Erik Ednerin puiston ja torin avajaisissa selostin ajatusta lempääläisten merkkihenkilöiden muistolaatta -seinästä johonkin uuden Lempäälä-talon kupeelle. Ajatus on saatu Lempäälän ystävyyskunta Tapolcasta, jossa joen varressa raatihuoneen takana on tällainen vaikuttava muistolaattaseinä. –Myös niiden nimet, jotka ovat testamentilla, lahjoituksella tai valtionperinnön kautta tukeneet Lempäälän kuntaa, tulisi jossain kiitostaulussa pysyvästi julkistaa.
Muistolaattoihin sopivia nimiä pohdittiin joku aika sitten sähköisesti Raili Reinin, Ritva Mäkelän, Riitta Mäkisen ja Marjo Sundströmin voimin. Lopullinen lista muotoutui varsin selkeäksi.
Kriteerit listan nimille oli suhteellisen helppo löytää. Elossa oleville henkilöille ei muistolaattaa esitetä. Se, että on omistanut Lempäälässä maata, maatilan tai kesämökin, ei riitä. Satunnaisia lempääläisiä (esim. Juice Leskinen, Veikko Sinisalo, Pekka Tiilikainen) ei oteta lukuun. Pelkillä kansanedustajan tai professorin arvoilla ei nimeä seinälle saa. Urheilijoilta edellytetään olympiavoittoa. Pitää olla syntynyt ja kasvanut Lempäälässä tai asunut Lempäälässä useita vuosia. Paikallinen merkittävyys ei riitä, pitää olla jotakin kautta kansallista tunnettuutta. Plussaa on se, että on tehnyt Lempäälää tunnetuksi – tai tehnyt jotakin suurta Lempäälän tai Suomen hyväksi.
Näillä mittapuilla merkittävien lempääläisten lista muodostui seuraavaksi. Paulus Lempelius (Lempäälän kirkkoherran poika, Tallinnan katedraalikoulun rehtori ja Reigin pappi); Erik Edner (Lempäälän pitkäaikainen kirkkoherra ja Tampereesta kaupunki –ehdotuksen tekijä); Mårten Segercrantz (Sotavallan kartanon herra ja seudun elinkeinoelämän kehittäjä); Juho Matinpoika Isotalo (teki ehdotuksen suomen kielen käyttämisestä hallinnossa ja oikeudenkäynneissä); K.A. Tapola (kenraali); Väinö Auer (professori, tutkimusmatkailija); Kaarlo Atra (kirjailija, taidemaalari); Otto Laurila (esittelijäsihteeri Suomen itsenäistymisen tärkeissä vaiheissa); Väinö Hakkila (eduskunnan puhemies); Esko Hakkila (eduskunnan oikeusasiamies); Roland af Hällström (elokuvaohjaaja); Väinö Havas (pappi, kirjailija); Sara Hildén (liikenainen); Rosa Salmelin (liikenainen); Julius Saaristo (keihäänheiton olympiavoittaja); Irma Rantavaara (professori, kirjallisuusvaikuttaja); Elin Aarrevaara (sosiaalipolitiikan uranuurtaja, Lempäälän vanhainkodin ensimmäinen johtaja); Rauno Lehtinen (säveltäjä); Viljam Pylkäs (Antti Rokan hahmo Tuntemattomassa sotilaassa).
Voi olla, että kollektiivinen järki keksii listaan vielä jonkun nimen. Todettakoon kuitenkin, että esimerkiksi itsenäisyyssenaattori Juhani Arajärvi oli tamperelainen, M.A. Numminen vain kesälempääläinen eikä Aleksanteri Aava koskaan asunut Lempäälässä. Opettajana täällä vaikuttanut Viivi Vallgren kyllä täyttää pitäjässä asumisen ehdon ja kansallisen tunnettuuden, joten jostain näkökulmasta häntä voisi ajatella.
Tästä Viivistä tuli mieleen juttu, johon voi tällä kertaa lopettaa. Kun Viivi meni naimisiin kuvanveistäjä Ville Vallgrenin kanssa, ihmettelivät hänen ystävänsä: Miten sä sen Villen otit, sehän on vanha mies. – Höpsistä, sanoi Viivi. Villellä on Euroopan paras kukko!
kirjoittaja on lempääläinen tietokirjailija
Kommentointi on suljettu.