Kivelä kiri tuplamestariksi

Aleksi Kivelä saa onnittelut 1500 metrin kullasta seuratoveri Joona Soinnulta. Kuva: Veli-Matti Ranta

Kuva: Veli-Matti Ranta
Manu Mäenpää on Suomen paras korkeushyppääjä alle 19-vuotisissa. Kuva on muutaman vuoden takaa, kun hän voitti hallista myös SM-kultaa.

Yleisurheilun varttuneimpien nuorten eli 19- ja 22-vuotisten SM-kisat käytiin Turussa menneenä viikonloppuna. Tuttuun tyyliin lempääläisatleetit olivat mukana kuorimassa mitalikermaa, vaikka kesän ehkäpä ykkösurheilija Santtu Heikkinen hyvän syyn takia SM:t väliin jättikin.

Heikkinen on matkaamassa kohti eksoottista Kenian Nairobia, missä mitellään 20-vuotisten MM-kilpailut.

LeKi-YU:n mitalisaldoksi tuli kolme mestaruutta, joista 22-vuotisissa kaksi voitti maileri Aleksi Kivelä. 1500 metrillä hän esitti kovaa kirikykyä, kun löysävauhtiseen taktikkajuoksuun ei vetojuhtaa löytynyt. Kivelä näytti kilpakumppaneilleen viimeisellä kierroksella kantapäitä, voittomarginaali oli lopulta puolisentoista sekuntia ajan ollessa vaatimaton 4.10,92.

– Tonnivitonen oli alussa lönköttelyä, sen jälkeen alkoi vauhti hiukan kiihtyä. Viimeiselle kierrokselle päätin lisätä vauhtia ja pudottaa kilpailijat pitkällä kirillä. Itselläni oli kisan aikana hyvät fiilikset päällä, kuvasi Kivelä taktiikkajuoksun kulkua.

800 metrillä kilpakumppanit loivat toisenlaisen taktiikan eli lujan alku- ja matkavauhdin, siitä huolimatta kovavireiselle Kivelälle eivät hopea- ja pronssipoika Helsingin Niko Viljola ja Lahden Lassi Kuva voineet mitään.

– Odotin, että kasisatanenkin olisi hidasvauhtinen, mutta jouduinkin jahtaamaan kärkeä aina 600 metriin saakka. Maalisuoralla oli vielä paukkuja, laitoin vilkun päälle ja pääsin Viljolasta ohi, kuului Kivelän analyysi toisesta kultajuoksusta.

Kivelä huipensi hienot kisat juoksemalla itselleen ”ylimatkalla” eli 5000 metrillä neljänneksi. Aika oli uusi miehen ennätys: 15.00,33. Tampereen Kalevan kisoihin Kivelä on asettanut tavoitteekseen selvitä 800 metrin finaaliin, tällä hetkellä hän on Turun ennätysajallaan 1.52,76 miehissä tilastojen yhdeksäs.

Kolmannen kullan toi toisen polven urheilija Manu Mäenpää, joka hyppäsi 19-vuotisten tiukassa kilpailussa ennätyksensä 193. Mäenpään kisa sujui hienosti, sillä liki kaikista korkeuksista hän tarvitsi vain yhden yrityksen. Kullan kannalta ratkaisevaa oli,  että 193 sujahti myös ensimmäisellä yrityksellä yli, kun pahin kilpakumppani Hämeenlinnan Joonatan Veijola tarvitsi kaksi yritystä.

Mäenpää on miesten tilastoissa 20. Kalevan kisojen raja on 199 eli sinne vielä Manulla on hiukan matkaa.

Pistesijoja LeKille tuli muutamia. 3000 metrin esteissä Venla Ranta oli 22-vuotisissa viides ajallaan 11.41. Ranta ja seuratoveri Sini Tirri olivat 5000 metrillä sijoilla 10. ja 12. hiukan yli 18 minuutin ajoillaan. Pinja Lehtinen taisteli itsensä väkirikkaan 100 metrin aitajuoksun finaaliin alkueräajalla 14,66. Finaalissa hän sijoittui seitsemänneksi ajalla 14.72. Pituudessa Lehtinen oli sijalla 12 tuloksellaan 532.

Keihäänheitossa loukkaantumisista kärsinyt Pinja Kianta oli seitsemäs 19-vuotisissa tuloksella 37,81.