Malminetsintäyhtiö aikoo kartoittaa kallioperää Lempäälässä – EMX Finland Oy:lle varaus yli 200 neliökilometrin suuruisesta alueesta

Varauslupa koskee yli 200 neliökilometrin aluetta, joka ulottuu Lempäälän lisäksi Pirkkalaan, Kangasalle ja Valkeakoskelle. Kuva: Tukes

Lempäälässä aiotaan tehdä maastotutkimuksia, jotka voivat johtaa malminetsintään. EMX Finland Oy on tehnyt kaivoslain mukaisen varauksen 209 neliökilometrin suuruisesta alueesta, joka ulottuu Lempäälän lisäksi Kangasalle, Pirkkalaan ja Valkeakoskelle.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston 14. toukokuuta myöntämä varauslupa on kaksivuotinen. Lupa-aika päättyy maaliskuussa 2022.

Varaus ei vielä oikeuta yhtiötä malminetsintään, kaivamiseen tai louhimiseen, vaan antaa sille etuoikeuden malminetsintälupaan. Yhtiön suunnitelmissa on hakea alueelle malminetsintälupaa kahden vuoden sisällä.

 

EMX Finland Oy aikoo tehdä maastovierailuja ja niiden yhteydessä suorittaa geologisia havaintoja. Kallioperäkartoituksen lisäksi yhtiö saattaa myös ottaa näytteitä maa- ja kallioperästä sekä tehdä geofysikaalisia tutkimuksia.

Yhtiö olettaa aiempien tutkimusten perusteella alueella olevan kultaa, kuparia, volframia, telluuria ja antimonia.

Helsinkiläisyhtiön toimialaa on mineraalien ja metallien etsintä. Tukes on toukokuussa myöntänyt yhtiölle varauksen myös Sastamalaan Paiskallio-nimiselle, noin 10 neliökilometrin kokoiselle alueelle.

Tukesin päätökseen saa hakea muutosta valittamalla siitä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?