Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen on antanut Helsingin Sanomille haastattelun. Haastattelussa puhutaan karvaista lääkkeistä hyvän tekemiseen. Samaisen puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo on aiemmin puhunut kakun leipomisesta. Näiden kielikuvien taakse on helppo kätkeä ne toimenpiteet, mitä molemmat herrat kannattavat.
Kokoomus esittää leikkauksia useisiin sellaisiin sosiaalietuuksiin, joita se pitää kannustinloukkujen aiheuttajina. Näiden esitysten avulla tavoitellaan menosäästöjä ja työllisyysasteen nousua.
Mykkänen sanoo, että kymmenen vuoden aikana valtion maksamien työttömyysetuuksien sekä asumis- ja toimeentulotukien vuotuiset menot ovat kaksinkertaistuneet kahdesta miljardista neljään.
Voimmeko vaan todeta, että näin on käynyt vai pitääkö myös miettiä mistä tämä nousu johtuu?
Kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon sellaista mikä selittää sosiaalietuuksien menojen kasvua. Ensinnäkin asumisen hinta etenkin kasvukeskuksissa on noussut hurjasti. Samanaikaisesti on kasvanut myös yksityisten asuntosijoittajien määrä. Kaikista heikoimmassa taloudellisessa tilanteessa olevat asuvat lisääntyvässä määrin yksityisomisteisissa asunnoissa ja heidän asumistuki ja loppuvuokran osuus toimeentulotuesta ohjataan suoraan vuokranantajalle. Asumistuen miljoonat valuvat siis yhä enenevässä määrin jo valmiiksi hyvätuloisten taskuihin. Onko tämä oikein? Entä jos ratkaisuksi asumistuen menokasvun hillitsemiseen mietittäisiinkin maltillisen vuokrasääntelyn mahdollisuutta ja ara-asuntojen rakentamisen lisäämistä.
Toimeentulotuen tarpeen nousua selittää osaltaan myös ammatillisen koulutuksen reformi, mikä ylevistä tavoitteistaan huolimatta, johti lähiopetuksen radikaaliin vähenemiseen. Valitettavasti koulutuksen kelkasta putosi tuolloin suuri määrä sellaisia nuoria ihmisiä, joiden itseohjautuvuudessa on puutteita. Keskeytyneet opinnot lisäävät sosiaalietuuksien tarvetta, nuori voi pudota opintotuen piiristä toimeentulotuen asiakkaaksi.
Sosiaalietuuksista leikkaaminen ei nosta työllisyysastetta. Työpaikkoja ei synny toimeentulotukea leikkaamalla. Ihmettelen miksei Kokoomus yrittäjäpuolueena leikkausten sijaan esitä sellaisten järjestelmien kehittämistä, millä helpotetaan pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia palkata työntekijöitä.
Näin kuntavaalien alla kannattaa miettiä omaa ehdokastaan myös hänen puoluetaustansa kautta. Ääni kuntavaaleissa on samalla tuki puolueen valtakunnan politiikan linjalle.
Kokoomuksen lisäksi kakun leipojaksi on ilmoittautunut Perussuomalaiset. Molemmat puolueet leipovat kakkua leikkaamalla.
Satu Kosola
Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas
Lempäälä