Vesilahdessa 63 ääntä kirjattiin väärälle ehdokasnumerolle, kunta selvittää virhettä – Tamperelaiset saivat nyt enemmistön aluevaltuustoon

Erkki Paloniemen ääniä kirjautui toiselle ehdokkaalle tarkastuslaskennassa tapahtuneen tallennusvirheen vuoksi.

Vesilahden kunnan äänien tarkastuslaskennassa on tapahtunut tallennusvirhe, jonka johdosta Erkki Paloniemen ääniä on kirjautunut toiselle ehdokkaalle.

Entisen kunnanjohtaja Paloniemen (kok.) ehdokasnumero oli 282, mutta tallennusvirheen vuoksi 63 ääntä kirjautui ehdokkaalle 283, eli hämeenkyröläiselle Kirsi Parhankankaalle.

– Kaikki äänet eivät ole tallentuneet järjestelmään oikein. Suoritetussa tarkastuslaskennassa äänet täsmäsivät alkuperäiseen määrään, Vesilahden kunta tiedottaa.

Kunta selvittää virheen alkuperää.

 

Vaalitulos on vahvistettu aluevaalilautakunnassa keskiviikkona. Tämä tarkoittaa, että Vesilahden keskusvaalilautakunnan on ensin käsiteltävä virheellinen tulos, minkä jälkeen Pirkanmaan aluevaalilautakunta käsittelee sen.

Korjaus on tehtävä molemmissa lautakunnissa.

– Proseduuri on nyt se, että Vesilahden keskusvaalilautakunta kokoontuu ja miettii, miten asian korjaa. Kun he ilmoittavat meille, miten ja milloin korjaus tehdään, kokoonnumme käsittelemään asiaa, kertoo aluevaalilautakunnan sihteeri Teemu Jokinen.

– Olemme aikataulullisesti varautuneet siihen, että pystymme kokoontumaan tällä viikolla. Oletan, että asia pystytään korjaamaan teknisenä virheenä, Jokinen arvioi.

Hallintolaki mahdollistaa teknisen virheen korjauksen. Toinen reitti olisi byrokraattisempi vaalivalitus hallinto-oikeudelle.

– Hämeenlinnan hallinto-oikeus on antanut ratkaisun 10 vuotta sitten vastaavanlaisessa tapauksessa. Tuolloin asia meni teknisenä korjauksena, Teemu Jokinen sanoo.

 

Vesilahden keskusvaalilautakunta käsittelee tulosta uudelleen torstaina kello 16.

– Kyseessä on kirjoitusvirheen tyyppinen tekninen virhe, mistä lähetämme korjauspyynnön aluevaalilautakunnalle. Olemme tehneet yhdessä aluevaalilautakunnan kanssa jo aikataulutusta ja he tietävät odottaa pöytäkirjaa, hallintojohtaja Kati Paunonen Vesilahden kunnasta toteaa.

 

Tuloksen oikaisu ei muuta tilannetta Erkki Paloniemen osalta. Vesilahden äänikuninkaan kruunu jää edelleen Paloniemen haltuun ja hän saa pitää valtuustopaikkansa.

Korjausliikkeellä on kuitenkin vaikutusta Ylä-Pirkanmaalle. Oikaisun myötä Marika Ala-Herttuala (sd.) Mänttä-Vilppulasta tipahtaa varavaltuutetuksi. Paikan saa yhden äänen erolla tamperelainen Riitta Ollila (sd.).

Muutoksen myötä tamperelaiset saavat enemmistön, 40 paikkaa, aluevaltuustoon. Muualta maakunnasta on 39 valtuutettua.

 

Juttua muokattu kello 11: Lisätty hallintojohtaja Kati Paunosen kommentti.