Kytkethän koirasi kiinni – Ennen en pelännyt koiria, mutta kokemukseni ovat saaneet minut suhtautumaan koiriin varauksella

Kirjoittaja muistuttaa kytkemään koiran kiinni aina vastaantulijan havaitessa.

Vesilahden metsäpoluilla irtokoirat ovat tavallisempi näky kuin kytkettynä olevat koirat. Nyt kun kevät on lisännyt ihmisten liikkumista myös metsäpoluilla, haluaisin muistuttaa hyvistä vapaanapidon tavoista.

Vaikka koirien vapaanapito on metsästyslaki huomioiden sallittua taajama-alueen ulkopuolella, on ystävällistä kytkeä koira kiinni aina havaitessa vastaantulijoita. Vaikka koira olisi kuinka ihmisystävällinen tahansa, vastaantulija ei voi sitä tietää, mikäli ei tunne koiraa entuudestaan.

Puolen vuoden aikana on toistakymmentä kertaa käynyt niin, että koira on käynyt minuun metsäpolulla kiinni. Suurin osa koirista on ollut ”nuoria ja innokkaita”, jotka ovat hyppineet kohti ja/tai näykkineet hyväntahtoisesti. Kokemuksiin on valitettavasti mahtunut myös vihainen/pelokas koira, jossa pureminen vältyttiin nopeilla reflekseillä. Tapaukset ovat sattuneet Ämmänhaudan, Ketunkallioiden ja Suomelan alueilla, missä liikkuu paljon lenkkeilijöitä sekä myös koululaisia suunnistamassa.

Toivonkin, että koiranomistajat ymmärtäisivät vapaana pitämisen riskit. Kokemissani tilanteissa koiran voimakaskaan käskyttäminen omistajan taholta ei ole estänyt koiraa käymästä päälleni. Joskus koira on ollut useiden kymmenien metrien päässä omistajastaan, jolloin omistaja ei ole ehtinyt puuttumaan tilanteeseen kovinkaan nopeasti. Olen havainnut, että koiran tottelemattomuus ja käyttäytyminen ovat tulleet usealle omistajalle itselleenkin yllätyksenä.

Ennen en pelännyt koiria, mutta kokemukseni ovat saaneet minut suhtautumaan koiriin varauksella. Jotta tällaisilta tilanteilta vältytään jatkossa, pyydän teitä kaikkia koiranomistajia huomioimaan hyvät vapaanapidon tavat. Kytkethän siis koiran kiinni aina, kun havaitset vastaantulijan!

 

Eläinrakas luontoihminen