junapilotissa ja hävikkiruokailukokeilussa ja oli mukana työllisyyskokeilussa. Lempäälä kokeilee kolmatta vuottaan kuntalaisosallistumista edistäviä valiokuntia, on siirtymässä tiedolla johtamiseen Sarastia –taloushallinnon kautta ja kehittää työntekijöiden työhyvinvointia ILOA –hankkeella. Hyvinvoinnin palvelualueella (sote) on tehty kattava palvelualueen selvitys ja sen toimenpiteitä toteutetaan seuraavat kaksi vuotta. Sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueet työskentelevät yhdessä lapsiperheiden tukemiseksi.

Kaavoituksen palvelualue on organisoitu uudelleen ja kaavoitustiimiä on vahvistettu elinvoimakaavoittajalla. Sisäilmaongelmien käsittely on tarkastettu ja sai AVIlta hyvää tarkoittavan erityismaininnan. Silti on totta, että uusissa rakennuksissa ei saisi ilmetä sisäilmaongelmia.

Kunta on saanut melkein kaikki mahdolliset elinvoima- ja yrittäjyyspalkinnot. Kunta on valtakunnallisessa elinvoimavertailussa neljännellä sijalla. Kunnassa on Ideapark ja Realpark. Marjamäen alueelle on tehty uutta valmista tilaa yrityksille. Kunnan ja yrittäjien yhteistyönä luotiin konkreettiseksi kohtauspaikaksi Aleksille Ideahuone.

Kuntakeskukseen valmistuu Lempäälä-talo ja sen ympäristöön kerrostaloja. Kuntakeskuksen kaavat etenevät ja Hauralasta on hankittu maata. Kunnan ja seurakunnan yhteistyö on edennyt mutkista huolimatta. Lempäälän Vesi rakentaa verkostoyhteyttä Sulkavuoren keskusjätevedenpuhdistamoon. Kunta on ollut osuudellaan mukana Tampereen Keskussairaalan uudisrakentamisessa. Ja Ehtookodon viereen alkaa rakentua Ehtoohelmi. Yhteenvetona: kunnassa on tehty oikeita asioita!

 

Juha Kuisma

Kirjoittaja on lempääläinen tietokirjailija

 

Lue myös:

Juha Kuisma: Mitä johtopäätöksiä ilmastonmuutoksesta?