Ehdokkaat on asetettu

Jo ennen kuin kuntavaaleja on käyty, näyttää siltä, että puhuri käy niin Vesilahden kuin Lempäälänkin kunnanvaltuustossa, Vesilahdessa jopa ihan viima.
Vesilahdessa peräti yhdeksän kaikkiaan 21 kunnanvaltuutetusta ei enää ole ehdolla. Ei nyt ihan puolet, mutta noin 43 prosenttia valtuutetuista vaihtuu varmuudella ennen kuin mahdollisista putoajista edes on mitään tietoa. Lopullinen vaihtuvuus on todennäköisesti suurempaa. Jo yhden tai kahden ehdokkaana olevan nykyvaltuutetun putoaminen tietää, että Vesilahdessa veri vaihtuu valtuustossa kuntavaaleissa todella voimaperäisesti. Lopputulema on, että valtuustossa olisi silloin yli puolet uusia valtuutettuja – ja viranhaltijoilla taas kerran uuteen totuttelun paikka.
Lempäälässä suhteellinen verenvaihto ei etukäteen ottaen näyttäisi olevan yhtä voimakasta kuin Vesilahdessa, sillä 43-jäsenisen valtuuston nykyjäsenistä kahdeksan eli noin 18,6 prosenttia, vajaa viidennes ei ole ehdokkaana. On tietysti äänestäjistä kiinni, kuinka mittavaksi vaihtuvuus lopulta muodostuu.

Moni äänestäjä saa ruveta miettimään itselleen uutta äänestettävää totutun ja tutun tilalle. Vesilahdessa nimekkäimpiä pois jääjiä ovat sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mervi Lumia (kok.) ja että kunnanhallituksen puheenjohtaja Pertti Uusi-Erkkilä (kesk.). Myös KD:n aktiivisesti valtuustossa esiintynyt Matti Kuusjärvi jää suosiosta pois. Kuusjärvi sai viime vaaleissa Vesilahdessa toiseksi eniten ääniä.
Lempäälässä moni kokenut konkari on asettunut ehdolle, mutta äänestäjien suosiosta nauttineet kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kuisma (kesk.), Päivi Söderström (kok.), ja Markku K. E. Mikkola eivät niin enää tehneet.
Vuoden 2017 kuntavaaleissa henkilökohtaisen äänisaaliin kymmenen kärki Vesilahdessa oli vahvasti miesvoittoinen: Harri Penttilä (kesk.) 117 ääntä, Matti Kuusjärvi 108, Tapani Pietilä (kok.) 102, Ari Perämaa 97 (peruss.), Marko Lounasranta 94 (sd.), Ari Arvela (kesk.) 91, Pertti Uusi-Erkkilä 91, Susanna Suoniemi (vihr.) 88, Laura Kekäläinen (vihr.) 81 ja Virpi Alakoski (kesk.) 67. Alakoski ei enää asettunut ehdokkaaksi.
Tuleviin vaaleihin puolueet asettivat Vesilahdessa yhteensä 52 ehdokasta, joista lievä enemmistö on naisia. On mielenkiintoista seurata, tasoittavatko äänestäjät nykyisen miesenemmistön uuteen valtuustoon, ja miten esimerkiksi Vihreiden nuori Michaela Jokiniemi sekä KD:n Laura Elliott menestyvät. Ääniä olisi otettavissa.

Kuten Vesilahdessa myös Lempäälässä Perussuomalaiset ovat saaneet aikaiseksi valtuustoryhmänsä kokoon suhteutetusti mittavan ehdokaslistan.
Vesilahdessa Perussuomalaisilla on tämän hetken pienin, vain yhden hengen valtuustoryhmä, mutta vaaleihin puolue sai aikaan kolmanneksi pisimmän eli yhdeksän nimen ehdokaslistan. Tietääkö se sitä, että Ari Perämaan ei enää jatkossa tarvitse pitää yhden miehen valtuustoryhmäkokouksia?
Lempäälässä pienimpien eli kolmen valtuutetun valtuustoryhmien puolueet asettivat hyvin eri määrän ehdokkaita listoilleen: Perussuomalaiset 28, Kristilliset 20 ja Vasemmistoliitto 12.
Lempäälässä vain reilu viidennes ehdokkaista pääsee läpi. Heitä on yhteensä 190 ja paikkoja ainoastaan 43. Vesilahdessa on helpompaa. Läpi pääsee noin 40 prosenttia ehdokkaista, kun 21 paikkaa tavoittelee yhteensä 52 ehdokasta. Rannalle jää sielläkin yli puolet.
Kisa on kova ryhmien välillä, mutta myös oman ryhmän sisällä. Lempäälässä ehdokaslistoilla on runsaasti tuttuja nimiä keräämässä kannatusta puolueelleen, mutta myös tosissaan yrittäviä. Mihin järjestykseen päätyvät uusista ehdokkaista Kokoomuksen entinen lukion rehtori Erkki Hytönen, yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Ismo Paananen tai niin ikään yrittäjä, Lempo-Volleyn puheenjohtaja Harri Montonen?