Osaatko toimia sydänpysähdyksen sattuessa? – ”Puhallus ei ole niin merkittävä kuin painallus”, sairaanhoitaja Aki Mäkelä neuvoo

Ylöjärveltä muuttanut Aki Mäkelä on asunut lapsuudessaan ja nuoruudessaan Lempäälässä. Moni tuntee hänet Axana. – Vuonna 1983 menin ensiapukoulutuskurssille Lempäälän terveyskeskuksen väestötiloihin, ja siitä sairaanhoitajan urani alkoi. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälän keskustan ja Kuljun terveysasemilla järjestetään 27.11. ja 4.12. influenssarokotuspäivät. Samassa yhteydessä sairaanhoitaja Aki, ”Axa”, Mäkelä neuvoo, kuinka tulee toimia sydänpysähdyksen sattuessa.

Annat SPR:n edustajan kanssa elvytyskoulutusta rokotuspäivien yhteydessä. Mitä se pitää sisällään?

– Elvytyskoulutuksessa on mahdollista päästä harjoittelemaan sydäniskurin käyttöä ja kertaamaan peruselvytystaitoja. Koulutuksessa käydään läpi tekniikkaa ja sitä että tunnistaa potilaan. Moni nimittäin empii sydänkohtauksen saaneen ihmisen kohdalla, koska elvytys tulee aloittaa. Sydäniskuria arastellaan käyttää.

– Iskuria täytyy käyttää, jos kolme pääkriteeriä täyttyy, eli onko henkilö heräteltävissä, hengittääkö hän normaalisti ja näyttääkö hän elottomalta? Jos vastaus on ei, täytyy toimia.

– Sydäniskuri, toiselta nimitykseltään defibrillaattori, on puoliautomaattinen laite, jota kuka tahansa voi käyttää. Kone opastaa käyttäjää, kun virrat laittaa päälle. Sitten vain tekee niin kuin kone käskee.

– Sydänkohtauksesta selviäminen on sydäniskurin avulla kolminkertaista todennäköisempää. Sydäniskureita on tullut paljon kauppakeskuksiin, mutta ihmiset eivät vielä oikein osaa tai uskalla käyttää niitä. Siksi koulutusta tarvitaan.

Kuinka sydäniskuria käytetään?

– Sydänkohtauksessa sydämen sähköinen järjestelmä on sekaisin. Sydäniskurilla siihen ajetaan virtaa niin paljon, että sydän pysähtyy ja mahdollisesti lopettaa sekaisin olevan toiminnan ja oma sähköinen toiminta palautuu.

– Laitteen kansi avataan pientä voimaa käyttämällä. Sisällä on paketti, jossa on iskulätkät, eli elektrodit. Ne ovat laitemallista riippuen z-kirjaimen muotoisena levynä tai lätkiä voi olla kaksi erillistä.

– Iskulätkät laitetaan potilaan paljaaseen rintakehään. On tärkeää laittaa ne oikeisiin kohtiin, toinen potilaan oikeaan rintaan ja toinen vasempaan kylkeen, ikään kuin sydän jäisi niiden väliin. Lätkissä on opastekuvat mihin kohtiin rintakehää ne laitetaan.

– Kun sydäniskurin laittaa päälle, antaa laite sanallisia ohjeita. Ohjeistus näkyy laitteen näytöllä myös kirjallisena. Sydäniskuri on idioottivarma. Mitään pahaa se ei saa aikaiseksi.

– Laite analysoi, mikä on sydämen rytmi. Analyysi on tarkempi kuin anestesialääkärin. Jos kone arvioi, että isku tarvitaan, silloin ihmisten on oltava irti potilaasta ja  isku annetaanvilkkuvaa nappia painamalla.

– Iskun jälkeen alkaa painalluselvytys. 30 painallusta ja kaksi puhallusta. Sitä jatketaan 2 minuutin sykleissä.

Puhallus on viime vuosina jäänyt pois elvytysohjeistuksesta?

– Kyllä, sillä laajoissa tutkimuksissa on todettu, että siitä ei ole samanlaista hyötyä kuin painalluksilla. Puhallus ei ole niin merkittävää kuin painallus.

– Tärkeimmät asiat elvytyksessä ovat, että antaa sydäniskurilla iskun, ja että painallus on voimakasta ja tauotonta.

Star Wars -elokuvien marssia pidetään hyvänä painallustahtina elvytettäessä?

– Kyllä. Koulutuksissa usein myös mainitsen Bee Geesin Stayin’ Alive -kappaleen. Siinä on hyvä tahti, jota voi ajatella painaessa. Se on hyvä, mieleen jäävä muistisääntö.

Olet käynyt opettamassa elvytystä Ylöjärven kouluilla. Onko samaa suunnitteilla Lempäälään?

– Suunnitelmia jo on, että kävisin Lempäälän kouluilla. Työskentelin aiemmin Ylöjärvellä, ja kävin koulujen lisäksi paikallisessa kauppakeskuksessa opettamassa useana vuonna elvytystä Maailman elvytyspäivänä 16.10.

– Olen tehnyt sitä korvauksetta, rakkaudesta lajiin, sillä se on mielestäni yhteiskunnallinen tehtäväni sairaanhoitajana. Viedä tietoutta eteenpäin.

– Itse ainakin toivon, että jos sydänkohtaus omalle kohdalle tulee, joku uskaltaa ryhtyä elvyttämään.

Millaiset terveiset haluat lähettää?

– Kuka tahansa voi olla hengenpelastaja – sinäkin. Hanki itsellesi osaaminen elvytyskoulutuksessa.

 

Lue myös:

Moision koululla opiskellaan kiinaa – Gracie muutti Suomeen luonnon ja naisten tasa-arvon innostamana

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?