Lammasniemen kaavan osittaisen täytäntöönpanopäätöksen laillisuudesta – Lukijan mielipide ja kunnan vastine

Rajaus alueesta, jota osittainen täytäntöönpano koskee. Valitukset eivät kohdistu alueelle, joka on rajattu kuvassa punaisella. Korttelissa sijaitsevat rakennuspaikat 1.−7. sekä Kurkiniityntien katualue. Kuva: Vesilahden kunta

Lukijan mielipide: Lammasniemen kaavan osittainen täytäntöönpanopäätös lain vastainen

Vesilahden kunnanhallitus oli kokouksessaan 14.12.21 päättänyt laittaa täytäntöön Lammasniemen aluetta koskevan kunnanvaltuuston kaavan hyväksymispäätöksen siltä osin, kuin päätöksen kohteena olevasta kaava-alueesta ei kunnanhallituksen mielestä ole valitettu.

Osittainen täytäntöönpanopäätös koski Kurkiniityn aluetta. Päätöksen peruste oli Maankäyttö- ja rakennuslain §201. Lempäälän-Vesilahden Sanomat uutisoi tämän 3.12.2021.

Tästä asiasta tehtiin Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle täytäntöönpanokieltovaatimuksia. Samoin päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus kunnanhallitukselle.

Hallinto-oikeus teki asiasta välipäätöksen 5.1.2022, jossa se kieltää kunnanhallituksen päätöksen täytäntöönpanon, kunnes valitus on hallinto-oikeudessa ratkaistu tai hallinto-oikeus sitä ennen toisin määrää. Tämän päätöksen nojalla on kunnanhallitus kokouksessaan 24.1.2022 todennut, että aiemmat päätökset osittaisesta täytäntöönpanosta ovat rauenneet eikä oikaisuvaatimukseen vastata. Hyvä näin, mutta harmi, ettei kunnanhallitus joutunut perustelemaan lainvastaista päätöstään mitenkään. Olisi ollut erittäin mielenkiintoista lukea, miten tämä lainvastaisuus olisi perusteltu.

Asian käsittelystä voi kuitenkin vetää johtopäätöksen, että Vesilahden kunnanhallituksen päätös oli lainvastainen. Osalle kunnanhallituksen jäseniä ja kunnanjohtajalle oli tiedotettu ennen asian käsittelykokousta, että tämä päätös tulee olemaan lain vastainen. Tästä huolimatta kunnanhallitus päätti toimia vastoin lakia.

Näin Vesilahdessa toimii demokraattinen päätöksenteko näissä kaava-asioissa – tai siis ei toimi. Edes suoraa tiedottamista asian käsittelyn lainvastaisuudesta ei kunnanhallitus huomioi tai tarkista, vaan luottaa siihen, että kuntalaiset eivät huomaa päätöksentekoprosessia.

Me Lammasniemen luontoa rakastavat odotamme, että Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumoaa kunnanvaltuuston Lammasniemen kaavaa koskevan hyväksyntäpäätöksen!

 

Lammasniemen luontoa arvostavat

Kunnan vastine: Kunnanhallituksen kaavan osittainen täytäntöönpanopyyntö ei ollut millään muotoa lainvastainen

Mielipidekirjoitus on valitettavan virheellinen heti otsikosta asti. Kyllä, kunnanhallitus päätti 14.12.2021 kokouksessaan pyytää hallinto-oikeudelta Lammasniemen kaavan täytäntöön laittamista niiltä osin, kun kaavaan ei kohdistunut valituksia. Ja kyllä, hallinto-oikeus päätti 5.1.2022 kieltää kaavan osittaisen täytäntöönpanon. Mutta ei, kunnanhallituksen kaavan osittainen täytäntöönpanopyyntö ei ollut millään muotoa lainvastainen. Hallinto-oikeuden päätöksessä ei puhuta lainvastaisuudesta mitään. Hallinto-oikeus on yksinkertaisesti päättänyt kieltää kaavan osittaisen täytäntöönpanon, kunnes kaavaan kohdistuva valitus on hallinto-oikeudessa ratkaistu tai hallinto-oikeus sitä ennen toisin määrää. Suomeksi: hallinto-oikeus haluaa ratkaista koko kaavaan liittyvät asiat yhdellä kertaa. Tällä ei ole mitään tekemistä laillisuuskysymysten kanssa, eikä kunnanhallitus ole tässä toiminut virheellisesti.

Jäämme odottamaan hallinto-oikeudelta asiasta tänä vuonna tulevaa ratkaisua.

 

Tuomas Hirvonen
Vesilahden kunnanjohtaja