Hakkarin lumivarasto kesti hellekesän – Matti Urvanta varmisti, ettei purupeittoon päässyt syntymään aukkoja

Lumivaraston Hakkariin viime talvena urakoinut Matti Urvanta kertoo tykkilumen kestäneen ennätyslämpimän kesän hyvin. Puolimerisen purupeiton alta löytyy tiukkaa lunta. Urvanta kävi kesällä joskus tasoittelemassa, ettei helle päässyt tekemään puolimetriseen purupeittoon lämpö- tai sadeaukkoja. Kuva: Antero Korhonen

Kainuun Vuokatissa avattiin tykitetystä säilölumesta tehty latu perinteisesti 10.10. klo 10. Imatrallakin päästiin suksille jo 15.10. Molempiin hiihtokeskuksiin tykitettiin viime talvena valtaisat lumikasat ja peitettiin huolellisesti. Molempiin paikkoihin ilmaantui heti kansainvälisiä harjoitteluryhmiä sekä kuntohiihtäjiä.

Myös LeKin nuoret ski-teamilaiset ja edustusnaiset värittivät Vuokatin tykkilumilatua.

Vuokatissa työskentelevä Oona Kettunen piti nuorille seuratovereilleen lihasvoima- ja liikkuvuustreenin. Omalla leirillään ollut Ikaalisten Urheilijoitten Maaret Pajunoja latasi LeKi-junnuihin nopeutta ja koordinaatiota. Muusta harjoittelusta ja koko tiivistahtisesta leiristä vastasi Samuli Kivistö apunaan junnujen vanhempia.

Entä mikä tilanne ja mitä näkymiä Lempäälän Hakkarissa? Se kiinnostaa oman väen lisäksi naapurikuntalaisia. Miten 5 000 kuution lumisäilö kesti erityisen lämpimän kesän?

– Ihmeen hyvin, sanoo lumikasan purupeittoineen kunnalle urakoinut, Kisasssa kilpaa hiihtänyt Matti Urvanta.

– Kasa on pienentynyt enintään neljänneksellä, mistä osa on tiivistymistä. Kyllä sillä taas saadaan Hakkariin reilun kilometrin pituinen ja leveä hiihtopaana.

– Asiaa kai auttoi, että uusi vaalea puru laitettiin aurinkoiselle puolelle ja tummentunut vanha taakse. Muutaman kerran kävin kesän mittaan varmistamassa kasalla, että purupinta on tasainen. Kolot ja ohuet kohdat päästäisivät lämpöä ja vettä lumen kimppuun.

LeKi järjestää kauden avajaiseksi 12. joulukuuta formulamalliset sprinttihiihdot eri ikäisille. Loppurutistukseen edetään alku- ja välierien kautta.

 

Määräysten mukaisesti kunta parhaillaan kilpailuttaa sekä tykkilumiladun teon että muidenkin latujen tekemiset ja ylläpidot.

Liikuntapäällikkö Sari Juuti kertoo tarjouspyyntöjen tärkeäksi kohdaksi: tykkilumilatu pitäisi tehdä marraskuun aikana.

– Tietysti pitää huomioida säät ja niiden äkkivaihtelut. Märälle pohjalle ei kannata kiirehtää latua sulamaan. Pikkupakkanen alle olisi parasta. Säitten mukaan toiminta merkitsee sitä, että latu-urakoitsijan ja laitteiden on oltava valmiina äkkilähtöön ja pitkiin työpäiviin.

 

Lähitienoolla on tykitettyä säilölunta tänä syksynä Hakkarin lisäksi Tampereen Kaupissa, Valkeakosken Korkeakankaallla ja Hämeenlinnan Ahvenistolla.

Kaupissa jouduttiin viime vuonna kaivelemaan lumivaraston perinteistä paikkaa, eikä pohjaa ehditty jäädyttää ennen uuden lumen tykitystä. Kaupin lumivarasto on sulanut aiempaa enemmän, vaikka päällä olikin purun sijasta uudenlaisia eristyspeittoja. Pakkasten tultua Kaupin ladut lumetetaan melko nopeasti, kun maastoon on juuri vedetty kiinteät vesiputket ja niihin kuusi lumetusasemaa. Hämeenlinnassakin lumivarasto kesällä suli normaalia enemmän uuden jäädyttämättömän paikan takia.

Valkeakosken Korkeakankaalle tykitettiin vanhalle jääpohjalle aiempia vuosia isompi lumivarasto varmistamaan nuorten SM-hiihtojen lumitilanteen. Haka ja Hiihtoliitto siirsivät ne lopulta talveen 2023.  Siihen mennessä kisalatua levennetään isojen kilpailujen edellyttämään mittaan. Ison lumivaraston turvin ”Korkkarin” tykkilumilatua voidaan nyt pidentää ainakin kahteen kilometriin.

 

LeKi:n hiihtojunnut ovat pitkin syksyä ottaneet mittaa myös Hakkarin vesitornin noususta. Laskuja ei sulakelillä sentään harjoitella. Osa leireili syyslomalla Vuokatin lumilla. Kuva: Samuli Kivistö