Ruokakassit loppuivat Lempäälässä viime viikolla kesken, sillä ruokakassit ja kouluruokapaketit menivät sekaisin – Nyt kunta muuttaa jakokäytäntöä

Kaikki etäkoulua käyvät oppilaat saavat kunnalta annospaketteja. Ruokakasseja saavat esimerkiksi lomautuksen vuoksi tiukilla olevat perheet.

Lempäälän kunta tarjoaa poikkeusolojen vuoksi ruoka-apua. Kaikki etäkoulua käyvät oppilaat saavat kunnalta kouluruokaa vastaavia annospaketteja. Tämän lisäksi esimerkiksi lomautuksen tai työttömyyden vuoksi tiukille joutuneet perheet voivat saada ruokakassin.

Moni kuitenkin jäi viime viikolla ilman ruokakassia, sillä kasseja hakivat Hakkarin ja Sääksjärven kouluilta hekin, jotka eivät olleet ruoka-avuntarvitsijaksi ilmoittautuneet.

– Ruokakasseista oli tullut sähköpostiin vähän alle 200 varausta. Ruokakassien varaajien kanssa oli sovittu noudosta. Meidän viestimme kaikille tarkoitetuista kouluruoka-annoksista sekoitti hakijat ja näin kasseja haettiin huomattavasti enemmän kuin niitä oli varattu. Ruokapalvelun henkilöstö valmisteli kasseja huomattavan lisämäärän. He varasivat 280 kassia, mutta silti niitä ei riittänyt kaikille. Hakijoita oli niin paljon, ettei se ollut meidän hallinnassamme, kertoo perhekeskuspalvelujen palvelupäällikkö Marja Olli.

Kassin saadakseen oli kunnalle sähköpostilla kerrottava perheen tilanteesta ja ruokakunnan koosta. Ruokakassi oli noudettava koululta tiettyyn aikaan, mutta hakijoilta ei kassia vastaan esimerkiksi kysytty nimiä.

– Kasseja hakivat hekin, jotka eivät varausta olleet tehneet. Asiat tulivat yllättäen ja nopeasti. Me tarkistamme toimintaamme ja pyrimme selkeämpään viestintään. Lempäälän ruokapalvelut ovat joka tapauksessa olleet tässä korvaamaton toimija, Olli painottaa.

 

Nyt kunta muuttaa ruokakassien jakokäytäntöä. Ruokakassitukea tarvitsevien on täytettävä hakemuslomake. Ruokakasseja myönnetään 4.–31.5. väliselle ajalle hakemusten perusteella sosiaalitoimen avustuksena.

Ruoka-avun piiriin pääsemisestä ja käytännön järjestelyistä saa toukokuun alussa sähköpostilla ilmoituksen. Kassien jako tapahtuu jatkossa kerran viikossa maanantaisin.

Ruokakassi sisältää muun muassa vihanneksia ja hedelmiä, jauhelihaa, maitoa, WC-paperia ja kuivatuotteita, kuten kaurahiutaleita ja riisiä.

– Ruokakasseja ei ole tarkoitus jakaa kaikille kuntalaisille, vaan niillä tuetaan perheitä, joissa työt ovat esimerkiksi loppuneet koronatilanteen vuoksi.

– Ruokakassi on tarkoitettu eniten apua tarvitseville, mutta ketään ei ole tarkoitus jättää ilman tukea. Haluamme, että kaikki tarvitsevat saisivat jotain, ja ruokakasseja on saatavissa myös seurakunnalta, Marja Olli sanoo.

 

Käytäntö kouluruoan suhteen pysyy entisenlaisena. Kouluruokaa saa edelleen annospaketteina maanantaisin Moision ja Sääksjärven keittiöiltä tai tarvittaessa kotiin kuljetettuina. Ruoka-annospaketti sisältää viisi kylmää ateriaa ja lisäksi maitoa, leipää ja hedelmiä.

Kouluruokapyyntö ja lapsen nimi tulee ilmoittaa osoitteeseen ruokatuki@lempaala.fi.

– Sähköpostia käy koko ajan läpi yksi työntekijä. Viestejä tulee parhaimmillaan 300–500 päivässä, Marja Olli sanoo.

 

 

Lue lisää:

Liki tuhat työtöntä Lempäälässä, Vesilahdessa korona ei ole juurikaan iskenyt työllisyyteen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?