Pakko ei ole kuin köyhän kuolema, kuuluu vanha sanonta. Ei se aivan niin yksioikoista ole: ei sentään aivan kaikki muu ole vapaaehtoista, ja kuolema korjaa lopuksi varallisuudesta riippumatta. Esimerkiksi Suomen kaltaisessa koulutusyhteiskunnassa koulussa on pakko käydä. Oppivelvollisuusikä jopa laajennettiin elokuun alusta aiemmasta 16:sta 18 ikävuoteen.
Puolta väestöstä, miehiä, koskee lisäksi asevelvollisuus. Veroja on maksettava niin palkansaajan kuin yrityksenkin. Jokaisella meillä on myös pakkojäsenyys sen kunnan asukkaana, jossa koti sijaitsee, mutta siellä ei ole pakko äänestää.
Poliisi ja muu viranomainen voi lisäksi valtuutensa turvin ja sanktion uhalla tapauskohtaisesti käskeä, määrätä, toisin sanoen pakottaa hallintoalamaista – vaikkapa jäämään koronakaranteeniin.
Aika pitkälle kaikki muut valinnat elämän varrella sitten ovatkin yksilön omassa harkinnassa. Ketään ei esimerkiksi pakoteta ottamaan rokotetta. Se on vapaaehtoista: ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut/ottanut 69,3 prosenttia ja toisenkin 43,5 prosenttia. Ehkäpä se laumasuoja sieltä lähenee, kiitos rokotusten. Koronaan on tähän mennessä Lempäälässä sairastunut 336 ja Vesilahdessa 30 henkilöä.
12-vuotta täyttäneiden rokotuksista on meillä alkanut sosiaalisessa mediassa levitä valheellista tietoa, disinformaatiota. Asialla on todennäköisesti yksittäisiä valehtelijoita. Valkoisen talon mukaan 12 aktiivisinta henkilöä on tehtaillut 65 prosenttia Covid-19 -valeuutisista sosiaalisessa mediassa. Totuudenmukaista ja ajantasaista tietoa koronarokotteiden turvallisuudesta ja mahdollisista haitoista saa ilman välikäsiä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.