Saostumia puhdistetaan runkovesijohdosta: Vedenjakelu katkaistaan seitsemäksi tunniksi Miemolassa ja Sulkolassa sekä osassa Hauralaa

Toimenpide koskee Miemolaa ja Sulkolaa kokonaisuudessaan sekä osaa Hauralasta, joka on kartassa merkitty punaisella alueella. Kuva: Lempäälän Vesi

Vedenjakelu keskeytyy Lempäälässä 17.−18. marraskuuta kokonaisuudessaan Miemolassa ja Sulkolassa sekä osassa Hauralaa, lähinnä Lempoisten koulun ympäristössä Koulutiellä. Keskeytyksen ajankohta on kello 22.00−­5.00 eli keskiviikkoillasta torstaiaamuun.

Keskeytyksen syynä on alueella suoritettava vesijohdon sisäpuolinen puhdistus.

Asukkaat, joita keskeytys koskee, ovat saamassa Lempäälän Vedeltä henkilökohtaisen tiedotteen aiheesta.

 

Lempäälän Vesi Oy:n toimitusjohtaja Lasse Sampakoski painottaa, että kyseessä on päärunkolinjan mekaaninen puhdistaminen yhteensä noin 3,5 kilometrin matkalta.

− Sivuhaaroihin ei mennä. Ne suljetaan toimenpiteen ajaksi eikä vedenkäyttäjille pitäisi syntyä sinne sakkaa. Operaation ajaksi vedenjakelu kuitenkin keskeytetään. Puhdistuksessa syntyvää tummaa sakkaa ei voi käyttää talousvetenä.

− Toimenpiteen jälkeenkin on syytä vielä juoksuttaa vettä jonkin aikaa hanoista sen varmistamiseksi, että vesi on kirkasta, hän opastaa.

Ongelmana on veden sisältämä mangaani. Päärunkolinjan sisäpinnat puhdistetaan sinne ajan saatossa vesijohtovedestä muodostuneen rauta-mangaanisaoksen poistamiseksi. Toimenpiteellä pyritään ennakolta ehkäisemään, etteivät saostumat lähde liikkeelle.

− Alueella on ollut tuota ongelmaa, sanoo verkostoinsinööri Arto Löppönen.

 

Menetelmä on ns. ”possutus”, jossa puhdistuslaite sujutetaan paineella putkiston sisään, jossa se etenee vedenvirtauksen mukana aiheuttaen kitkaa ja hangaten vesijohdon sisäpinnan epäpuhtauksista. Liikkeelle saatettavat saostumat poistetaan päärunkolinjan päissä olevien vesipostien kautta. Urakoitsijana toimii SPC Vesitekniikka Oy Tampereelta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?