Lempäälän merikotkaparilla kaksi poikasta − Sääksen myötätuuli jatkuu: Lempäälässä seitsemän pesintää

Lempäälän merikotkan pesässä rengastettiin 22. toukokuuta kaksi komeaa poikasta. Kesäkuun kuluessa poikaset jättävät risulinnansa. Lempäälässä merikotka on pesinyt vuodesta 2016. Kuva: Keijo Ruuskanen

 

Rengastaja Keijo Ruuskanen myhäili tyytyväisenä, kun yli 20 metrin kapuamisen jälkeen jättihongan valtaisassa risulinnassa odotti kaksi komeaa merikotkan poikasta, jotka ensi kertaa näkivät ihmetellen silmästä silmään oudon otuksen, ihmisen.

Merikotkan ensi pesintä Lempäälässä varmistui vuonna 2016 ja Vesilahdessa vuonna 2015.

Sen jälkeen Vesilahden ”mekoilla” on ollut vaikeuksia pesinnässään, sillä tämän kevään pesintä tuhoutui jälleen, kuten kahtena edellisvuonnakin ilmeisen häirinnän vuoksi. Merikotka on munavaiheessa erittäin arka ja hylkää pesinnän helposti. Jos merikotkan pesä on tiedossa, kulkemista tulisi välttää pesän lähialueilla aina toukokuun lopulle saakka, jolloin pesässä on normaalisti isot poikaset.

 

Merikotkan pesätarkastuksia saavat suorittaa vain Rengastustoimiston valtuuttamat pesätarkastajat, jotka ovat kokeneita rengastajia, kuten Keijo Ruuskanenkin.

Poikaset värirengastetaan, jolloin poikasten vaiheista saadaan paremmin tietoja etäältäkin hyvällä optiikalla. Pesällä poikasten siipimitta merkitään ylös, samoin paino ja poikaset kuvataan vielä pesälläkin.  Kaikki rengastus- ja mittaustiedot sekä DNA-näytteet lähetetään Rengastustoimistoon.

Turvallisuussyistä rengastajalla on aina maassa pesän alla avustaja mukana.

Merikotka on vakiintunut pirkanmaalaiseksi pesimälajiksi. Kuluneena keväänä merikotkan poikaspesät on todettu Lempäälän lisäksi Kangasalla, Sastamalassa, Urjalassa ja Valkeakoskella.  Tarkastustyö on muualla vielä kesken, ja varmoja asuttuja merikotkareviireitä on ainakin Nokialla, Ikaalisissa, Ruovedellä, Ylöjärvellä ja Virroilla.  Pirkanmaan pesimäkanta lienee nykyään jo ainakin 15 paria.

 

2. Merikotkanaaras ilmoittaa vastalauseensa rengastajan kiipeämisestä pesälle. Merikotkalla on lähes aina saattueenaan varoitteleva kalalokki. Kuva: Olli Ahonen

 

Sääksellä menee hyvin, sillä alustavissa tarkastuksissa sääksinaaras on hautonut Lempäälässä seitsemällä pesällä koiraan kantaessa lahnoja puolisolleen.  Sääksen poikaset kuoriutuvat Lempäälän korkeudella noin 6. kesäkuuta. Tarkka pesintätulos selviää, kun rengastajat kiipeävät pesille heinäkuun alkupuolella rengastamaan poikasia.

Myös tuulihaukalla on odotettavissa hyvä pesimäkesä, sillä kesäkuun 2. päivän Vesilahden lintukierroksella tuulihaukka hautoi 12 pesäpöntössä. Rengastushuippu ajoittuu tuulihaukoilla juhannuksen tienoille, jolloin poikasmääristä selviää, onko myyräravintoa riittänyt vai onko pesintöjä jätetty kesken.

Lempäälässä rengastaja koki tosi yllätyksen, kun tuulihaukan avonaisessa pöntössä pesikin nyt lehtopöllö, todellinen yöpöllömme.

Tärkeää on, että luonnossa on kolopesijöille riittävästi ja monenlaisia pönttöjä tarjolla, sillä varmuudella ei voi tietää, kuka pöntön valitsee. Omissa tuulihaukan pöntöissämme on pesinyt myös harakka, räkättirastas, västäräkki, sarvipöllö ja valitettavasti orava kymmenissä pöntöissä.