Onko tässä Lempäälän kesän erikoisin konserttisarja? – Juho Kanervo esittää musiikkia Puskiaisten oikaisun alle jääville puille

Juho Kanervo esittää konserttisarjan Lempäälän ja Pirkkalan metsissä moottoritien oikaisun alle jäävälle lähiluonnolle. Kuva: Katariina Rannaste

Juho Kanervo on helpottunut mies. Korona-aika kuritti musiikkialaa, kun keikkoja ei noin kahteen vuoteen voitu järjestää. Tänä kesänä tilanne on toinen.

Nyt keikkoja jälleen on, ja Kanervo on saanut apurahaa konserttisarjan järjestämiseen Lempäälässä.

Juho Kanervo aikoo tänä kesänä esittää vähintään 16 konsertin sarjan Lempäälän ja Pirkkalan metsissä, moottoritien oikaisun alle jäävälle lähiluonnolle.

– Tarkoitus ei ole surkutella, että tie tulee tähän ja kaikki kaunis katoaa, vaan konsertit ovat oodi ilolle ja elämälle, luonnolle, hän kuvaa.

 

Konserttisarjan nimi on Ääniä seitsemän minuutin puille. Niilo Helanderin säätiö myönsi Kanervolle sen toteuttamiseen 10 000 euron apurahan. Kanervo on siitä kiitollinen.

– Mahtavaa, että taidetta tuetaan. Korona-aikana elävän musiikin esittäjillä on ollut tiukkaa ja rahat ovat olleet itsellänikin kortilla, hän kertoo.

– Sain myös Pirkanmaan taidetoimikunnalta 10 000 euron apurahan muusikkona työskentelyyn. Nämä ovat ensimmäiset suuret apurahani.

Konserttisarjan nimi juontaa Kanervon mukaan juurensa siitä, että tieoikaisun on perusteltu nopeuttavan ajoaikaa Vaasan suuntaan vajaat 10 minuuttia. Lempäälän ja Pirkkalan välinen matka lyhenisi kuutisen kilometriä.

– Voi miettiä, kuinka valtava määrä puuta kaadetaan muutaman minuutin tähden. Tässä ajassamme, missä yksityisautoilua pitäisi välttää. Oikaisu ei ainakaan yksinautoilun vähentämiseen kannusta, Kanervo lataa.

Juho Kanervo on asunut seitsemän vuotta Lempäälässä. Yhtenä Lempäälän valttina hän pitää sen luontoa. – Tulen Sääksjärven metsiin lataamaan akut. Minulle metsä tarjoaa rentoutumista, lintujen laulua, lumen paukkumista pakkasella. Kuva: Katariina Rannaste

Juho Kanervo vastustaa tiehanketta, sillä alueen metsillä on tärkeitä luonto- ja virkistysarvoja.

– On sanottu, että viheryhteyksiä säilyisi oikaisusta huolimatta, mutta omaan järkeeni ei mene, että alueesta voisi nauttia enää samalla tavalla. Täällä on nykyisellään ihanaa. Moottoritie hädin tuskin kuuluu, Kanervo sanoo.

– Hanketta rummutetaan sillä, että saataisiin uusi tieyhteys ja yritysalue ja työpaikkoja, mutta jatkuvan kasvun tavoittelu on kestämätöntä, hän painottaa.

Hanketta on perusteltu myös liikennemäärillä. Ajoneuvoliikenteen on ennustettu lisääntyvän tulevaisuudessa etenkin Lakalaivan, Sarankulman ja Pirkkalan välisellä tieosuudella, mutta Kanervo ei siihen usko. Hän on korona-aikana ajanut työkseen bussia.

– Olen toiminut pari vuotta ammattiautoilijana. Enkä osta väitettä ruuhkista. Liikennemäärät eivät ole, eivätkä tule olemaan mitään esimerkiksi Etelä-Suomeen tai muuhun maailmaan verrattuna.

Seitsemän vuotta Höytämössä asunut Kanervo sanoo Lempäälän lähiluontoa mahtavaksi.

– Birgitan polku on uskomaton. En tajunnut sitä pariin ensimmäiseen vuoteen, nyt en vaihtaisi sitä mihinkään hintaan, hän kertoo.

 

Juho Kanervo soittaa vakituisesti muun muassa laulaja Yonan yhtyeessä sekä Jaakko Laitinen ja väärä raha -kokoonpanossa. Hän toimii freelancerina ja tarvittaessa tuuraa muita soittajia, hiljattain hän soitti esimerkiksi Reino Nordinin keikalla.

– Soitan pääasiassa selloa ja bassoa. Jaakon bändissä soitan myös kontrabassoa, hän kertoo.

– Sääksjärven länsipuolisissa metsissä esiintyessäni tarkoitus ei ole pilata ulkoilijoiden luontoelämystä tai sabotoida lintujen elämää, vaan improvisoin. Soitan selloa tai hakkaan kiviä tai katkenneita puunoksia yhteen tai laulan, hän kertoo.

Esitystapaa tai tarkkoja esiintymispaikkoja Juho Kanervo ei ole vielä lyönyt lukkoon.

– En välttämättä soita kaikkia konsertteja lähellä Birgitan polun reitistöä, vaan olen ajatellut soittaa myös keskellä metsää. Aion soittaa yhden keikan ainakin Kiillon läheisyydessä olevien voimalinjojen alla, suunnitellun oikaisun tielinjoja mukaillen, hän kuvaa.

Ensimmäinen keikka on torstaina 9. kesäkuuta. Kanervo ilmoittaa ennen kutakin konserttia paikkatiedot ja kellonajan Lempäälän-Vesilahden Sanomissa rivi-ilmoituksena sekä Facebookissa.

 

Lue myös:

”Toivottavasti hankkeelle ei ikinä löydy rahoitusta”, ”liikenteellinen hyöty on vain veruke” – Lue, miten Puskiaisten oikaisua kommentoitiin YVA-tilaisuudessa