Poliisi herättelee vanhempia: ”Jos nuoren puhelimesta löytyy Tor tai Wickr, aito kysymys on, mihin hän sitä tarvitsee?”

Alaikäiset välittivät Paavo Pesusieni -kuvioisia ekstaasitabletteja kahdessa naapurikunnassa –”mutta mikseivät mopoauton pyörät kääntyisi Lempäälään ja Vesilahteenkin”, poliisi sanoo.

Antti Uusipaikka Valkeakosken poliisista kertoo, että huumekauppaa tehdään esimerkiksi Wickr-sovelluksen ja Tor-verkon välityksellä. Kuva: Katariina Rannaste

Akaassa ja Valkeakoskella on paljastunut alaikäisten ekstaasikaupustelua ja -käyttöä. Asia selvisi poliisin tehostetussa huumevalvonnassa helmi-maaliskuussa.

– Tutkintaan liittyy useita 15–17-vuotiaita, tavallisia nuoria, joilla ei ole aiempaa huumetaustaa. Tapauksissa näkyy netin vaikutus, Valkeakosken poliisin esimies, rikoskomisario Antti Uusipaikka kertoo.

– Huumeet ovat tulleet ulkomailta, ja niitä on myyty edelleen erilaisten viestipalvelujen kautta.

Akaassa ja Valkeakoskella kaupan on ollut punertavia, Paavo Pesusieni -kuvioisia ekstaasitabletteja.

– Jos näitä on nähnyt, kannattaa niistä ilmoittaa poliisille, Uusipaikka sanoo.

Rikosylikonstaapeli Hanna Uusitalon mukaan Lempäälästä ja Vesilahdesta vastaavia tapauksia ei ole tiedossa.

– Mopo- ja mopoautoikäisten huumevälitystapauksia, toisin sanoen tapauksia, joissa olisi tarjottu ns. kuljetuspalvelua huumausaineen ostajalle, ei ole tiedossa, mutta Lempäälä ja Vesilahti eivät poikkea huumeidenkäytön osalta muista kunnista, Hanna Uusitalo sanoo.

– Tapaukset tulivat ilmi Akaassa ja Valkeakoskella, mutta mikseivät mopoauton pyörät kääntyisi Lempäälään ja Vesilahteenkin, Antti Uusipaikka sanoo.

– Huumeita kaupataan kuntarajojen yli. Jos joskus on ollut rauhallisempia kuntia, tietoverkot ovat kyllä niitä rajoja rikkoneet, Uusipaikka sanoo.

Huumekauppaa tehdään esimerkiksi Wickr-pikaviestinsovelluksen ja anonyymin internetselailun mahdollistavan Tor-verkon välityksellä.

– Harvoin huumekauppoja WhatsAppissa sovitaan, ja esimerkiksi Wickr hävittää viestit määrätyn ajan jälkeen, Antti Uusipaikka mainitsee.

– Jos nuoren puhelimesta löytyy Tor tai Wickr, aito kysymys on, mihin hän niitä tarvitsee, hän herättelee.

Poliisin mukaan yleisin signaali huumeiden myynnistä on runsas käteisen määrä. Rahaa on yleensä 20 tai 50 euron seteleinä.

– Vastaavasti kun käyttäjillä alkaa kierre, alkaa omaisuutta hävitä kotoa. Toisaalta nykynuorilla on varallisuutta enemmän. Eiväthän mopoautotkaan ilmaisia ole, hän huomauttaa.

– Myös käyttäytymisen muutos kielii ongelmista. Jos kaveriporukka vaihtuu ja rahaa kuluu, on se vanhemmille merkki herätä, Antti Uusipaikka sanoo.

 

Huumeet näkyvät liikennevalvonnassa, Lempäälästäkin paljastui kannabiksen kotikasvattamo

Sisä-Suomen poliisi kohdensi helmikuun-maaliskuun aikana kenttävalvontaa erityisesti Valkeakosken poliisiaseman alueelle, johon Lempäälän ja Vesilahden lisäksi kuuluvat Valkeakoski, Akaa ja Urjala.

Tehovalvonnassa poliisi takavarikoi muun muassa reilut kaksi kiloa marihuanaa, 109 kappaletta ekstaasitabletteja, 15,4 grammaa amfetamiinia ja 59 kannabiskasvia, joista olisi tullut vähintään 1,5 kiloa marihuanaa.

– Kannabis on yleinen huume, ja se näkyy takavarikoissa, Antti Uusipaikka Valkeakosken poliisista toteaa.

Urjalassa ja Akaassa paljastui valvonnassa tavanomaista suuremmat, ammattimaiset kannabiskasvattamot.

Hanna Uusitalon mukaan vuonna 2018 Lempäälässä paljastui toisen rikoksen ohessa kannabiskasvattamo, joka sijaitsi omakotitalon kellaritilassa, muttei yksityisyyden suojan vuoksi kerro tarkempaa tapahtumapaikka tai -aluetta.

– Kannabiksen kasvattaminen on Etelä-Suomea harvemmin asutussa ympäristössä helpompaa, sillä hajuhaitta siinä on melkoinen. Kasvi itsessään on voimakkaanhajuinen, Uusipaikka sanoo.

– Makea, imelä haju tarttuu herkästi hiuksiin ja vaatteisiin. Valvonta on siten vanhemmille helppoa, hän toteaa.

Poliisin mukaan huumausaineet näkyvät enenevässä määrin myös liikenteessä. Valtatie 3:lla huumekuskeja tavataan ajoittain, muttei Hanna Uusitalon arvion mukaan kuitenkaan viikoittain.

– Alkoholirattijuopumustapauksia ei enää juuri ole, vaan kuski käryää huumausaineista tai alkoholin ja huumeiden yhteiskäytöstä, Uusipaikka sanoo.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.