Tervetuloa Pirkanmaan jätehuollon asiakkaaksi

Näin meitä vaimoni kanssa joulun alla muistettiin jouluterveisin, kun saunamökin tiedoilla varustettu kirje toivotti meidät yervetulleeksi Pirkanmaan jätehuollon asiakkaaksi. Ajattelin ensin jonkun sekaannuksen olleen kysymyksessä asiakkuuteni suhteen kyseisen toimijan asiakkaana, mutta otettuani yhteyttä Pirkanmaan jätehuoltoon, selvisi asian olevan niin kuin kirjeessä ilmeni.

Vesilahdellakin ollaan vihdoin rahapulassa herätty ja pistetty Pirkanmaan jätehuolto asialle laskuttamaan vielä jäljellä olevia kesämökin haltijoita mökin kuntoon ja varustelutasoon katsomatta. Tässä vain toimitaan säädettyjen jätehuoltolakien mukaisesti ja niin kuin kollektiivinen käytäntö kylmän byrokraattisesti määrää: laskun saavat kaikki katsomatta saunamökin tai loma-asunnon vuotuista käyttöä.

 

Omalla kohdallani on nykyoloissa askeettinen, sähkötön ja kantovedellinen sauna, joka on talvella vaikeakulkuisen auraamattoman tien päässä. Saunamökki ei todellakaan ole näin meidän seitsemänkymppisten ikäihmisten jätemaksulaskussa esitettyyn ympärivuotiseen käyttöön.

Olen hakenut maksuun alennusta alueelliselta jätehuoltolautakunnalta saamatta toistaiseksi mitään vastausta.

Hakemani muutos koskisi vain puolta vuotta eli kesäkuukausia, jospa vähän kohtuullisuutta ja perustetta mielivaltaisiin maksuihin.

Ollaan jopa toimittu sääntöjen vastaisesti kun ollaan viety saunareissun eväspaperit ja makkarapaketit kodin roskikseen. Kotiosoitteen jätemaksu (nouto kerran kuussa) on pienempi kuin tämä saunamökin osoitteeseen tarkoitettu. Vesilahdessa asiakas maksaa itsepalvelusta jopa enemmän kuin noudoista esimerkiksi Lempäälässä.

Elikkä roskakuski käy tyhjentämässä kerran kuussa kotiosoitteessani roskasäiliön. Ei voida vaatia, että kesäasukas maksaa saman kuin vakituinen ympärivuotinen asukas. Vesilahdessa mökkiasukas nähdään vain lypsylehmänä. Mitä kunta tarjoaa mökkiläiselle kuin maksuja?

Jonkinlainen kohtuullistaminen olisi perusteltua tässä tapauksessa, huomioiden loma-asunnon käyttötarkoitus.

 

 

Erkki Honkasalo