Joskus kuulee sanottavan, että kuntapolitiikka ei ole kiinnostavaa. Kaikki eivät miellä sitä tärkeäksi. Kuntapolitiikka on yksinkertaisimmillaan sitä, että kuntien valtuustoihin valitut ihmiset hoitavat yhdessä kunnassa asuvien ihmisten asioita: sitä että palvelut toimivat ihan jokaiselle. Ja se vasta tärkeää onkin.
Tämän vuoden kuntavaaleissa Invalidiliitto kiinnittää erityistä huomiota vammaisten ihmisten palveluihin. Vammaisten ihmisten kohdalla kyse ei ole vain vammaispalveluista, vaan ihan kaikista palveluista, joita kunta tarjoaa äideille, isille, isovanhemmille, lapsille tai nuorille. Perheellisille ja yksin eläville.
Vammainen kuntalainen joutuu muita useammin pohtimaan: Onko uimahallin altaaseen hissi? Pääseekö kansalaisopistoon ilman portaita? Pystynkö ilmoittautumaan terveyspalveluihin itsenäisesti? Avautuvatko kirjaston tai äänestyspaikan ovet automaattisesti, vai pitääkö odotella, että joku huomaisi?
Kunta, joka huomioi kaikkien kuntalaisten yksilölliset tarpeet, on hyvä paikka elää.
Vammaiset ihmiset on huomioitava yhdenvertaisesti palvelunkäyttäjinä. Lisäksi heidän esteettömyys- ja kokemusosaamistaan kannattaa hyödyntää jo palveluja suunniteltaessa. Pirkanmaalla toimii aktiivisia vammaisneuvostoja ja vammaisten ihmisten yhdistyksiä, jotka neuvovat mieluusti.
Invalidiliitto haastaa kuntavaaliehdokkaita aidosti kuuntelemaan vammaisia ihmisiä ja kysymään heiltä, mikä tekee palvelusta yhdenvertaisen. Kuntavaaliehdokkaat ovat isojen asioiden äärellä: jos heidät valitaan valtuustoon, he päättävät myös vammaisten ihmisten tarvitsemista palveluista tulevaisuudessa ja siitä että palvelut toimivat. Samalla he vaikuttavat siihen, millaiset mahdollisuudet vammaisilla ihmisillä on osallistua yhdenvertaisesti kaikkeen siihen, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.
Invalidiliitto haastaa äänestäjät kysymään ehdokkailta, mitä nämä aikovat tehdä sen eteen, että kunta olisi kaikille, myös vammaisille asukkaille, hyvä paikka elää.
Milla Ilonen, järjestöasiantuntija, Invalidiliitto
Mirva Kiiveri, vastaava järjestöasiantuntija, Invalidiliitto