Eero Lehtisen elämästä kuvataan dokumenttielokuva – ”90-luvun lamassa ihmiset olivat ihan hukassa pankkien kanssa. Minä olin ainoa, joka kuunteli heitä”

 

Dokumenttielokuva kertoo Eero Lehtisen värikkäästä elämästä. – Elokuva on jatkoa kirjalle, Lehtinen sanoo.

Eero Lehtisen kirja Juoksupojasta pormestariksi saa jatkoa dokumenttielokuvan muodossa. Elokuvan käsikirjoitus on parhaillaan työn alla ja kuvaukset alkavat ensi kesänä.

– Elokuva on hyvä jatke kirjalle. Elokuvan käsikirjoittaa ja kuvaa Jani Lifländer. Keräämme parhaillaan aineistoa dokumenttia varten, Eero Lehtinen kertoo.

Lehtisen elämän matkalta riittää tarinoita vaikka tv-sarjaksi asti. Eero Lehtinen on muun muassa tehnyt Suomen ennätyksen pölynimurien suoramyynnissä. Hän teki kaupat joka toisessa kodissa, missä hän kävi esittelemässä imuria. Suomen ennätys on 1 176 esittelyä, joista 547 johti kauppaan.

– Se oli elämäni korkeakoulu. Opin käsittelemään asiakasta. Häntä pitää kuunnella, kunnioittaa, olla rehellinen ja nöyrä nöyristelemättä. Dokumentissa kerron, miten kaupat tehdään.

Elokuvassa käydään läpi myös Lehtisen aikaa Eetu-Pellenä.

– Toimin Eetu-Pellenä 40 vuotta, joista 30 vuotta tein yhteistyötä pankin kanssa. KOP, Merita, Nordea… nimet vaihtuvat, mutta pelle säilyy, sanoin ystävälleni Pertti Voutilaiselle.

Kolmas kokonaisuus elokuvassa käsittelee Eero Lehtisen aikaa Ideaparkin pormestarina. Lehtinen on edelleen vahvasti läsnä liikekaupungissa, vaikka pormestarin tehtävät hän on jättänyt. Hänellä on toisessa kerroksessa nostalgianäyttely, jonka hänen arvionsa mukaan on nähnyt jo liki 100 000 kävijää.

Lehtinen on ollut viime aikoina paljon esillä mediassa. Häntä on haastateltu Yle Puheessa, Arto Nybergin ohjelmassa, Puoli Seitsemän-ohjelmassa sekä Iltalehdessä.

– Jokaisen esiintymiseni jälkeen Ideaparkiin on tullut ihmisiä, jotka eivät ole siellä aiemmin käyneet, vaan ovat ajaneet ohi 120 mittarissa. Esiintymisillä olen halunnut tehdä kotikuntaani Lempäälää ja Lempäälän Ideaparkia tunnetuksi.

Lehtisen haastatteluilla on ollut vahvaa vaikutusta. Ovelta ovelle-myynnistä kertova Yle Puheen radio-ohjelma on johtanut useisiin yhteenottoihin.

– Ohjelman toimittaja kertoi, että esimerkiksi Bernerin myyntijohtaja oli soittanut hänelle, kiittänyt ohjelmasta ja sanonut, että hän velvoittaa koko Bernerin henkilökunnan kuuntelemaan haastattelun.

Dokumentissa Eero Lehtinen kertoo myös yhdestä Suomen lähihistorian vaikeimmasta jaksosta, 90-luvun lamasta.

– Silloin takaajat ja velalliset olivat ihan hukassa, kun heitä putsattiin. Minä olin se kuuntelija, jolle ihmiset purkivat tuntojaan pankissa. Kotiin ajellessa mietin kuulemaani ja ajattelin heidän elämänkohtaloitaan. Huhuh.

Pankkimaailmassa pitkään työskennellyt Lehtinen näkee asioiden menneen alalla huonompaan suuntaan asiakkaan näkökulmasta. Samaan mieltä ovat myös hänen tuntemansa kymmenen pankkialan konkarit.

– Nyt ei pankissa kysytä, että voinko palvella, vaan kysytään, onko teillä aika varattuna.

Dokumentissa Lehtinen kertoo tarinoita niin ihmisten kohtaamisista pankissa kuin pölynimurikaupoista ihmisten kotona.  Tämäkin tarina nähdään elokuvassa.

– Menin myyntiretkellä Karkkilassa erääseen taloon laukkuni kanssa esittelemään pölynimuria. Talon rouva kävi kuumana ja halusi ostaa, mutta isäntä istui hiljaa ja tuijotti maahan.

– Kun rouva sitten sanoi, että hän ostaa pölynimurin, mies nousi ylös ja sanoi, ettei meille ostetaan mitään imuria, minä haen kirveen.

Nainen pelästyi ja kertoi miehen olleen pitkään työttömänä ja ammatiltaan kirvesmies. Lehtinen sanoi naiselle, ettei myy hänelle imuria ja lähti kohti ovea.

– Avasin oven ja laitoin ensin Hedegrenin laukun ulos. Sanoin naiselle, että ensin putoaa laukku, sitten vasta pää.

– Näin miehen lymyävän minua liiteristä, kävelin nopeasti autolleni ja ajoin kiiruusti pois. Tien toisella puolella kauppoja tehnyt kollega oli nähnyt talon ikkunasta, kun mies juoksi liiteriin ja ihmetellyt, mitä siellä talossa oikein tapahtuu. En koskaan palannut Karkkilaan.