Kiekkolegenda Hexi Riihiranta vietti lapsuuskesänsä Lempäälässä – Taistelija-teoksen tuotto lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen

 

Heikki ”Hexi” Riihiranta signeeraa teoksia Lempäälässä 13. helmikuuta. Kuva: Teos

Juha Rantasila, Veli-Pekka Ketola ja Heikki Riihiranta ovat juuri tehneet päätöksen, että Heikki ”Hexi” Riihirannasta tehdyn tuoreen elämäkerran tuottoja lahjoitetaan Liiga-Alumnin Tukisäätiön kautta sellaisille Lempäälän vähävaraisille perheille, joiden lapset harrastavat jääkiekkoa. Stipendejä on neljä, kukin arvoltaan 250 euroa.

– Stipendit ohjataan Lempäälän Kisan kautta, kunhan saamme sieltä nimet. Stipendiä haetaan Kisalta, jolta saamme tiedot ja päätämme lahjoitusten saajista, Riihiranta sanoo.

Hän korostaa sitä, että mailojen, luistinten ja muiden jääkiekkovarusteiden ostoon osoitetulla stipendillä on nimenomaan tarkoitus auttaa junioria harrastuksessaan. Kiekkolegendat tiedostavat, että jääkiekkoilu on erittäin kallis harrastus, ja varojen puutteessa huomattava osa lahjakkuuksista voi jäädä piiloon.

– Kisan tehtävänä on valvoa, että jääkiekkovarusteiden hankintaan korvamerkityt stipendit käytetään perheissä oikein.

 

Nuorena on vitsa väännettävä. Heikki Riihiranta tarttui Lempäälässä traktorin puikkoihin heti, kun jalat ylettyivät polkimille. Kuva: Heikki Riihirannan kotialbumi

 

Mutta miksi juuri Lempäälään. Se selviää palkitun toimittaja Marko Lempisen viime vuoden lopulla ilmestyneestä elämäkertateoksesta Hexi – Taistelija värikkäästä kiekkopersoonasta. Siinä on Lempäälä paljon esillä.

Lempäälässä on Hakkarissa Riihirannantie. Syystä. Siellä Herralanvuolteen rannalla on näihin aikoihin asti ollut suomalaisen jääkiekkolegenda Heikki ”Hexi” Riihirannan perheen kesäpaikka. Nyt kesäpaikasta on luovuttu.

Ensin alkuun lomanviettopaikkana siellä oli vain mökki vuolteen rannassa.

– Luulen, että vanhemmillani oli tarkoitus muuttaa Lempäälään  eläkevuosiksi. Isäni kuitenkin kuoli nelikymppisenä, mutta äitini toteutti unelmansa ja rakensi mökin yläpuolelle talviasuttavan talon, sanoo Riihiranta, joka vietti Lempäälässä kaikki kesät nollavuotiaasta neljätoistavuotiaaksi asti.

– Siellä oli kaikkia eläimiä, ja töitä tehtiin – paljon, 71 vuotta täyttänyt Riihiranta muistelee.

– Lempäälä oli minulle tosi rakas paikka; asuin kartanolla muun muassa viikon maaliskuussa 1965, kun kävin  16-vuotiaana katsomassa MM-kisat Hakametsän uudessa jäähallissa.

Tampereella käydyt kisat olivat ensimmäinen Suomessa järjestetty jääkiekon MM-turnaus, ja pelipaikkana oli Suomen ensimmäinen, kisoja varten valmistunut jäähalli. Suomi oli kahdeksan maan joukossa seitsemäs voitettuaan Norjan ja pelattuaan Ruotsin kanssa tasan. Neuvostoliitto vei maailmanmestaruuden.

 

Kirjan läpi kulkee punaisena lankana sana luonne.

– Piinkovalla luonteellaan Hexi on tehnyt usein mahdottomasta mahdollisen – paitsi kiekkourallaan myös muussa elämässään. Harvoin tapaa näin peräänantamatonta ja samaan aikaan huumorintajuista persoonaa. Hexi on todellinen voittajatyyppi, Lempinen korostaa.

Kirjan ensisivuilta käy ilmi, että luonteenlujuutta Hexi sai jo lapsuusvuosinaan Lempäälässä – raskaista töistä. Hän osallistui kouluikäisestä alkaen miehen tavoin raskaisiin maatilatöihin äidin puolen isoisänsä Lauri Ylisen omistamalla Hakkarin kartanolla – palkkaa vastaan.

Heikki Riihirannan vanhemmat olivat helsinkiläiset Onni ja Kaarina. Lauri Ylisen puoliso oli Martta-mummi.

Vuonna 1948 syntynyt Heikki oli vanhin lapsi perheessä, johon kuului myös kolme muuta lasta: Marja (s. 1949), Matti (s. 1951) ja Liisa (s. 1959).

Kesä oli 1950-60-luvuilla maatilalla kiireistä aikaa. Eläimiä oli joka lähtöön: hevosia, sikoja, kanoja, lampaita, koiria, kissoja, sonneja sekä tavallisesti 30–40 lehmää ja vasikat päälle.

Isoisä oli Hexin suuri esikuva. Lauri Ylinen tunnettiin paikkakunnan patruunana, kylän suurena auktoriteettina. Hän halusi opettaa Hexille sisukkuutta maatilahommilla.

Kymmenvuotiaasta Hexin vastuutaakka alkoi kasvaa. Siitä lähtien hän heitteli raskaita viljasäkkejä, auttoi heinätöissä, teki erilaisia korjaustöitä ja auttoi vasikoita maailmaan. Hän kärräsi poikasena yksin traktorilla lantaa kartanon pelloille.

Hexi teki ja teki välttäen epäonnistumista ja tappion karvasta kalkkia. Sitä hän oppi nopeasti vihaamaan.

Lue myös:

Hexin isoisää kiittäminen

 

Lempäälässä alulle pantu sitkeys ja voitontahto kantoi hedelmää urheilu-uralla.

Ensin HIFK:n, Winnipeg Jetsin ja A-maajoukkueen puolustajana, sitten Leijonien joukkueenjohtajana. pelannut Heikki Riihiranta on yksi Suomen kaikkien aikojen tunnetuimmista jääkiekkoilijoista. Hänellä on ollut kyky olla paikalla silloin, kun Suomen kiekkoilussa on tapahtunut jotain poikkeuksellista ja merkittävää.

Riihiranta oli – yhdessä Veli-Pekka Ketolan kanssa – ensimmäiset suomalaisammattilaiset Pohjois-Amerikan jääkiekkoliigoissa. Hexi oli myös suuri auktoriteetti HIFK:ssa, jossa hän voitti viisi Suomen mestaruutta. Johtajuutta ja tahtoa hänestä huokui myös Leijonissa, jonka johtoryhmässä hän saavutti Suomen ensimmäisen maailmanmestaruuden vuonna 1995.

Kirja on rehellinen läpivalaisu suuresta jääkiekkoilijasta. Puolustaja nousi parrasvaloihin heti 1970-luvun alussa, jolloin kaukalon laidat paukkuivat ja nyrkit heiluivat. Nuorena kaatui myös naisia ja alkoholia.

Niin peliuraan kuin siviilielämään kuuluivat suuret voitot ja murskatappiot. Kirja kuljettaa lukijansa suomalaisen jääkiekon kulissien taakse ja tekee paljastauksia Leijonien verhon takaa.

 

Heikki Riihirannan periksiantamattomuus ja voitontahto paistoivat kirjailija Marko Lempisen mukaan jo varhain Lempäälässä Hakkarin kartanon maatilatöissä. Kuva: Heikki Riihirannan kotialbumi

Kirjaprojekti lähti liikkeelle kiekkolegendojen Juha Rantasilan sekä Veli-Pekka Ketolan pitkäaikaisesta haaveesta saada Riihirannan värikäs ura kansien väliin. Rantasilalla on ollut merkittävä rooli pelaajien etujärjestöjen, Pelaajayhdistyksen ja Liiga-Alumni ry:n perustamisessa ja kehittämisessä. Alkujaan Hexi-kirja onkin Liiga-Alumnin Tukisäätiön idea.

Heikki Riihiranta on vuosien mittaan tähän mennessä lahjoittanut säätiön ja Alumnin kautta lähes 50 000 euroa syntymäpäivärahojaan köyhille perheille.

Hexi on tärkeässä roolissa tässä hyväntekeväisyystyötä tekevässä säätiössä, ja lopulta hän suostui ehdotukseen – sillä ehdolla, että hän voisi lahjoittaa kirjan tuottonsa hyväntekeväisyyteen. Vuoden 2019 lopulla ilmestynyt kirja on jo alkanut tuottaa lahjoitusvaroja.

Heikki Riihiranta saapuu kirjansa Lempäälän julkistamistilaisuuteen torstaina 13. helmikuuta, jolloin hän kello 15 alkaen promoaa ja allekirjoittaa kirjaa Huutokauppahuone Aleksilla Lempäälän keskustassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?