Koira hyökkäsi 9-vuotiaan Paavon kimppuun Sääksjärvellä – Äiti Salla Vuorinen ei halua syyllistää, vaan toivoo koiranomistajan toimivan reilusti ja ottavan yhteyttä

Koira hyökkäsi ja puri Paavoa vasempaan reiteen. Kuva: Salla Vuorinen

Koira puri 9-vuotiasta Paavoa Lempäälän Sääksjärvellä sunnuntaina 7. kesäkuuta.

Paavo oli perheensä kanssa puolen päivän aikaan ulkoilemassa Sääksjärven pururadalla. Pyörällä liikkunut Paavo halusi päästä muita aiemmin kotiin, joten hän jatkoi matkaa itsekseen.

Koti oli alle 100 metrin päässä, kun Paavon edellä pururadalla meni nainen kahden koiran kanssa. Paavo havaitsi, että toinen koira oli aggressiivinen. Hän hyppäsi pois pyörän selästä ja ryhtyi taluttamaan sitä. Silloin kytkettynä ollut koira hyökkäsi ja puri Paavoa vasempaan reiteen.

Paavo alkoi hätääntyneenä huutaa ja itkeä, ja lähti juoksemaan pois tilanteesta. Pyörä jäi niille sijoilleen.

Paavo itki noin puolen tunnin ajan yksin kotona, ennen kuin tapahtumat selvisivät perässä tulleelle äiti Salla Vuoriselle.

Paavon haavaa lähdettiin hoidattamaan Acutaan. Yksi koiran kulmahampaista oli uponnut syvälle reiden yläosaan.

Haavaa on käyty sittemmin päivittäin terveyskeskuksessa putsaamassa tulehduksen varalta.

– Haavan perusteella kulmahampaiden väli on noin neljä senttiä, joten isokuonoinen koira on ollut kyseessä. Koirat olivat isoja ja väriltään valko-ruskeita, mutta rotu tai muut tuntomerkit eivät ole tarkkoja, sillä Paavo oli niin paniikissa, Salla Vuorinen sanoo.

Nainen koirineen ei ole löytynyt, ja Vuorinen toivoo hänen ottavan yhteyttä joko häneen tai Valkeakosken poliisiin. Asiasta on tehty rikosilmoitus.

– En halua syyllistää ketään, kun en tiedä, mitä tapahtui. Naisen on kuitenkin täytynyt huomata tilanne. Toivottavaa olisi, että hän ilmoittautuisi ja asia selvitettäisiin.

– Paavo on tapahtuneesta säikky ja pelkää pihalla, että jostain juoksee koira. Paavo on nyt pääasiassa sisätiloissa, kun normaaleja juttuja ei voi jalan takia harrastaa. Kesäloma sai keljun alun, Vuorinen harmittelee.

 

Poliisi muistuttaa: ”Koira on omistajansa vastuulla”

Koiran on oltava omistajansa hallinnassa, oli koira sitten kytketty tai kytkemätön. Rikosylikonstaapeli Jukka Järvinen Valkeakosken poliisista muistuttaa omistajan vastuusta.

– Koira on aina omistajansa vastuulla, Järvinen toteaa.

Lain mukaan koirat on pidettävä taajamissa kytkettyinä. Niitä voi pitää taajamissa vapaina ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla. Tällöinkin koirien on oltava omistajansa valvonnassa.

– Jos kytketty koira käy jonkun kimppuun taajaman sisäpuolella, lain mukaan omistajaa voidaan epäillä esimerkiksi vammantuottamuksesta. Tällöin on kyse järjestysrikkomuksesta. Jos koira hyökkää usutettuna, puhutaan pahoinpitelyrikoksesta, Jukka Järvinen kertoo.

– Omistajaa voidaan syyttää myös eläimen vartioimatta jättämisestä, jos koira tiedetään entuudestaan vaaralliseksi ja se on aiemminkin hyökännyt jonkun kimppuun, hän sanoo.

Taajamien ulkopuolella sovelletaan metsästyslakia. Metsästyslain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun 1. päivästä aina elokuun 19. päivään asti. Kiinnipidolla pyritään rauhoittamaan luonnoneläinten lisääntymisaika.

– Jos koira on taajaman ulkopuolella, kytkemätön ja käy jonkun kimppuun, puhutaan metsästysrikkomuksesta. Metsästyslain mukaan omistajalle voidaan antaa tällöin sakko, Järvinen sanoo.

 

 

Lue myös:

https://lvs.fi/2020/05/20/koirat-on-pidettava-kytkettyna-ja-irti-olevat-kissat-pihapiirissa/#24107b37