Aarne Harjumäki halusi vain saunapaikan, mutta päättikin rakentaa itselleen kokonaisen kesämökin

Aarne Harjumäki halusi säilyttää terassilta näkymän järvelle.

 

Toukokuussa 75-vuotissyntymäpäiväänsä viettänyt Aarne Harjumäki on juuri ajanut nurmikon Priikoolinnokassa sijaitsevan mökkinsä edustalta. Vihreän nurmen takaa levittäytyy kesäinen järvimaisema. On vaikea kuvitella, että hulppean mökin paikalla oli ennen ainoastaan parkkipaikka.

Tontti on ollut Harjumäkien omistuksessa pian 24 vuotta eli siitä saakka, kun Harjumäen ja hänen vaimonsa Pirkon tyttärentytär Oona syntyi. Priikoolinnokan 80-neliöinen huvila valmistui 15 vuotta sitten vajaassa vuodessa. Mökin kauttaaltaan lämmitetyllä ja lasitetulla terassilla viihtyy vielä pitkälle syksyyn. Terassilta löytyy jopa levitettävä baaritiski.

– Pääsiäisen aikaan aloin valamaan sokkelia ja seuraavana kesänä oltiin tässä, Harjumäki kertoo.

Harjumäki on viettänyt koko ikänsä Lempäälässä, jonne hän rakensi työkseen omakotitaloja lähes 40 vuoden ajan. Vaikka Harjumäki on ollut eläkkeellä rakennusalalta jo vuosikymmenen, hän puuhastelee edelleen erilaisten projektien parissa. Viimeksi Harjumäki on remontoinut neljähuoneisen asunnon. Priikoolinnokan huvilan lisäksi Harjumäki on rakentanut itse myös naapurin mökin.

– En edes tiedä kuinka monta taloa olen rakentanut Lempäälään, mutta monta, Harjumäki muistelee.

75-vuotissyntymäpäivää juhlittiin koko perheen voimin mökillä.

Harjumäki kiertelee tonttia, ja osoittaa milloin mitäkin kohtaa, jonka hän on itse joko korjannut tai rakentanut. Rinteen alla on kesäkeittiö, jossa Harjumäki grillaa ahkerasti. Kokkoa poltetaan aina juhan-nuksena saaressa, johon Harjumäki on rakentanut ylikulkusillan.

Intohimoinen mökkeilyharrastus ei silti suinkaan ole lähtöisin pitkästä urasta rakennusalalla, vaan halusta löytää saunapaikka. Erityisen tärkeää Harjumäelle oli se, että mökki löytyisi läheltä kotia, sillä saunomaan on päästävä milloin tahansa.

– Kyllä täällä saunotaan kesällä melkein joka ilta. Emäntä on minua kovempi heittämään löylyä. Tänään taas lämmitän saunan.

Työ pitää miehen kunnossa

Harjumäki on koronakevään pysytellyt tuttuun tapaansa visusti mökillä. Normaalioloissakin hän viettää mökillään usein koko kesän. Harjumäki nauraa, kun häneltä kysyy, miten ajan saa mökillä kulumaan. Hän luettelee, mitä kaikkea mökillä on tehtävä: maalata tai vaihtaa katto, ajaa nurmikot päivittäin ja aina kesäisin ja syksyisin haravoida.

– Tämä on pakkotyölaitos. Ei parane lähteä töihin, jos täällä haluaa pitää paikat kunnossa. Välillä käyn myös kotona, Harjumäki virnistää.

Harjumäki käy Priikoolinnokassa myös talvisin, sillä mökki kaipaa kunnossapitoa ympäri vuoden.

– Täällä säästyy rahat, kun ei tarvitse lähteä etelään. Emäntä on ulkomailla käynyt enemmän kuin minä, Harjumäki kertoo.

Pirkko Harjumäen mukaan miehen lempiharrastus on kuitenkin puiden hakkaaminen.

– Kaverille lyötiin 30–40 mottia kevättalvella. Sanoin, että tulen talkoisiin. Se oli vähän kuntojumppaa. Tykkään tehdä töitä, koska silloin pysyy kunnossa, Harjumäki selittää.

Aarne Harjumäki on rakentanut saunan alusta asti itse.

Myös Harjumäkien lapset, Maria ja Markus, viettävät kesiä mökillä yhdessä perheineen. Markus käy lastensa kanssa Priikoolinnokassa saunomassa useampana päivänä viikossa. Jo 96-vuotias anoppikin nauttii kesistä mökillä. Isäänsä tytär Maria kuvailee perinteiseksi suomalaiseksi mieheksi, joka on oman aikakautensa kasvatti.

– Työ on ollut isälle aina tärkeä asia. Hän on hyväsydäminen ihminen, joka tekee mielellään hyvää auttaakseen muita, Maria sanoo.

Haastattelun päätteeksi Harjumäellä onkin jo kiire seuraavaan paikkaan. Hän on lupautunut mihin muuhunkaan kuin auttamaan vävyään tämän kaupalla Narvassa.