Euroopan Unionissa tapahtuu koko ajan ja hyväähän siellä tarkoitetaan. Jos maailma voidaan pelastaa fiksuja direktiivejä säätämällä, niin Eurooppa kyllä onnistuu. Tuo sanottu pitää lukea sekä epäilevän lukijan että lakeihin luottavan lukijan silmin. Ironia ja totuus lyövät kättä ja kukapa ne erottaisi. Seuraavassa kertomani ovat kyllä niitä hyviä juttuja. Vanha anarkisti Pjotr Kropotkin olisi tyytyväinen.
Uutena käsitteenä unionin uusiutuvan energian direktiiviin ja sähkömarkkinadirektiiviin on kirjattu REC eli ”renewable energy community” – siis ”uusiutuvan energian yhteisö”. Niiden tarkoituksena on vahvistaa kuluttajien asemaa energiantuotannossa, lisätä uusiutuvan energian projektien hyväksyttävyyttä ja tuoda energiamarkkinoille joustavuutta. Lisätarkoituksena on mobilisoida yksityistä pääomaa energiajärjestelmän muutokseen.
Kaukaisena tavoitteena on, että jokainen kylä olisi energiaomavarainen ja tuottaisi perusenergiansa uusiutuvista energialähteistä. Tämä helpottaisi keskistettyjen järjestelmien ja kaupunkien siirtymäpolitiikkaa kohti non-fossiilista maailmaa.
REC:n tulee olla paikallinen, yleishyödyllinen, itsehallinnollinen ja jäseneksi liittymisen tulee olla avointa. Jäsenillä on oltava yli 50 % päätösvallasta. Sääntöjen tulee olla sellaisia, ettei uusiutuvan energian yhteisöä voi vallata. REC on sosiaalinen, yhteisöllinen käsite, korostavat alan asiantuntijat.
Veikkaisin, että Suomessa RECit liittyvät biokaasun tuotantoon, jolloin maatilat ja kylien asukkaat toimivat yhdessä. Yritysmuotona voi olla osuuskunta, keskinäinen yhtiö tai vastaava. Pari esimerkkiä Euroopasta.
Aivan Saksanmaan keskellä Hessenin osavaltiossa on Oberrosphe, jossa on 830 asukasta ja 240 taloa. Siellä energiahanke alkoi kirkkoherran ja metsänhoitajan keskusteluista, johti insinööritoimiston tekemään selvitykseen ja talkoohengessä läpivietyyn toteutukseen. Kyse oli kaukolämmöstä, jonka kanaali vedettiin tiheästi asutun kylän taloihin (tällä hetkellä 128 liittyjää). Energiaosuuskunnalla oma hakkeella toimiva lämpölaitos ja lisäksi se ostaa lämpöä yhdeltä kylän maatilalta.
Hollannissa on puolestaan monenlaisia palkintoja saanut Esbeekin kylä. Siellä onnistumiset perustuvat siihen, että kyläläisten joukosta on löytynyt taitava, tarmokas ja karismaattinen lakimies, joka johtaa hankkeita. Aiemmin Esbeekin asukkaat ostivat kylän palvelukeskuksen ja remontoivat sen kylätaloksi. Ja saadakseen uusia asukkaita kylä rakensi 45 uutta taloa nuorille pareille! Tällaiselle historialle oli helppoa rakentaa uusiutuvan energian osuuskunta. Kun osuuskuntaa koottiin, kokosivat kyläläiset yli 3 miljoonan euron rahaston luottaen siihen lupaukseen, että kun osuuskunta saadaan toimimaan, palautetaan sijoitus takaisin.
Suomessa Sodankylän kunnassa keskustellaan parhaillaan siitä, missä muodossa ja kuinka suurena laitoksena biokaasua ryhdyttäisiin tuottamaan.