Joukko valtuutettuja käveli koulumatkan

Kuljun koululta 6. lokakuuta alkaneeseen kävelyyn osallistui puolisen tusinaa kävelijää.

− Haastamme kaikki kunnanvaltuutetut, erityisesti kunnanhallituksen ja sivistyslautakunnan jäsenet ja asiaa valmistelevat viranhaltijat kävelemään lasten päivittäisen koulumatkan kanssamme. Voimme samalla keskustella siitä, millä teoilla Lempäälän kunta haluaa osoittaa olevansa lapsiystävällinen kunta. Lähtö Kuljun koululta. Mukaan voi ottaa repun täynnä kirjoja ja vaikka sukset.

Anita Huhtala (vihr.) esitti 29. syyskuuta Lempäälän kunnanvaltuuston kokouksessa yhdessä kolmen muun valtuutetun Henri Haapajoen (sdp.), Hannele Lehikoisen (vas.) ja Satu Kosolan (vas.) kanssa haasteen valtuutetuille ja viranhaltijoille.

Kävely toteutettiin 6. lokakuuta kello 17.30 alkaen. Kävelyyn osallistui puolisen tusinaa henkilöä.

 

Lempäälässä maksuttoman koulukyydin kilometriraja on tällä hetkellä viisi kilometriä aiemman kolmen kilometrin sijaan. Perusopetusta, esiopetusta tai lisäopetusta saavalla oppilaalla on oikeus saada maksuton koulukuljetus, jos hänen koulumatkansa on yli viisi kilometriä.

− Jos koulumatka on esimerkiksi 4,9 kilometriä, on koululaisen suoriuduttava tästä matkasta säällä kuin säällä kävellen tai pyörällä, muistutettiin haasteessa.

Esikoululaisen tai koululaisen päivittäinen koulumatkoihin ja odotuksiin kuluva aika ei saa ylittää laissa säädettyä 2,5−3 tuntia. Matka-aikaa laskettaessa sovelletaan Suomen Kuntaliiton julkaiseman henkilökuljetusoppaan keskimääräistä kävelyaikaa, jonka mukaan esikouluikäinen kävelee kilometrin 15 minuutissa.

− Meillä Lempäälässä on päätöstä tehdessä katsottu, että esikouluikäinen lapsi voi hyvin kävellä joka arkipäivä yhteensä lähes kymmenen kilometriä, mihin häneltä kuluu aikaa yli kaksi tuntia. Maksullista koulukyytiä ei enää koulutaksipalvelun kilpailutuksen jälkeen ole ollut aina mahdollista saada. Käytännössä monet vanhemmat ovat kuljettaneet lapsia omilla autoilla esikouluun tai kouluun, järjestäneet autokyydin muulla tavoin tai varanneet lapselle iltapäivä- ja aamupäivähoidon, mikä ei ole ympäristön, koulumatkojen liikenneturvallisuuden tai kuntataloudenkaan kannalta hyvä asia, Anita Huhtala totesi kunnanvaltuustolle.